Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Varför Organic Basics?

Annonssamarbete med Organic Basics – innehåller annonslänkar och en unik rabattkod.

“Jag beställde just 12 kalsonger på nätet. Det var via någon Facebook-annons.”

Jag drar en djup suck. Det är min pappa som har shoppat igen, inte något han gör särskilt ofta visserligen, men när det väl sker är det inte direkt med något medvetet tänk. Han är dessutom den ultimata målgruppen för alla dessa Facebook-annonser för diverse billig skit som inte alltid håller vad det lovar.

Han lägger cirka 600 kronor på de där tolva kalsongerna, men bara nio av dem dyker upp, och så tillkommer en tullavgift de glömt att informera om. Kanske är det ändå värt besväret, med tanke på hur billigt det är.

Hur ska jag lyckas förklara för honom varför han istället borde betala lite mer, för en betydligt bättre produkt?

Hur förklarar man exakt vad en bättre produkt innebär. Den kanske ser snarlik ut och kanske till och med upplevs lika skön. Och det där med kvaliteten, det kräver ju några månader eller år att påvisa.

10% rabatt med koden JENNIFEROBC3

Gå in på organicbasics.com, hitta din favorit och ange rabattkoden JENNIFEROBC3 i kassan (i fältet för ‘Gift card or discount code') så får du 10% rabatt på ditt köp.

Organic Basics t-shirtklänning i Tencel, på en brygga på Åland

Nasty chemicals. Water waste. Unfair workplaces.
Fashion is dirty.

Det vill Organic Basics ändra på

Organic Basics är ett danskt företag, grundat i Köpenhamn för fem år sen, vars främsta uppgift är att producera hållbara underkläder. Sen start har utbudet successivt ökat från underkläder till annat under begreppet “baskläder”, t.ex. tränings- och yogakläder.

På bilderna har jag på mig deras t-shirtklänning, perfekt som mys/hemmaplagg eller pyjamas, i materialet Tencel som görs av trämassa. Träd som behöver 80% mindre vatten än bomullsplantor.

Förutom att plagget är ett bättre val så är det extremt skönt. Vill inte ha på mig något annat. Tror att färgerna svart eller marinblå också kan fungera som lite mer klänning och lite mindre pyjamas.

Här finns t-shirtklänningen.

Skön t-shirtklänning i Tencel från Organic Basics, beställ nu med min rabattkod och få 10% rabatt

Hållbart och miljövänligt – men hur?

Att producera hållbart innebär att Organic Basics för det första jobbar med fabriker som har ett medvetet hållbarhetstänk i Europa (i länderna Turkiet, Portugal, Österrike, Italien och Skottland). Transparens är också ofta en viktig del för varumärken som är hållbara – att de själva vet varifrån kläderna kommer och hur de tillverkas, men också att de vill (och vågar) vara öppna med detta och dela informationen med kunderna. Det finns helt enkelt inget att dölja. Här är man också mån om bra arbetsförhållanden.

Här listar Organic Basics alla fabriker de jobbar med.

För det andra använder de förstås miljövänliga material. Alltifrån ekologisk bomull (GOTS-certifierad) och Tencel, till återvunna material som ull och kashmir.

Alla textiler finns listade här, beskrivna i detalj.

What's the #1 rule about making clothes?
Design everything to last. That means investing in quality fabrics and workmanship – but it also means designing with simplicity and function in mind.

Vad som skiljer ett företag som Organic Basics från företag som pysslar med fast fashion är egentligen hela tänket runt företaget och kläderna. Det handlar inte bara om hur något tillverkas, utan varför det gör det. Precis som i citatet ovan, att tänka på plaggets funktion – och att det ska hålla.

Trendiga kläder har ju det problemet att de ganska snart är otrendiga igen och inte längre kommer användas.

Vad gäller underkläder är kanske kvaliteten viktigare. Min kille var den som först introducerade mig för Organic Basics (han är ärligt talat den som haft störst inverkan på mig vad gäller att tänka hållbart). Han har haft sina underkläder knappt ett år och jag började använda mina i januari, så det är kanske ännu för tidigt att betygsätta – men de ser åtminstone som nya ut ännu.

Här finns utbudet av kalsonger och underkläder för män.

Tips: alla underkläder i Tencel, samma material som min klänning, är alltså suuupersköna!

Och här finns hela utbudet för oss damer!

På en brygga i soluppgången, en stillsam morgon på Ålands sydligaste spets.

Vad mer gör Organic Basics – utöver hållbara underkläder?

▷ I år introducerade de sin Low Impact-hemsida som är ett initiativ för att visa på hur vårt surfande också påverkar utsläppen. Genom att minimera tunga element, så som stora bilder och filmer, kan man alltså skapa en hemsida som använder mindre energi. Den här hemsidan ligger också på en server som använder endast förnybar energi, så det kan hända att man möts av följande meddelande (som jag själv just gjorde):

“The website is currently unavailable as the server it is hosted on is running on too little renewable energy. It looks like the carbon intensity will get better in 36 minutes.”

Man kan tänka sig att det här kunde komma att bli en viktigare faktor i framtiden. Typ, “du har nått din surfgräns”? Eller åtminstone i stil med att Google börjar premiera sajter som har tagit det här i beaktande, precis som när de började belöna mobilanpassade hemsidor.

I takt med att vår tekniska utveckling rör sig framåt, uppstår också nya bekymmer. Och med dem lösningarna.

Det enda jag känner mig skeptisk till här är, vad är vitsen med att ha en low impact-hemsida OCH en vanlig? Ett större steg vore att helt gå över till någon sorts hemsida med mindre påverkan. Men ett steg i taget kanske?

Hållbara underkläder från Organic Basics

Organic Basics har skapat sin egna fond för att kunna stötta människor och projekt som vill göra skillnad.

▷ De har också publicerat en mycket snyggt presenterad “impact report” över 2019 som visar deras avtryck, vilka förändringar de gjort under förra året och planerna för det här året.

Organic Basics hållbara underkläder och basplagg

Handla från Organic Basics med 10% rabatt

Om du (eller din partner?) råkar vara i behov av underkläder, basplagg eller sköna träningskläder så kan du passa på att prova Organic Basics just nu.

Klicka dig in på hemsidan, hitta din favorit och ange rabattkoden JENNIFEROBC3 i kassan så får du 10% rabatt.

Ange koden i fältet för ‘Gift card or discount code' – den är giltig tills vidare.

❤︎

FÖLJ:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.