Jennifer sandström

Guide till Kraków: tips på saker att göra, se och äta

» Inlägget innehåller annonslänkar «

Sista helgen i januari och två dagar i Kraków som fylls av imponerande byggnader, en historia man inte någonsin vill se upprepas, och många cafébesök. Jag och min kille som arm i arm vandrar längs gatorna, försöker att inte frysa och samtidigt ta in det gråa och karga som blir ännu mer påtagligt med januarivädret som bakgrund.

Kraków visar sig vara sevärt men det är också en turisttät stad, och det känner vi av trots att det är lite mer lågsäsong såhär års. Vi rör oss i det typiskt turistiga delarna men hittar också ett område som är relativt nytt och lovande, där lokalbefolkningen hänger på helgkvällarna. Allt som allt gillar jag Kraków och får ännu en gång bevisat att Polen har mycket att erbjuda (sist var det Warszawa som imponerade på mig).

Guide till Krakówhelg i KrakowKrakow doorsKrakow Polen Krakow street view

Guide till Kraków: tips på saker att göra, se och äta

Två dagar i Kraków räcker knappt, du vill gärna ha tre eller till och med fyra dagar här för att hinna se och göra allt som finns att uppleva. Men här är i alla fall ett gäng med tips från det vi upplevde under vår helg här i Kraków.

I slutet av inlägget hittar du mer praktisk information för Kraków.

Tips på hotell i Kraków

Var i Kraków ska man bo? Jag tycker det är ett bra läge att bo i Gamla stan. Vi bor ungefär i mitten och det gör att vi också har ungefär lika långt till de områden som ligger utanför. Taxi är även billigt här om man inte orkar gå. Så satsa istället på att hitta ett bra hotell ni är nöjda med.

Hotel Santi

Vi bestämmer oss för att bo på ett hotell i gamla stan då det känns som bästa läget i Kraków. Härifrån har du i princip gångavstånd till det mesta. Vad jag gillar med Hotel Santi är att det är en gammal byggnad som bevarats och det finns kvar spår med de gamla kakelugnarna och målningarna i taket.

Hotellet är dessutom skyddat eftersom det är så gammalt så man har till exempel inte fått montera elektroniska nycklar. Och det känns fint att bo på ett hotells om har lite mer karaktär och historia.

Här hittar du fler hotell i Kraków

Hotel Santi KrakowHotel Santi Krakow

Överlag dock ett ganska enkelt hotell och frukosten är inte direkt något att längta till, men läget är perfekt – och som sagt, jag uppskattar dess historia.

Områden att besöka

* Tytano

Det här är ett av de senaste och kanske mest hippa områdena just nu i Kraków. Det är en gammal tobaksfabrik som för bara några år sedan gjorts om till ett trendigt litet område med barer, restauranger, mikrobryggerier, klubbar och coworking-kontor. Under årets varmare månader kan jag föreställa mig att detta är ett självklart val en fin sommarkväll. Men även såhär på vintern kan jag rekommendera ett besök någon gång under kvällen.

Vi gick hit för en drink ena kvällen och en öl den andra, innan vi gick vidare till andra områden för att äta middag. Från gamla stan i Kraków är det gångavstånd och även från de judiska kvarteren kan du gå hit, men det är lite längre så kan vara skönt att ta en taxi om du till exempel börjar eller vill avsluta kvällen där.

Tytano Krakow

Ett hörn av området Tytano.

Tytano Weźże Krafta

Det känns som att vi har tur när vi får plats på det välfyllda ölstället Weźże Krafta som erbjuder massor av olika ölsorter.

Weźże Krafta Krakow Krakow Tytano Mashroom

Vi går av en slump till MashRoom och inser att det nog lämpar sig bättre för bra klubbstämning senare under kvällen. Jag beställer en “cocktail on tap”, får in fel och får behålla den + den jag egentligen beställde. Bara för att konstatera att de inte var särskilt goda alls. Det hade man kanske kunnat räkna ut, men man måste ju våga testa nya saker.

* Kazimierz – de judiska kvarteren

Det här är en Kraków-favorit som vi efter en stund förstår charmen med och varför det är så omtyckt. Det är en spännande stadsdel, med de gamla byggnaderna som inte fått sina fasader lika vackert renoverade som inne i gamla stan. Och samtidigt finns massvis av caféer, restauranger och butiker här som gör det till ett trevligt område att strosa omkring i.

