Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Hitta din yogarutin som nybörjare

Annonssamarbete med Organic Basics

När jag var 16 blev jag för första gången introducerad för yogan. En liten mysig yogastudio uppe i Gällivare som drevs av Anna.

Anna var, och är, en alldeles ljuvlig yogalärare. Hennes pass minns jag som hundra procent bra stämning med tända ljus och lugn musik. Jag kommer än idag ihåg känslan av hennes varma händer som la ett tungt tryck över mina axlar under den sista avslappnande savasanan (den övning där man bara ligger raklång på golvet och andas).

Jag förknippade yogan med Anna och inspirerades av hur hela hon var. Glad, lugn, stark, och så trygg i allt. Och det var inte bara på yogamattan jag fick ta del av hennes energi utan jag hade turen att få ha henne som lärare i ett helt annat ämne på gymnasiet.

Sen flyttade jag och yogan försvann lite ur mitt liv.

Men på något vis hängde den med. Inte alltid aktivt under alla dessa år och särskilt inte under de där vilda studieåren när jag befann mig världen över mellan 2010–2014. Önskan om att yogan skulle vara ett stående inslag i mitt liv, den fanns dock alltid där.

2014 hittade jag kärleken och hamnade i Finland (först bara tillfälligt, med en enkel resväska och inga planer) – och det var då jag köpte min första yogamatta.

Mitt mål med yogan då var, vad ska man säga, lite out of place? Jag minns att jag tog en bild för att se hur icke-vig jag var och drömde om hur jag snart skulle vara betydligt vigare. Idolen och inspiratören var yogagirl och jag vet att hon inspirerat massor av människor, men var det inte betydligt mer fokus på ett tjusigt instagramflöde och färggranna yogakläder på en snygg och stark kropp – och alldeles för lite fokus på känslan?

Känslan. It's all about what makes you feel good, som Billie Eilish säger i senaste Vouge.

Det är vad allting handlar om.

Drömbilden av den där smidiga yogin som dessutom är zen, tacksam och lycklig – jag vet inte hur många som faktiskt tar sig dit, men jag vet nog varför de flesta av oss misslyckas.

Därför misslyckas du med din yogarutin

 • För långa pass. Är det verkligen rimligt att du ska yoga en timme ett par gånger i veckan? Och är det verkligen där du ska börja?
 • Orealistiska förväntningar. Hela idén om någon sorts superyogi är kanske inte egentligen vad du ska fokusera på. Huruvida du kan stå på huvudet eller ej, och vilka avancerade poser du klarar av – det är kanske inte det viktiga här?
 • Du är bra på att hitta på ursäkter. Behöver du vara helt ostörd när du ska yoga? Kan du inte yoga på morgonen eller kvällen för att du är för trött? Har du barn som kräver uppmärksamhet? Ursäkterna tar aldrig slut. Så bestäm dig för att förutsättningarna inte måste vara optimala. Jag kan till exempel yoga bredvid sängen när T fortfarande ligger och sover eller just vaknar. Kanske du också kan övervinna dina lama ursäkter?
 • Besluten är för många och du får aldrig in en rutin. Du yogar alltid på olika tider och dagar – så bara beslutet om NÄR du ska yoga blir för stort att ta och du undviker det. Du vet inte heller vilket pass du ska köra eller var i huset du ska göra det.

Känner du igen dig?

Som tur är finns några enkla lösningar. Sju tips som fungerat för mig – för att hitta min yogarutin.

7 tips för att få in en hållbar yogarutin

 1. Varje lilla jättekorta pass räknas! Korta pass är faktiskt guld. Att yoga lite och ofta känner åtminstone jag är bättre än att försöka få in pass på en timme då och då. Att dessutom sänka ribban så att till och med ett fem minuters-pass räknas gör det förstås lättare att få in yogan i vardagen och plötsligt sker det på rutin.
 2. Hitta din yogi-favorit och stick to her. Vill du ha yoga där du blir svettig och stark? Eller föredrar du superlugna yinyoga-pass? Det finns en mängd varianter och olika tjänster som erbjuder yogapass online – välj den du tycker om mest. Fråga runt bland dina vänner eller leta på YouTube.
 3. Kör en utmaning under en månad och yoga lite VARJE dag. Det är en bra boost för att komma in i rutinen och upptäcka hur nice det är för både kropp och sinne.
 4. Få med dig en vän på yogatåget. Att hålla varandra ansvariga – det kan göra underverk.
 5. Välj en rutin som passar dig. Att till exempel yoga samma tid varje dag – det första du gör på morgonen eller sista du gör innan du går och lägger dig – brukar vara ett lyckat koncept. Om du vet när du ska yoga är det lättare att det faktiskt blir av och chansen större att du får in det på rutin.
 6. Boka in dig på onlinepass – bästa sättet för att något ska bli av är ju om någon annan håller dig ansvarig. Eller på ett fysiskt pass förstås! Men för onlinepass så kan jag till exempel rekommendera Julia som jag yogat med!
 7. Låt yogamattan ligga framme – ibland är det tuffaste steget att rulla ut mattan. Kan låta simpelt, men testa.

Okej, ett sista tips som bonus:

→ Gör fint runt dig! Yoga på din favoritplats i hemmet, tänd ett ljus eller se till att du har kläder du tycker om. Och har du en skön yogamatta? Jag uppgradera min för ett tag sedan, från en riktigt tunn stackare till en tjockare som är alldeles alldeles underbar.

Japp. Den sista är väldigt ytlig, men om du är som jag och tycker om vackra, fina saker och omgivningar, då kan det vara avgörande för hur hela upplevelsen känns.

