Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Att hitta tillbaka till kärleken för något man älskar

Jag visste inte att det skulle ta 5 år. Jag tänkte faktiskt aldrig att jag kanske skulle hitta tillbaka till den där kärleken igen. Det var ju inte något jag egentligen sörjde eller saknade. Men nu har det gått 5 år och jag kan ärligt talat säga att det var längesen jag var såhär exalterad över något. Så exalterad som jag var över att få hämta min nya kamera som jag köpte i veckan.

Snart är mina iPhone-foton ett minne blott (eller kanske inte helt…) Denna bild är i alla fall tagen med min nya lilla lovely Lumix! 

Från systemkamera till endast iPhone-bilder

När det kommer till kreativitet och skapande är det viktigt att lyssna till vad man verkligen känner. Den där sommaren 2012 var jag så evinnerligt trött på att släpa runt på min tunga systemkamera som jag kunde cirka noll inställningar på. Jag var så trött på att behöva plugga i en sladd för att föra över bilderna till datorn innan jag kunde publicera dem någonstans eller blogga om dem. Att lära mig redigera var jag inte heller särskilt intresserad av. Allting tog för lång tid och det tog tid som jag inte var intresserad av att spendera. Jag såg inte värdet i att ta riktigt bra foton, jag ville ju bara dokumentera mitt liv som hände där och då och struntade nästan fullständigt i kvalitén på dessa.

Så när jag kom hem från Kanada och packade om väskan för att bege mig till Nya Zeeland, tog jag faktiskt ett beslut och lämnade kameran hemma. Jag åkte alltså till världens kanske vackraste land, utan kamera. Detta till trots var det en av mina finaste tider i livet, något som dokumenterades med en iPhone 4:a – och i hjärtat.

Dags att plocka upp fotograferandet igen

Inte visste jag då att jag skulle utveckla mitt bloggande så pass mycket att jag faktiskt en dag skulle känna att nu – nu är det dags. Dags på ett personligt plan men också för ett steg i att förbättra mitt bloggande. Och jag kände det bara inom mig efter den där helgen i Åre där inspirationen frodades, att nu var det dags att låta fotointresset få väckas till liv, så små fotofrön som jag tänker ta hand om och låta växa och kanske en dag också få se blomstra.

För att det känns kul och för att jag vill det. 

Sjukt exalterad över att ta självporträtt med Lumixen. Med förhandsgranskning och möjligheten att ställa in fokus och ta bilden med en app i telefonen!! Dock lite missnöjd med den “gula” bakgrunden pga lamporna och att fokuset blev på min axel.

Min nya kamera (Lumix GF7) kostade runt 5000 kronor. Det är mycket pengar. Det är lika mycket som jag la ut för min iPhone här innan jul. Men sen så handlar jag ju inte dyra hudvårdsprodukter, smink och försöker begränsa min shopping till sånt jag behöver snarare än sånt jag skulle vilja ha. Och nu behövde jag faktiskt en kamera.

Gick runt här hemma och fotade allt spännande jag kom över. Den här lilla elefanten i marmor som jag fick med mig från Indien och staden där Taj Mahal ligger, gjorde ju sig ganska bra på bild genom 25 mm-objektivet. 

Minnen från min systemkamera

Även om jag inte fotat med en kamera på flera år och inte kan mycket om varken ISO eller bländare, och nyligen lärt mig om basic saker som “tredjedelsregeln” och de magiska rutorna, så gillar jag att komponera ihop foton. Och ärligt talat, det är en stor del i det hela – det spelar liksom ingen roll hur bra kamera du har eller hur rätt inställningarna är, om du misslyckas med att komponera ihop bilden. Detta är något jag insett först på senare tid och som jag kanske önskat att någon talade om för mig när jag var 16 år och “ville ha en systemkamera” – och också fick en, minns den dagen så tydligt när jag och pappa gick in i butiken och kom ut en systemkamera rikare.

IMG_0001

Första bilden med systemkameran från Canon sommaren 2008, som de tog på mig och pappa i butiken när vi köpte den. Världsbra pappa och bortskämd snorunge! ♥

Och jag är säker på att min Lumix, som är så mycket mindre, lättare och smidigare (med uppfällbar skärm, wifi osv) kommer fylla ett bättre behov än det selfie-behovet som fanns som 16-åring ;)

IMG_0045

En av de första selfies som knäpptes med min Canon, jag 16 år.