Kazimierz krakowJudiska kvarteren Krakowjudiska kvarteren i KrakowPlac Nowy Krakow

Marknaden vid Plac Nowy i Kazimierz. Här kan du t.ex. fynda en riktigt gammal kamera. Och spana in burken med trälock på längst ner till vänster, den står det sill på, på svenska?

Krakow Plac Nowy Kazimierz

För fler tips i Kazimierz rekommenderar jag det här inlägget hos Fantasiresor som gav mig inspiration inför vår resa.

* Gamla stan / Stare Miasto

Givetvis ett måste att uppleva. Här är allting väldigt fint och putsat och det är vackra fasader som visas upp. Men faktiskt på sina platser kan man se att inte alla hus renoverats och jag tycker den kontrasten är väldigt häftig att se. Det finns också flera kyrkor, museum, marknader och andra sevärdheter här i Krakóws old town som faktiskt är ganska stor.

Old Town Krakow Gamla byggnader Krakow

Här är fasaderna identiska om du kollar på detaljerna, men bara den ena har renoverats. Med tanke på alla små och otroligt vackra detaljer är det nog ett himla jobb att rusta upp dessa byggnader.

Kraków gamla stan

I slutet på januari är julbelysningen fortfarande kvar, som jag har förstått det är det mycket för det kinesiska nyåret som infaller under den här tiden (slutet på januari-början av februari). Det var likadant i Riga som vi besökte förra året. 

Ett par trevliga butiker

Shopping är inte vår starkaste gren när vi reser, men två stycken små söta butiker som jag tycker är värda ett besök hittar vi ändå i Kraków.

* Ciuciu Cukier Artist (sugar artist)

Denna ljuvliga sockriga butik påminner väldigt mycket om en polkagrisfabrik i Gränna (du kan kika på när de står där inne och bakar godisarna bakom en glasvägg). Vi går in, väljer några påsar som ser ut att smaka gott och tar med oss dem som souvenirer hem till Finland.

Ciuciu Cukier Artist Krakow

* Massolit Books & Café

Välkommen till bokaffärhimlen. Massolit Books & Café är både ett mysigt litet café och en secondhand-bokaffär som jag tror listats av de flesta reseguider. Men det är omöjligt att inte älska stället. Vi går in här, går runt en stund, jag vill stanna längre men får slita mig till slut och jag köper inte ens med mig en bok men är lycklig ändå. Kanske den bästa sortens shopping.

Massolit books and cafe KrakowMassolit bokaffär

Museum & sevärdheter i Kraków

* MOCAK – Museum of Contemporary Art in Krakow

MOCAK-museet ligger cirka 3 kilometer från gamla stan och vi bestämmer oss för att promenera hit. Oftast ser och upplever man som mest i en ny stad när man bara tar sina två ben och låter de ta en genom staden till nya platser. Det är kanske ingen jättespeciell promenad men jag kan ändå rekommendera det.

Museet blir vi också förtjusta i. Det finns många olika utställningar och alla faller mig inte i smaken men jag hittar några som gör intryck och blir kanske främst förtjust i den som är ett urplock av konstverk från andra utställningar.

Till lunch äter vi en bagel på museets café. Det är faktiskt en Krakówklassiker då bageln sägs ha sitt ursprung just i den här staden.

Krakow Wisla

Promenerandes till MOCAK korsar du också floden Wisła.

MOCAK Museum Krakow

* Kungaslottet Wawel

Alla pratar om slottet och efter den gången jag nästan fick uppleva Neuschwanstein (det berömda Disney-slottet i Tyskland) men inte gjorde det känner jag mig nu obligerad att se alla slott jag är i närheten av. Ni vet, man lär av sina misstag. 

Så vi promenerar upp till Wawel under söndagsförmiddagen och njuter av dess skönhet. Pga. de knappa två dygn vi har här så hinner vi inte göra ett besök inne i själva slottet. Det hade varit kul att uppleva. Men även om man inte går in tycker jag att slottet utanpå också är värd besöket!

Wawel slott KrakowKrakow WawelWawel KrakowWawel Royal CastleWawel Castle

Himla vackert, fina detaljer och lite utsikt över Kraków.

