Backup av dina bilder i molnet.

Sponsrat inlägg – i samarbete med Kiliaro.

Jag har under åren samlat på mig ett gäng bilder. Jag har fotat med digitalkamera, systemkamera, olika mobiler och 3 olika iPhones. Alla bilder har jag sparat i min dator och gjort en backup på en extern hårddisk. Problemen som uppstått i och med detta är faktiskt flera stycken. Det kanske viktigaste problemet som jag är glad att jag nu tagit tag i är att du alltid ska ha en backup av dina bilder i molnet.

backup av dina bilder

Foton: Unsplash. 

Problemen med bilder i mobilen och på datorn:

1. Datorn är full. Majoriteten av utrymmet i min dator tas upp av mina tiotusentals bilder. Att gå igenom och rensa bilder från de senaste 10 åren hör inte till min favoritsysselsättning.

2. Att manuellt föra över bilder från mobil till dator är tidskrävande och förvirrande. Det är något jag gärna skjuter på och varje gång måste jag dubbelkolla vilka bilder jag senast överfört och om dessa inte redan finns på datorn?

3. Datorn är inte alltid med. Ofta bloggar jag direkt från mobilen eller vill lägga upp en bild på Instagram och då är det plötsligt jobbigt om en bild bara finns i datorn, som inte är där just då.

4. Ingen säker backup av bilderna. Även om jag har en backup så kan både datorn och den externa hårddisken krascha, förstöras eller tappas bort.

Molntjänst för bilder och video?

Jag kan faktiskt inte fatta att jag inte börjat använda en molntjänst för detta tidigare. Det är nästan något som jag i egenskap av bloggare och någon som fotar ganska mycket med sin iPhone nästan skäms lite för. I somras var första gången jag aktiverade iCloud för mina bilder i mobilen för att jag inte vill radera några bilder men hade problemet att telefonen var full jämt.

Det finns ett gäng olika molntjänster som är populära för filhantering och lagring av inte bara foton men filer i allmänhet, t.ex. Dropbox och Google Drive. Jag har dock fått chansen att testa en tjänst som är särskilt designat för att lagra just foton och video: Kiliaro.

Kiliaro – för lagring av foton & video

Kiliaro är ett svenskt företag och är ganska nya på marknaden. Deras app hjälper dig att samla dina bilder från mobilen och datorn – på ett och samma ställe. Dessutom fungerar det samtidigt som en säker backup ifall något händer med din hårddisk, dator eller telefon.

molntjänst för bilder

Jag gillar Kiliaros enkla och moderna gränssnitt. Det var simpelt att komma igång och ladda upp bilderna till tjänsten. För 19 SEK i månaden får du en terabyte i utrymme – och en terabyte kommer man ganska långt på, I’m telling you.

Dessutom gillar jag att det är en separat tjänst (och en svensk sådan) som inte är kopplad till Apples egna moln – lite kanske för att jag inte riktigt förstått hur iCloud fungerar helt och hållet. Kiliaro bryr sig givetvis också om att allt är säkert: All data är krypterad. Det betyder att du som användare har full kontroll över dina foton och vem du väljer att dela dem med.

Kiliaro-appen i datorn

Nås via webbläsaren och ser ut såhär.

fotolagring kiliaro

Kiliaro-appen i mobilen

Finns för både iPhone och Android och här är 2 printscreens på hur det ser ut i min iPhone.

molntjänst foton

Det som är spännande med Kiliaro är att de är nya och förmodligen kommer utvecklas mycket framöver. Ett par saker jag ser där det finns förbättringsmöjligheter är till exempel att kunna sortera bilderna i en mer anpassad vy (visa mindre miniatyrer etc.) och att enklare kunna deleta bilder. Men jag tror som sagt vi kommer få se den här appen och företaget utvecklas!

Prova Kiliaro

Gå in här och skapa ett konto och prova tjänsten gratis under 30 dagar, sedan kan du bestämma om du vill fortsätta använda Kiliaro och då betala 19kr/månad.


Förresten, jag hoppas du redan har en backup på dina bilder och filer? Om du bara har backup på en extern hårddisk så är en backup i molnet nästa steg!

Share:

6 Kommentarer

  • jennifer
   Författare
   9 oktober, 2016 / 17:15

   Kul att du tycker det verkar bra! Du får prova ja! :)

 1. Åsa
  10 oktober, 2016 / 10:25

  jag fotar numera bara med telefonen och den synkar mot dropboxen. Tyvärr tar man ju en del ”skräpbilder” åxå, sånt man inte alls behöver spara, så man får gå in där och rensa ibland.

  Alla tusentals bilder som jag och exsambon tog tillsammans ska finnas i nåt moln nånstans men jag har inte sett dem på flera år. Känner mig lite historielös på det sättet ibland…

 2. 10 oktober, 2016 / 14:14

  Hej! Kul att du gillar tjänsten :). En uppdatering bara, nu har vi släppt utrymmet fritt så istället för 1 TB lagring får man nu obegränsad lagring för 19 kr :)

 3. 11 oktober, 2016 / 04:34

  Detta skall jag testa. I och för sig har jag mina bästa bilder på ett annat ställe men mina privata bilder och filmer kunde kanske passa här. Jag skrev själv lite om detta på min egen blogg.

  • jennifer
   Författare
   12 oktober, 2016 / 10:55

   Trevligt att det var något som intresserade dig! Läste dina tankar om Kiliaro också – intressanta synpunkter!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Söker du efter något?