Jennifer sandström

I en stuga på Åland

De där sju anledningarna att besöka Åland, lugnet är förstås ytterligare en fin anledning för att åka hit på semester. Och att få komma det där lugnet riktigt nära, i en sommarstuga vid havet.

Hyr stuga på Åland, till exempel hos Herrö stugor

Så det känns lite som ett måste när man kommer hit under sommaren – eller vintern för den delen. För att komma så nära som möjligt till lugnet som är särskilt starkt på öar. Kanske tills de mörka molnen drar in och det blåser upp till storm och ön förvandlas till en annorlunda plats. Men även under storm är en åländsk liten stuga en förhållandevis mysiga plats att befinna sig på – så länge man inte behöver ta sig därifrån just då.

Så stormigt fick vi det inte under våra dagar här, men lite regn och rusk fick vi minsann uppleva.

Herrö stugor

Jag och Kugge hade lyxen att få låna en stuga av Susanne som vi känner på Åland. Det var faktiskt hon som bjöd in oss för att föreläsa på Åland för ett par år sen. Hon är en typiskt driven ålänning som förutom att vara företagare och grundare av Worklandia (coworking) också då pysslar med turism!

stuga på södra Åland i Herrö

Herrö stugor ligger på fasta Åland sydligaste spets ungefär 30 minuter från Mariehamn, i sällskap av både det där lugna men också andra sommarstugor (är man som jag tycker man det är skönt och tryggt att inte vara helt ensam).

Susanne och Fredrik som driver det tillsammans, hyr under sommarhalvåret ut 6 stugor i olika storlekar och alla ligger intill varandra men med lagom avstånd. Stugorna ligger en kort bit från havet och bryggan där det också finns roddbåtar att låna.

sommarstuga på Åland att hyra
Åland, stuga vid havet

Vårt ärende här var inte främst att semestra. Utan att konferensa. Vilket stugan också var lämplig för – även om wifi:et var ganska typiskt för en sommarstuga ute på landet, men det funkade!

Målet med en konferens är ju nämligen ofta typ att komma bort till en fin och ny plats för inspiration, undvika distraktioner och få fokusera ostört i några dagar. Att hämta energi från hav och skog gör förstås gott.

Så här bodde vi i fyra dagar. Planerade vårt projekt, jobbade, diskuterade. Men njöt också av att bara få vara. Läste böcker, pratade om livet.

Tomatsoppa till lunch. Det finns något mycket tillfredsställande över de röda tonerna som återkommer på flera ställen i bilden.

Herrö stugor på Åland

En Kugge som yogar på altanen. Yoga och promenader är ett viktigt inslag i varje konferens, och ja, i livet i övrigt.

En stund i soffan med inte någon åländsk men estländsk rabarberdryck, med regnet som droppar utanför.

Bo i en stuga – eller res runt

Om du besöker Åland skulle jag rekommendera att bo några dagar till en vecka på en plats och utgå därifrån för olika dagsutflykter. Det tar till exempel cirka 50 minuter att köra från Herrö till Eckerö. Och det avståndet är ungefär så långt bort på andra sidan ön du kommer. Funkar alltså för dagsturer.

Eller så stannar du ett par nätter på en plats, åker vidare till en annan och bor ett par nätter där. Beroende på vilken sorts resenär du är och vad du helst gör.

Brobacka gästhem som vi besökte för den där galet goda Ålandspannkakan är till exempel också ett bed&breakfast som säkert kan vara trevligt att bo en natt på. Kan tänka mig att det finns fler liknande koncept runtomkring ön.

Blev faktiskt också lite sugen på att övernatta på hotell inne i stan (Mariehamn alltså) för att få känna in ännu mer av livet där.

Men det fina med att komma ut till en stuga så här en bit från civilasationen (15 minuter med bil till närmsta lilla matbutik) är förstås att det verkligen känns som att komma ut till en sommarstuga med allt vad det innebär. Ni vet, andetag som blir något djupare, morgnar som inte stressas igenom, kvällar framför kaminen med en bok i famnen.

Praktisk info om stugorna

Vi bodde i Svanen – en av de lite större stugorna. Här finns tre sovrum (två med våningssängar), kök och vardagsrum i ett, toalett och sen går man runt huset för att komma till det som är duschen och bastun.

Köket är full utrustad (med snygg kyl dessutom!), finns till och med diskmaskin, samt lite kryddor och kaffefilter.

Svanen är på 45 kvadratmeter, så skulle säga att det fungerar för ett par eller en familj med 2-3 barn, men 4 vuxna kan bli lite trångt om man vill kunna hänga i stugan också.

All info samt priser hittar du här!

Missa inte i närheten av Herrö

Herröskatan naturreservat

Om man fortsätter från stugan och ett par kilometer ut på udden kommer man till naturreservatet Herröskatan. Ett litet men vackert område med en promenadslinga på ungefär 1.6 kilometer. Här finns ett utkikstorn du kan klättra upp i och spana över havet och efter havsörnar.

Finns också fästningsruiner och rester av en gammal kaj från ryssarnas tid och andra världskriget då finska trupper höll till här.

Stigen känns lite igenvuxen på sina platser med lite högre gräs, så långa byxor rekommenderas i detta fästingrika rike.

Herröskatan naturreservat på Åland
Naturreservat Herröskatan

Herröskatan naturreservat.

Fler tips i närheten av Herrö

Kom ihåg att dubbelkolla öppettider. När vi var här i slutet av augusti hade till exempel inte limonadfabriken eller kaféet öppet, tyvärr.

Amalias limonad

En klassisk finsk longdrink fast på lingon, från Amalias limonadfabrik som gör både drycker med och utan alkohol.

solnedgång på Åland

Sensommarens himmelska solnedgångar och -uppgångar fick vi oss bevittna.

❤︎

Mer Ålands-inspiration hittas här

FÖLJ:

10 svar

 1. Hehe, till helgen ska det tydligen storma på Åland, läste just en uppmaning om att ta in och surra fast allt man vill behålla :D

  Ni kunde nog förresten näääästan se över till vår stuga, den ligger också i Lemland, fast på andra sidan fjärden.

  1. Iiiih. Det låter på gränsen till skrämmande 😅 åhå är det sant! Då är du ju mer än bekant med dessa områden, och loppmarknaden också? 😍

   1. Neeej, har nog aldrig varit på den loppisen, undrar om den är ny? Måste be mamma och pappa svänga in där nästa gång de ska till stugan! Humlans café hade en liten loppis sist jag var där iaf!

    1. Han sa att de för fyra år sen började köpa in bara från Åland och inte från Sverige som de också gjort tidigare, så tror inte den var ny 😅

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.