Tips på 5 bra skidorter i Österrike

Nu medan jag har min senaste Österrike-resa färsk i minnet vill jag passa på att dela med mig av 5 riktigt bra tips på skidorter i Österrike, både några som är populära och ett par som är mer okända skidorter. Passar kanske bra för dig som är på väg ner för en skidsemester nu under vårvintern? Eller om du inte planerat in någon skidsemester för i år, låt dig inspireras till kommande vintrar.

Men först vill jag lista några bra anledningar till varför du överhuvudtaget bör åka hit, till Österrike. Jag har kommit tillbaka flera gånger och blir bara mer och mer förälskad i detta land och dess berg för varje gång. Men varför just Österrike, kanske du undrar?

5 bra skidorter i Österrike

Varför är Österrike en bra plats för skidåkning?

Förutom att det är ett otroligt vackert land med en kultur jag personligen gillar så finns det fler fördelar med att välja Österrike för skidåkning framför andra länder där alperna (eller andra härliga berg) finns.

Här är några av fördelarna:

* Österrikiska alperna är prisvärda. Det är modernt och fint, men samtidigt inte orimligt dyrt. Det tycker jag är en fördel som väger ganska tungt. Att även många schweizare kommer hit på sin skidsemester säger kanske en del… ;)

* Närheten och tillgängligheten. Österrike ligger förhållandevis nära våra nordiska länder och är därför också ett bra val. Från södra Sverige är det till och med smidigt att ta tåget, eller så kan du flyga till München dit det ofta går direktflyg och då har du nära till de österrikiska bergen. På många skidorter kan du dessutom ta skidorna direkt från ditt hotell/lägenhet ut i backen, eller så finns det bra transporter i form av både tåg och buss för att ta sig till de olika liftsystemen och andra närliggande skidorter.

* Snötillverkningen. Även om det kommer en hel del snö i Alperna, särskilt på de höga höjderna, så behöver man tillverka snö genom snökanoner för att hålla backarna i skick (det gör man i Sverige också). Det som är bra med Österrike är dock att det inte är tillåtet att använda några kemikalier i snökanonerna (något som man gör i andra länder för att snabbare och lättare tillverka snön). I Sverige skulle jag dock gissa att det inte heller förekommer några kemikalier.

5 bra skidorter i Österrike

Här har du först en karta över de skidorterna i Österrike som jag listar här, kanske bland alpernas och Österrikes bästa skidorter? Som du ser ligger några av dem väldigt nära München (som ligger en bit norrut utanför bilden).

Läs vidare för att få mer information om var och en av skidorterna:

1. Mayrhofen, Zillertal – en omtyckt favorit

Första gången jag åkte skidor i Alperna var det faktiskt här i Zillertal. Vi bodde en bit utanför dalen, i en liten ort med namnet Söll, men hade bil och kunde därför komma in hit för att åka skidor. Därför provade vi också på ett par olika skidorter, bland annat Mayrhofen (som verkar vara en av de största och mest populära skidorterna i just den här dalen), men också skidorten Scheffau som ligger närmare Söll.

En nackdel med Zillertal är att det inte är lika hög höjd som vissa andra skidorter och därför kan det vara t.ex. mindre snö nere i dalen. När vi var här i mars var det redan mycket vårkänslor och blomstrande, och backarna var inte heller lika härliga när det började bli riktigt varmt på eftermiddagarna.

Så om man åker senare på säsongen kan det vara smart att välja en skidort på högre höjd. Men fördelen är å andra sidan att det är en av skidorter i Österrike som ligger nära både München och Innsbrucks flygplats.

Läs mer om fler skidorter och känslan i Zillertal.

Mayrhofen i Zillertal.

Hintertux, i Zillertal. Populärt pga. glaciäråkning som också har öppet året runt.

2. Kitzbühel – en lyxigare skidort

När vi bodde i Söll åkte vi också på en dagstur till Kitzbühel. Det är en otroligt vacker liten by som jag skulle rekommendera att ta en dagstur till och bara promenera igenom, äta något gott på en uteservering (om det är vår i luften) och ta in platsen med alla dina sinnen. Om du inte alltså bestämmer dig för att spendera din skidsemester just här. Jag fick dock en stark känsla av att det här är en plats för alpturismens upper-class och kände mig också därför kanske inte helt hemma här.

En fördel är att det är ännu en skidort i Österrike som ligger nära München, faktiskt nästan lika nära som det är till Innsbruck.

Vårkänslor i Kitzbühel i mars.

Söll och Scheffau är också fint för skidåkning och ligger inte långt ifrån Kitzbühel.