Jag är dock sjukt tacksam mina föräldrar som alltid låtit mig leva ut min kreativitet, alltifrån när jag som 12-åring fick måla om mitt rum alldeles själv eller som här när jag ville ha riktig kamera. Något gott, utöver alla selfies, gjorde det säkert för mitt fotograferande. Och nu ser jag fram emot att utforska fotograferandets värld, lära mig mer om kamerainställningar och redigering, samt att förbättras som fotograf!


Hur ser ditt fotointresse ut?

Äger du en “riktig” kamera? Redigerar du bilderna i ett professionellt program?

FÖLJ:

24 svar

 1. Grattis till din nya kamera! Jag hoppas att den ger dig mycken nytta och nöje. Men det är bara halva jobbet med att ta en bra bild; redigering av RAW-formatet ger det där lilla extra. Lilla och lilla, det är egentligen ganska mycket som du kan påverka den slutliga bilden.

  Jag köpte i höstas en Canon 6D men väntar fortfarande på mitt Canon EF 24-105/4L IS USM II objektiv. Verkar vara svårt att leverera. För att alls kunna utnyttja min nya kamera under tiden jag väntar köpte jag ett fast objektiv, Canon EF 24/2,8 IS USM. Och visst, jag är mycket nöjd med det objektivet också. En klar förbättring från min gamla kamera Canon 650D med objektiv Canon EF-S 18-135/3,5-5,6 IS STM. Adobe Lightroom använder jag som redigeringsprogram.

  1. Tack tack! Intressant att höra om din utrustning. Många ord, begrepp och namn är fortfarande nya för mig ;)
   Men jo, ser fram emot att lära mig RAW och redigering. En fundering jag har är tex om man alltid får ut en jpeg-version av bilden när man fotar i RAW?
   Lightroom ska jag nog ta och skaffa i alla fall! Hur lagrar du foton?

   1. Ja, man får alltid ut en jpg-bild i ett bildredigeringsprogram som t.ex. Lightroom men man kan också titta på själva RAW-“bilden” i vissa fotovisningsprogram i win 10, t.ex. programmet Foton. Kanske du kör mac så då har du ingen nytta av det tipset. RAW-filerna är mycket stora men så innehåller de också massor med data som kan ändras. Lightroom ändrar inte själva RAW-filen så man kan alltid gå tillbaka om man åter vill börja från scratch. Vill du redan nu nosa på LR så kan jag rekommendera Anthony Morgantis fenomenala Youtube-sida https://www.youtube.com/user/AnthonyMorganti/playlists Massor där att lära sig och komma igång med LR.

    Lightroom finns i två versioner: som cloud (LR CC) och som vanligt installerat program (LR 6) på datorn. Jag valde det senare. Fördelen med cloud, LR CC är att man får tillgång till alla uppdateringar automatiskt men då får man betala månadsavgift istället för engångsbetalning för LR 6.

    Lagring: Jag lagrar mina RAW-filer och jpg-bilder på en extern hd och jpg-bilderna på Kiliaro som du känner till. Jag fick tipset om denna tjänst från din blogg. Dubbel lagring av jpg-bilderna alltså. Sedan har jag de bästa bilderna på Flickr. Där kan vem som helst se bilderna. Min sida finns på https://www.flickr.com/photos/8114206@N07/sets/

    1. Men åh tusen tack för alla bra tips och att du tog dig tiden att skriva allt! :)

     Yes jag kör Mac. Ska spana in LR och se vad som känns som bästa alternativet.

     Nackdelen med Kiliaro är väl att de inte har stöd för mapphantering, men annars bra för backup.

 2. Jag har en systemkamera och älskar att fotografera. Men det är kompositionen som är rolig. Jag avskyr det tekniska och kan (tyvärr) väldigt lite om inställningar och sånt. Men en fotograf vi känner sa till oss att “skit i det, ni har öga för motivet och det är viktigast”, så det lever vi på, haha ;) Vi redigerar pyttelite i datorns eget redigeringsprogram (dvs har inte köpt något)

  1. Haha ja jag säger ju det – det kommer man långt på ;) Sen har ju alla olika ambitionsnivåer med sitt fotograferande. Jag har ju varit nöjd med mina iPhone-bilder hittills – sen har jag ju inte heller förväntat mig att läsare ska strömma till min blogg för de fantastiska fotona ;)

 3. Har en systemkamera, men tyvärr används den mycket sällan och jag kan inte alls inställningarna… Köpte den av en kompis så vet inte ens om det är bra “nybörjar”kamera. Funderar på att i framtiden köpa en ny kamera och börjar om från början och lära mig grunderna. Men det blir i framtiden!