Restauranger att äta på

* Boccanera

Vi gör lite research kring utbudet av restaurang i Kraków och hittar en som faller oss perfekt i smaken. Restaurangen Boccanera ligger i gamla stan och bjuder på riktigt bra italiensk mat med trevlig inredning och mysig stämning. Vi njuter av både förrätt, varmrätt, och efterrätt (det första och sista delar vi på) och fint vin, men betalar inte mer än 250 zloty för oss båda (ungefär 600 sek). 

Efteråt upptäckte vi att Boccanera är en del av en restaurangkedja som verkar ha fler bra restauranger runtom i Kraków. Bland annat restaurangen Kogel Mogel med polsk meny hör hit och den fick jag även rekommenderat av en vän. Men det kändes trist att bara äta från samma kedja, så vi testade något annat följande kväll.

restaurang Boccanera Boccanera Krakow italiensk restaurang Kraków

Italienskt och fint rödvin på Boccanera. 

* Trezo

Vi bokade inte bord för lördagkvällen (ibland är vi inte särskilt strukturerade ) och vi var ute ganska sent, efter sjutiden, för middag. Det visade sig bli lite svårare än vi räknat med. Till slut åkte vi i alla fall till de judiska kvarteren och hittade restaurangen Trezo som just fick ett bord för två ledigt. I ett hörn av restaurangen spelades fin livemusik och vi kände ganska snabbt att vi hittat rätt.

Maten var helt okej, kanske lite för många smaker för min smak. Men gillade ändå restaurangen som helhet väldigt mycket. Ni vet, det är ju så mycket mer än bara maten som avgör en bra restaurang.

Restaurang Trezo Krakow

En hälsning från köket tillsammans med liten shot att smutta på. En köttbit till huvudrätt, och glass med valnötter och karamell samt bär till efterrätt.

Den här middagen gick på 280 zloty, ca. 700 SEK, inklusive dricks.

* Restauracja Starka

Det går ju inte att besöka Polen och Kraków utan en måltid på en äkta polsk restaurang. Restauracja Starka hittar du i de judiska kvarteren Kazimierz, och vilken spännande måltid. Vi beställde in främmande grejer vi inte visste exakt vad det var, men jag tyckte det mesta var gott. Stämningen var bra här inne och personalen trevlig. Så för en polsk restaurang är detta definitivt ett bra val!

restaurang starka krakow

Dumplings och en hemmagjord pastej som serverades med tranbärsdipp. 

Restauracja starka

Vi tog också varsin soppa som vi delade på.

Restauracja starka krakowStarka Krakow Krakow restaurant

Du blir även här bjuden på en liten vodkashot, men efter maten (till och med under lunchtid). Så som sagt, det kändes äkta polskt.

Hela lunchen för oss två gick på 100 zloty, så cirka 240 sek.

Hippa och mysiga caféer

Bra caféer verkar det finnas gott om i Kraków. Några letar vi upp innan och några har vi bara turen att promenera förbi och stanna till vid. Och eftersom vi är här en kall helg i slutet av januari blir det ganska många cafébesök.

Här är fem caféer jag varmt kan rekommendera:

* Cytat Café

Översatt blir namnet kort och gott citatcafé och det är ganska mysigt här. Vi skippade kaffen på hotellfrukosten och gick istället raka vägen hit för en god cappuccino innan vi fortsatte lördagen i Kraków.

Cytat cafecafe Kraków Cytat

Gillar särskilt de söta kannorna som hänger utanför caféet på hörnet. 

* Gossip Café

Vi är lite hungriga första kvällen och går förbi Gossip Café som är nästan tomt men ändå känns inbjudande. Så vi stannar till här, tar varsin kaffe och delar på en tallrik med dumplings.

gossip cafe KrakowGossip Cafe Kraków

* Coffee Kiosk

Även vår andra morgon i Kraków kör vi på samma lyckade koncept och tar dagens första kopp kaffe på café. Den här gången på Coffee Kiosk. Det är litet och vi är de enda som är här, kanske har resten av staden inte riktat vaknat så här tidigt (fast klockan ändå är 10) en söndagsmorgon?

Krakow coffee kiosk cafeCoffee Kiosk Kraków

* Cheder

En något sen och lättare lunch äter vi på Cheder som ligger i Kazimierz. De har riktigt god hummus och serverar mestadels mat från mellanöstern.

Krakow ChederCheder cafe Krakow Cheder Krakow

* Urban Coffee

På söndagen när vi är ute tidigt har restaurangen där vi vill äta lunch inte ännu öppnat och därför går vi förbi Urban Coffee och tar något att dricka. Gillar viben här inne och om vi inte redan hade bestämt oss för en polsk lunch så hade jag inte tackat nej till att äta något här.

