Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

En vegetarisk månad

Jag älskar mat, men jag har aldrig haft något intresse för att laga mat. Eller så här, jag kan tycka att det är trevligt och jag kan nog till och med laga helt okej god mat om jag 1. inte är hungrig 2. inte har något annat jag vill göra (jobba, träna, träffa vänner).

En fantastisk tofu bowl på Oh My Goodness i Berghäll här i Helsingfors.

När jag var student/bodde själv lagade jag mat på söndagarna och åt samma lunch hela veckan och sedan något enkelt (mackor, yoghurt) till middag (när jag växte upp åt vi alltid rester och alltså samma mat under veckorna, tycker inte det är konstigt). Men jag har också varit ganska bortskämd. När jag pluggade i Kanada 2012 hade vi “meal cards” och lagade inte en enda måltid på hela terminen. När jag bodde i Indien 2013 var det bästa alternativet att äta ute. Och visst är det mycket en vanesak.

Så när jag träffade T, och vi flyttade ihop, blev jag snabbt ganska van med att han stod i köket. Han gillar det och jag, jag prioriterar alltid något annat. Och nu börjar detta bli ganska många år sen.

Detta har också inneburit att det är han som i princip bestämmer vad vi äter. Jag gillar allt (förutom svartpeppar, koriander, selleri och persilja – men allt det sätter han ändå i maten förvånansvärt ofta) och jag klagar inte.

Så i slutet av januari när han föreslog att vi skulle gå all in för en vegetarisk februari var det enkelt att säga OKEJ. Han jobbar förresten på ett företag där de pratar mycket om vad vi äter och nu senast hur det påverkar vår värld, och det är ingen tvekan om att alla skulle må bättre av en minskad köttkonsumtion (apropå avsaknaden av klimatångest osv.).

Lunch på hemmakontoret blir ibland bara vad som finns i kyl och frys, t.ex. en smoothie bowl.

Det har egentligen inte varit några konstigheter. Well, förutom helgen i Åre när vi hängde i Tyrolens hus varje kväll och de inte serverade vegetariskt alls (jag tror vi kommit lite längre där än vad österrikarna har gjort). Jag hade inte direkt något val, utan åt det som fanns. Men sen har jag skött mig exemplariskt. Jag har till och med lagat mat (det är faktiskt ett gemensamt nyårsmål med våra vänner)!

Vad som är intressant är dels hur man får chans att testa nya smaker och välja maträtter jag annars inte skulle testat. Och dels hur man tvingas tänka efter. “Oj vänta är det kött/kyckling/fisk i detta?” Urvalet på de restauranger vi varit på (kinesiskt och mexikanskt) har helt klart varit begränsat och jag märker att där blir man också mer kräsen och vill gärna kolla upp om det faktiskt finns några bra vegetariska alternativ på förhand.

Men överlag har jag verkligen gillat det här experimentet. Känner mig sjukt osugen på kött.

FÖLJ:

7 svar

 1. Intressant utmaning! Jag började äta mer vegetariskt för två år sedan och slutade först helt med kött i några månader. Sen har det gått i omgångar, men jag föredrar helt klart vegetariskt och lagar aldrig kött när jag lagar själv. Dels bra för miljön, men främst tycker måltiderna blir fräschare och man mår bättre. Blev mer inspirerad nu när jag läste detta :)

  1. Kul att höra – tycker också det ger mycket inspiration att höra om andra som också äter mestadels vegetariskt! :)

 2. Jag har sedan typ ett halvår ätit nästan uteslutande vegansk kost då min kille är vegan :) det absolut bästa med det är förutom att jag mår bättre att jag slipper laga mat ;) hehe å

  1. Haha, lyxen! Det är ju enklare att följa en viss “diet” när man bara blir serverad, eller hur? ;) Och vad intressant. När du äter hos andra eller t.ex. på restaurang, är du inte lika noga med att det ska vara veganskt då?

   1. Oh ja! det är ju super enkelt. behöver inte ens fundera. Eller ja maten är vegansk men äter fortfarande “vanlig” yoghurt och ost osv. Jag äter ofta vegetariskt när vi är på restaurang tillsammans, det kommer naturligt :) Om jag äter med andra vänner så händer det att jag äter kött/fisk/kyckling men det är sällan. Eftersom att vi oftast äter hos andra tillsammans finns det ju ett alternativ då och då tar jag det veganska. :)

 3. Härligt! Jag åt nästan helt vegetariskt i december (nyårsmenyn kunde jag inte styra och åt oxfilé som jag inte tycker jättemycket om), sen helt vegetariskt fram tills förra veckan när en matförgiftning gjorde att vi inte kunde handla.. korv med bröd har jag alltid gillat, men fyyy vad tråkigt det smakade nu haha. Men… bönor är inte snälla mot alla magar, inte ens om man vänjer sig :( men hurra för vegetariskt!

  1. Vad härligt – eller ja förutom det där avslutet. Nej det stämmer nog att det kan vara tufft med bönor för vissa, tänkt att man kan vänja sig men vissa är säkert känsliga ändå. Då får man hitta andra bra produkter ☺️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.