  1. Tack för din kommentar Clara! Jag vet inte heller vad som är bra för nybörjare – tänker att man borde kunna lära sig de flesta kameror? :) För mig var det mest att jag behövde en mindre, så att den inte blir jobbig att ta med sig.

 4. Åh älskar att du tagit selfies med systemkamera!! Det är jag på tok för gammal för haha :)
  Måste kolla vad jag kan ha för funktioner i min mobil också, skulle gärna vilja att kameran pratade med den men tror inte min kan det…redan där är ett litet hinder att behöva ta ur minneskortet och föra över och så mejla till mig själv när jag vill lägga ut på insta…. Nåväl, en fjärrutlösare ska det iallafall införskaffas!

  1. Hahaha ja som sagt, det där med åldern – det är sånna här gånger det blir tydligt ;)
   Åh ja jag vet, ser fram emot framtiden när allting sker swish swish swish, hehe.

 5. Men åh, vad roligt! Kul att du känt efter och valt att satsa/återuppta något du verkligen gillar. Ska bli kul att följa dig på den här resan!

  1. Tacktack Sandra, känns superkul ja! Inväntar bara lite bättre väder och någon resa så Lumixen får visa vad han går för ;)
   :*

 6. Härligt! Grattis till kameran och hoppas kreativiteten får sig en skjuts i rätt riktning nu! :)

  Själv kör jag Adobes fotografipaket och då är det LR CC som gäller, jag kan inte se någon större vits med att köpa programmet när en prenumeration för LR och Photoshop kostar 110SEK/månad, då har du alltid senaste versionen av programmen. Lätt värt!

  Jag är på gång med en introguide till LR förresten, hoppas kunna ha klart den till Youtube inom någon vecka, i annat fall får jag väl rekommendera inlägget jag skrev för ett par år sedan om hur jag lagrar bilder och hanterar dem i LR. Det inlägget har du redan sett vet jag. :)

  http://www.dryden.se/2015/02/att-sortera-sina-tusentals-bilder/

  1. TACK DRYDEN! Just det, det här är ju något du snackat om tidigare, det minns jag :) Tack för tipset!! Att dra på sig ännu en månadskostnad (har iofs inte så många, haha) är kanske inte jättelockande, men det kan ju vara värt det ;)

 7. Hej, Roligt att läsa din blogg. Jag har själv en blogg http://www.prettyhomeblog.se och har tampats med ungefär samma probelm. Jag har dock en sambo som kommer från en fotograf-familj och han har valt ut en kamera till mig som jag tycker är super. Det är en Sony RX100 generation 3. Den har precis det jag behöver och wifi så klart som man inte kan leva utan i detta samhälle plus den enorma fördelen att den ser ut som en liten kamera! Den tar jättefina bilder, men sedan är jag inte jätteduktigt på att ta bilder, men jag måste ju ta dom själv jag kan inte ha min sambo med mig hela tiden! :)

  1. Hej! Alltså det är verkligen en fördel och lyx att ha med sig någon som är duktig på foto. Min pojkvän är lite intresserad och kan i alla fall komponera bilderna rätt bra. Dessutom kan han allmänt mer om det tekniska med kameror. Jag brukar förresten kalla honom instagram husband, ett påhittat begrepp för en partner som följer med och kan ta bilder på en, haha!

 8. Åh vad kul att du skaffat en “riktig” kamera! Själv fotar jag med en Nikon D5200, regiderar dock via mobilen fortfarande, hah. Det duger och funkar faktiskt rätt så bra!

  1. Men kul! Vilka appar använder du? Själv har jag provat en hel del olika, mest för mina iphonebilder då, och fastnat för Snapseed. :)

 9. Förstår exakt vad du menar. Älskar fotografi, men kände under lång tid att jag var omotiverad och oinspirerad, trots min älskade systemkamera. Hoppas på att kunna gå en kurs eller något snart för att hitta den där gnistan igen.

  1. Ja precis, då kan det nog vara klokt att ta ett break och få lite avstånd från alltihop – eller hitta ny inspiration på något sätt. Hoppas du hittar tillbaka till det igen, men kom ihåg – ingen stress :)

 10. Kul! Köpte precis en SONY A6300, ska bli spännande att se om jag utnyttjar alla funktioner. I övrigt älskar jag min SONY RX100, lätt och smidig – har med den överallt…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.