Coffee and more Krakow Krakow cafe coffee

Vad andra också rekommenderar i Kraków

Det här är några Kraków-tips som vi var nyfikna på men inte hann med den här gången.

* Gratis guidade turer. Vi såg flera av de gratis guidade turerna som gick genom Kraków och om det inte hade varit ganska kallt (och vi haft för dåliga kläder) skulle vi ha hoppat på en sån. Här kan du läsa mer på deras hemsida.

* Boka en guidad tur till någon av sevärdheterna här hos GetYourGuide.

* Alla reseguider i bloggar osv. rekommenderar Bistro Charlotte för brunch eller frukost. Vi gick inte hit. Men nu i efterhand inser jag att det är samma kedja som jag besökt i Warszawa redan 2016 där caféet hette Charlotte MenoraSå ja, jag vet att det är bra. Man får in söta burkar med massor av godsaker att bre på brödet. Yum!

Nowa Huta är ett område en bit utanför Kraków. Översatt blir namnet nya stålverket och vad som gör det intressant är att det är ett av få exempel på en genomförd “stalinistisk idealstad” som byggdes under 50-talet. Dessutom besökte arkitekterna Sverige så det finns inspiration hämtad från Stockholm. Skulle gärna åkt hit en sväng!

* Oskar Schindlers fabrik är ett populärt museum i Kraków och om du har sett filmen vet du vad storyn handlar om (Schindler räddade livet på många judar genom att ge dem arbete i sin fabrik). Jag har inte sett den men skulle vilja besöka museet för att få ta en närmare titt på historien och veta mer om hur livet var under andra världskriget i Kraków. Museet ligger också precis intill MOCAK, så du kan passa på att besöka bägge när du ändå är här om du har tid.

* Och mer om andra världskriget… Det är bara en liten bit utanför Kraków som Auschwitz ligger och den fasansfulla historien är väldigt närvarande även här inne i Kraków. För endast två dagar i staden blir det lite tajt att hinna med ett besök hit, men om du har några fler dagar känns det som en viktig sak att göra. Det är garanterat inte enkelt, men det är vår mänskligheten det handlar om och den är inte alltid vacker. Här kan du boka en guidad tur från Kraków.

Bra att veta och övriga tips för Kraków

Hur tar man sig från flygplatsen till Kraków centrum?

Flygplatsen ligger ungefär 12 km från staden och det finns både tåg och bussar som går. Prisvärt och smidigt. Från flygplatsen var det väldigt enkelt att ta tåget till centralstationen: Kraków Główny. En tågbiljett kostade bara 9 zloty, alltså cirka 20 sek, och från flygplatsen in till stan tog det inte mer än 30 minuter. Men när vi skulle hem gick det plötsligt inga tåg (trots att vi frågat på hotellet och de kollat upp tidtabellen åt oss), så det kan vara bra att kolla upp även hur bussarna går.

Att ta taxi går på 20 minuter och kostar närmare 300 sek. Det är även det dyrare priset om taxin tar den snabbaste vägen som går på den motorväg som kräver en avgift, annars fanns tydligen också en annan lite långsammare väg som var några zloty billigare.

Behöver man kontanter i Kraków? 

Det går att betala med kort på alla ställen vi testar, till och med taxin till flygplatsen tar emot kort. Men det är alltid bra att bära med sig kontanter ändå, och särskilt i taxin kan det vara bra. Man bör även komma ihåg att när man dricksar på restaurang så brukar de föredra att få det i kontanter.

Läs mer om budget inför resan: så mycket kostar en helg i Kraków.

Kraków reseguide guide till Kraków

Och om du undrade hur långt bort från Göteborg som Kraków ligger, så är det bara 998 km.

Kraków restips

Det var alla mina tips sammanfattade i den här Kraków-guiden. Hoppas du fick inspiration för din resa eller blev sugen på att åka hit! Och bara fråga om det är någonting mer du undrar över.

Trevlig resa!

FÖLJ:

2 svar

    1. Jag har också hört gott om Gdansk och Sopot som ligger just intill. Men inte varit där. Det är nog en destination som lämpar sig särskilt bra under sommaren och är nog fint då det ligger vid vattnet. Hoppas få besöka en dag! :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.