För mig blev det särskilt uppenbart för en månad sedan när jag gick på en massagebehandling på ett nytt ställe. Här hade någon brytt sig om detaljerna och lokalen var heeeelt fantastiskt dekorerad. Jag har tidigare gått till ett ganska trist ställe som inte bryr sig om det “lilla extra” – och jag insåg att jag verkligen uppskattar det som är fint. Förstår inte varför man ska omge sig med tråkiga miljöer, eller kläder, om man kan välja något trevligare?

Vad gäller nice plagg för yoga så är Organic Basics ett bra alternativ. Företaget som har stort fokus på hållbarhet har inte bara underkläder eller sköna basplagg som jag tidigare visat – de har också träningskläder och yogaplagg!

Det här setet (på bilden) är superskönt (och mer prisvärt att köpa tillsammans än var för sig). Behån är mjuk och shortsen bra för hemmayoga särskilt nu under sommaren eller under mer intensiva pass. Jag har setet i M/L och skulle eventuellt kunna ha toppen i en mindre storlek, men det gör ingenting att den inte sitter åt för hårt, den hålls ändå på plats.

Finns också som långa tights.

Samt i färgerna olivgrön, gammelrosa, vinröd och svart.

Min absoluta favorit-yogaplats är framför det stora fönstret i vårt sovrum, med utsikt över en liten skogsdunge.

Ett yogablock, det du ser till höger i bild, skaffade jag förresten nyligen då jag hade ett presentkort som behövde användas. Har klarat mig fint utan det, men det är också väldigt skönt att ha ett. Brukar sitta på det eller ta hjälp av det i olika övningar. Använder också filten till vänster som kudde att sitta på eller ibland att ha under knäna för extra mjukhet.

De två kettlebells som syns i bild har också varit en väl värd investering det här året. Att kunna träna hemma har ju verkligen kommit att bli avgörande.

Organic Basics, läs vad jag tidigare skrivit om företaget och deras hållbarhetsarbete här.

Är du också i behov av sköna yogakläder?

Då får du just nu 10 % hos Organic Basics med min kod JENNIFEROBC3. Funkar världen över och det är dessutom fri frakt på ordrar över 80 euro!

Här hittar du deras hemsida!

Koden är giltig under ett par veckor.

Och undrar du hur jag mer specifikt hittade min yogarutin?

För tre år sen bokade jag in mig på yogalektioner på Omnia där jag bor. Det är billiga kurser inom alla områden du kan tänka dig, anordnade av kommunen. Då var det yoga två gånger i veckan.

Sen fortsatte jag med Yoga with Adriene på YouTube och hennes gratispass. Det förändrade allt. Plötsligt var yogan enkel, lättillgänglig och hon är sjukt skön som yogalärare. Älskar, som så många andra, hennes filosofi och inställning.

Under januari har jag kört Adrienes utmaning med 30 dagar yoga – tillsammans med Kugge (det här var årets januarilista). Varje månad lägger hon upp en ny utmaning med 30 pass, men där hon pusslat ihop gamla videos enligt något tema. Här hittar du månadens aktuella lista!

Så det har jag tyckt om och fortsatt med!

Ett tips är att spara dina favoritpass eller gör spellistor med olika långa yogapass. Här har Adriene själv delat in passen enligt olika längd.

Och nuförtiden yogar jag vissa morgnar, apropå det där med magiska morgonrutiner.

Men! Det är också okej att det får gå i perioder. Till exempel november–februari får gärna var mer yoga i mitt liv. Medan jag just nu fokuserar på styrketräning och löpning (samt är på resande fot), då är yogan inte lika viktig.

Så som livet är helt enkelt, det finns en tid och plats för allt.

Hur ser din relation till yoga ut?


Connecta gärna med mig här:

📸 Instagram
💭 LinkedIn
✏️ Facebook

💌 Och skriv upp dig på mejllistan!

FÖLJ:

2 svar

 1. Jag har också fått in mer yoga i livet i år, när jag nöjer med mig kanske en pose, 2 minuter här och där. Och så har jag hittat yinyogapassen på gymmet och upptäckt att min kropp faktiskt ÄLSKAR det. Jag tränar mycket och rätt hårt, när jag yogar vill jag absolut inte bli svettig eller pressa mig, då vill jag lugna mig och låta kroppen ta sin tid för att hitta in. Tydligen. Hade jag aldrig kunnat tänka ut, var verkligen tvungen att prova mig fram.

  Skulle gärna ha en yogaplats hemma men alltså jag får inte ens plats att rulla ut mattan ordentligt utan att man får lägga den i dörröppningen till köket och det är alltid nån vägg eller möbel ivägen. Yoga hemma är alltså stående yoga eller yoga utan matta. För att yoga på riktigt går jag till gymmet, där det finns en lugn sal, bolster och redigt med plats.

  Och hurra, förra veckan upptäckte vi att det är gratis utomhusyogapass som är så bra i tid att min kille hinner följa med! Han gillar att yoga men hinner sällan och orkar ännu mer sällan, men de här passen är alldeles lagom efter jobbet men innan middagen. Ska försöka gå på dem så ofta som möjligt!

  1. Lugnare yoga är ju ett fantastiskt komplement till tyngre träning. Den yinyoga jag har gjort har varit extremt skön, men gärna sent på kvällen och inte som veckans enda träning, hehe.

   Och jösses, förstår att det inte är optimalt för dig att yoga hemma. Undrar nu om du bor litet eller bara har mycket grejer 😉

   Så härligt med utomhusyoga! Så länge man inte blir anfallen av myror, eller änder (hände mig och Kugge förra sommaren när vi försökte yoga på bryggan vid en sjö, hahaha).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.