Hemligheten till den godaste tomatsoppan

Det finns kanske ingen mat jag har ansett vara så tråkig som tomatsoppa. En soppa på tomat? En gazpacho känns roligare. Men vanliga basic tomatsoppa = så trist.

Tills jag under det senaste året funnit finessen med denna maträtt!

Jag och Amanda åt det i Tjautjas i vintras och med Kugge har jag ätit det nu två gånger varav nu senast i helgen här på Åland. Och tidigare i sommar lagade jag själv en tomatsoppa på helt egen hand! Säger hon som ju inte lagar mat för jämnan.

Hemligheten då, vad är den?

Att göra den lite fylligare såklart! Genom att till exempel ha i hackad färsk tomat som ger lite tuggmotstånd och toppa soppan med en mix av andra trevliga saker så som: mozzarella (bollar eller riven), ruccola, valnötter eller basilikacreme.

Bara fantasin sätter gränserna här. Om du har lite pasta över från en annan måltid går även det utmärkt att toppa soppan med. Eller rostade kikärter.

Med dessa tillbehör blir soppan inte bara godare och roligare att äta, utan också mer mättande. Hurra!

Tänkte att ni måste få veta detta så att ni inte behöver fortsätta gå genom livet och tro att ni inte tycker om tomatsoppa.

Recept på fyllig och god tomatsoppa som mättar

Receptet på tomatsoppa är egentligen något du kan höfta ihop på lite olika vis för att variera soppan. Man kan till exempel mixa soppan slät, eller inte, eller mixa hälften av den. Jag personligen föredrar mer bitar i min soppa – och det går dessutom snabbare.

Det finns också mer avancerade varianter av tomatsoppa som kräver längre tid att tillaga, men jag gillar att hålla det enkelt. Därav detta recept!

Ungefär det här behöver du:

3 burkar med antingen krossade tomater eller kökörsbärstomater

1-2 gullökar

Några vitlöksklyftor

1 grönsaksbuljongtärning eller fond

2 msk tomatpuré

Basilika, gärna färsk

Chili eller cayenne om man så önskar

Salt och peppar

2-3 dl cremefraiche

Ungefär så här gör du:

Hacka och stek lök och vitlök.

Häll i tomaterna (kan också vara gott att blanda ner lite hackad färsk tomat om man vill), tillsätt tomatpuré och grönsaksbuljong (inte för mycket vätska behövs med buljongen).

Krydda och låt koka cirka 10 minuter, men soppan kan gärna puttra en längre stund.

Om du föredrar helt slät soppa är det här du kan mixa den. Men mitt tips är att låta bli!

Avsluta med att blanda i cremefraichen.

Toppa tomatsoppan med:

Färska tomater, i bitar

Mozzarella, riven eller bollar

Ruccola

Alternativ: valnötter och basilikacreme (om du inte har cremefraiche i själva soppan utan kanske istället har till exempel havregrädde, kan du göra en basilikacreme på ett par dl cremefraiche och massor med färsk basilika!)

Gott bröd kan också vara gott till!

Tomatsoppan jag lagade i somras toppad med riven mozzarella, basilikacreme och ruccoloa.

Enjoy din väldigt goda tomatsoppa – och varsågod för tipset!

Följ:
Jennifer Sandström
Jennifer Sandström

En personlig blogg om resor, företagande, marknadsföring, skrivande, böcker, foto och annat som rör vardagen i Helsingfors (ibland i Gällivare och Göteborg) och på resande fot.

2 Kommentarer

  1. 16 september, 2020 / 06:00

    Inte alls en dålig idé att lägga något annat på soppan så att den blir lite fylligare <3

    • Jennifer Sandström
      Författare
      16 september, 2020 / 16:27

      💡😄

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Söker du efter något?