Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Museikort & Designmuseet

En av de smartaste sakerna i världen (eller något åt det hållet) är att investera i ett museikort! Finns det i ditt land? Eller stad? (Finns det i Sverige?)

I Finland finns det i alla fall. Så för någonting mellan 60-70 euro får du under ett år besöka i princip alla museum i Finland (enstaka undantag förekommer).

Och det jag gillar allra mest med det här är att man inte behöver fundera är det värt det. Eller känna att när man väl besöker ett museum måste man se ALLT på en gång. Åtminstone jag blir väldigt trött av museum (det är ju så mycket att processa?!) så ett par utställningar brukar räcka.

Det fina är också att man till exempel i Helsingfors kan besöka den botaniska trädgården hur många gånger man vill (har inte ännu varit där i år, men ändå, hehe).

En lördag bestämde vi oss i alla fall för att strosa runt i Helsingfors. Fika. Besöka designmuseet. Se på bio. Osv.

Designmuseet var inte bara kul för dess utställningar utan också för själva byggnaden. En gammal svenskspråkig skola för både flickor och gossar (som det så vackert står på väggen när man kommer in).

Varje gång jag vandrar längs Helsingfors gator ser jag nya byggnader, den ena vackrare än den andra.

Det kan också finnas personliga orsaker till att man känner sig tvungen att fly, yrkesmässiga eller privata. Att ge sig ut på resa kan ge välbehövlig vila, tröst eller eller sinnesro. Oavsett varför människor flyr innebär det nästan alltid uppoffringar. Det krävs mod och kreativitet att lämna välbekanta miljöer, sammanhang och nätverk bakom sig.

Ibland är det främmande bara en kort resa bort.

Om man söker inspiration i sina egna rötter, minnen och intryck är det möjligt att upptäcka resmål som inte längre finns.

Och just den här utställningen om konstnärer som hämtat inspiration världen över gjorde förstås intryck på mig.

I morgon är tanken att jag ska kliva på ett tåg igen. Ett nattåg. Norrut. Tillsammans med en bil som efter resan norrut tar mig rakt västerut. Och så landar jag här.

FÖLJ:

7 svar

  1. Kanske kommer till HEL nästa helg för lite sightseeing, är ju halvmara där… och sjukt längesedan jag var i Finland. Ska bestämma mig till helgen som kommer.

  2. Åh, ett museikort låter ju fantastiskt! I Stockholm blev de flesta större museum (som jag tror är statligt ägda?) gratis för alla att besöka för ett par år sedan vilket jag uppskattar något otroligt mycket :)

  3. Museeikort finns i Stockholm och Göteborg vet jag, men inget för hela Sverige. I Oslo har jag inte sett något kombinerat, men vet att man kan köpa ett Oslo-kort och på så sätt få gå gratis eller med bra rabatt till alla. Men inga årskort så som i Sverige.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.