Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Backup av dina bilder i molnet.

Sponsrat inlägg – i samarbete med Kiliaro.

Jag har under åren samlat på mig ett gäng bilder. Jag har fotat med digitalkamera, systemkamera, olika mobiler och 3 olika iPhones. Alla bilder har jag sparat i min dator och gjort en backup på en extern hårddisk. Problemen som uppstått i och med detta är faktiskt flera stycken. Det kanske viktigaste problemet som jag är glad att jag nu tagit tag i är att du alltid ska ha en backup av dina bilder i molnet.

backup av dina bilder

Foton: Unsplash. 

Problemen med bilder i mobilen och på datorn:

1. Datorn är full. Majoriteten av utrymmet i min dator tas upp av mina tiotusentals bilder. Att gå igenom och rensa bilder från de senaste 10 åren hör inte till min favoritsysselsättning.

2. Att manuellt föra över bilder från mobil till dator är tidskrävande och förvirrande. Det är något jag gärna skjuter på och varje gång måste jag dubbelkolla vilka bilder jag senast överfört och om dessa inte redan finns på datorn?

3. Datorn är inte alltid med. Ofta bloggar jag direkt från mobilen eller vill lägga upp en bild på Instagram och då är det plötsligt jobbigt om en bild bara finns i datorn, som inte är där just då.

4. Ingen säker backup av bilderna. Även om jag har en backup så kan både datorn och den externa hårddisken krascha, förstöras eller tappas bort.

Molntjänst för bilder och video?

Jag kan faktiskt inte fatta att jag inte börjat använda en molntjänst för detta tidigare. Det är nästan något som jag i egenskap av bloggare och någon som fotar ganska mycket med sin iPhone nästan skäms lite för. I somras var första gången jag aktiverade iCloud för mina bilder i mobilen för att jag inte vill radera några bilder men hade problemet att telefonen var full jämt.

Det finns ett gäng olika molntjänster som är populära för filhantering och lagring av inte bara foton men filer i allmänhet, t.ex. Dropbox och Google Drive. Jag har dock fått chansen att testa en tjänst som är särskilt designat för att lagra just foton och video: Kiliaro.

Kiliaro – för lagring av foton & video

Kiliaro är ett svenskt företag och är ganska nya på marknaden. Deras app hjälper dig att samla dina bilder från mobilen och datorn – på ett och samma ställe. Dessutom fungerar det samtidigt som en säker backup ifall något händer med din hårddisk, dator eller telefon.

Jag gillar Kiliaros enkla och moderna gränssnitt. Det var simpelt att komma igång och ladda upp bilderna till tjänsten. För 19 SEK i månaden får du en terabyte i utrymme – och en terabyte kommer man ganska långt på, I'm telling you.

Dessutom gillar jag att det är en separat tjänst (och en svensk sådan) som inte är kopplad till Apples egna moln – lite kanske för att jag inte riktigt förstått hur iCloud fungerar helt och hållet. Kiliaro bryr sig givetvis också om att allt är säkert: All data är krypterad. Det betyder att du som användare har full kontroll över dina foton och vem du väljer att dela dem med.

Kiliaro-appen i datorn

Nås via webbläsaren.

Kiliaro-appen i mobilen

Finns för både iPhone och Android.

Det som är spännande med Kiliaro är att de är nya och förmodligen kommer utvecklas mycket framöver. Ett par saker jag ser där det finns förbättringsmöjligheter är till exempel att kunna sortera bilderna i en mer anpassad vy (visa mindre miniatyrer etc.) och att enklare kunna deleta bilder. Men jag tror som sagt vi kommer få se den här appen och företaget utvecklas!


Förresten, jag hoppas du redan har en backup på dina bilder och filer? Om du bara har backup på en extern hårddisk så är en backup i molnet nästa steg!

FÖLJ:

6 svar

  1. jag fotar numera bara med telefonen och den synkar mot dropboxen. Tyvärr tar man ju en del “skräpbilder” åxå, sånt man inte alls behöver spara, så man får gå in där och rensa ibland.

    Alla tusentals bilder som jag och exsambon tog tillsammans ska finnas i nåt moln nånstans men jag har inte sett dem på flera år. Känner mig lite historielös på det sättet ibland…

    1. Trevligt att det var något som intresserade dig! Läste dina tankar om Kiliaro också – intressanta synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.