3. Ötztal – populära Sölden & okända Obergurgl

Apropå det där med högre höjder och snögaranti, det hittar vi här i dalen Ötztal. Här finns höga toppar med glaciärer och det är både turistigt men också platser som är mindre upptäckta.

Jag har själv varit i Sölden och uppskattade närheten till backarna, glaciäråkningen och utbudet av upplevelser. Men har också förstått att Obergurgl, som ligger bara cirka 20 minuter djupare in i dalen, ska vara en något mer oupptäckt och okänd pärla.

Läs mer om Sölden här.

Läs mer om Obergurgl här hos Lisa på Let's Go Explore – en ännu ganska okänd skidort i Österrike.

Även i Sölden kan man åka på glaciärer, den här bilden är när vi var i liften på väg dit.

4. Ischgl – party och lyx

Ischgls slogan är relax if you can och om du funderar på den meningen ett tag så kan du föreställa dig vad som är huvudtemat för denna skidort. Jag har inte själv besökt Ischgl, men förstått att det är en spännande liten skidort och inte ännu så upptäckt av svenskarna – alltså ett hett tips på en mer okänd skidort för oss svenskar!

Mina föräldrar har dock varit här sommartid och hälsar att det är också himla fint (som visserligen de flesta platserna i Alperna är) och det är möjligen lite mindre partykänsla just under sommarhalvåret.

Läs mer om Ischgl inne hos Fantasiresor som bland annat beskriver skidorten som ett glamouröst skidmecka.

Ischgl. Foto: Sofia Zetterqvist

5. St Anton am Arlberg – livligt & bra afterski

En skidort som är mer populär bland svenskarna än vad Ischgl är, det är St Anton. Hit kommer många svenska skidturister om vintrarna och här verkar det finnas något som tillgodoser de flesta behov. St Anton är dessutom en skidort i Österrike som ligger nära Zürich i Schweiz, det är bara ungefär 2.5 timmar till St Anton från Zürich. Så ett tips kan alltså vara att flyga dit.

Men vad denna plats också är känd för är faktiskt det sägs vara just här som afterskin en gång grundades.

Läs mer om St Anton inne hos Let's Go Explore – där Lisa berättar mer om afterskins legendariska historia och vad som finns att göra här i vad hon påstår vara Österrikes bästa skidort.

St Anton. Foto: Lisa Fahlåker

Mer inspiration för Österrikes bästa skidorter finns faktiskt också att hämta inne hos Lisa. Jag rekommenderar det här inlägget där hon tipsar om olika skidorter som passar för barnfamiljen, kompisgänget eller paret.


Fler tips på bra skidorter i Österrike?

Ja, vilka är egentligen de bästa skidorterna i Österrike? Kanske råder det delade meningar om den saken, lite beroende på tycke och smak och tidigare erfarenhet av skidåkning i Österrike eller andra delar i världen. Det är antagligen svårt att utse endast ett fåtal till “de bästa”… Om du vill ha ännu fler tips på skidorter i Österrike, utöver de jag ger i det här inlägget, kan du hitta mer inspiration här!

Och jag vet att Alperna bjuder på många guldkorn, om du sitter inne på ett tips du vill dela med dig så tar jag tacksamt emot det. Vilken är din favorit bland Österrikes skidorter? Lämna en kommentar här nedan!

FÖLJ:

14 svar

        1. Ja, Söll ligger där men bor man i Scheffau så bor man i mitten av systemet och det är inga köer på morgnarna :)

    1. Hehe vilket gjort mig lite nyfiken på de orterna. Särskilt Obergurgl som verkade vara lite mer oupptäckt.

  1. Jättebra tips! Har varit på alla dessa.

    Söll där mötte jag min sambo för 43 år sen❤️

    Always in my mind!

    Kram!

  2. Jag har åkt till Stubaital/ gletcher i 7 år i rad, en glaciär som nås via 1 1/2 timma med buss eller tåg från innsbrück. Atmosfären är väldigt lokal, andas inte så mycket kommersiell turism. Glaciären är Österrikes högsta på 3250 m, hit åker ganska mycket svenskar som gillar örörd snö, det finns också väldigt fina och breda blå och röda pister för medelmåttan. Den häftiga 10km långa nedfarten Wilde Gruben är en upplevelse och bjuder på varierad terräng från toppen till botten. bor man i fulpmes så finns också den mindre glaciären Schlick som går att nå alldeldes vid foten av byn.
    Man kan köpa liftpass för båda glaciärerna för ett pris om man önskar.

    1. Stubaital är en favorit och åkt dit 7 år I rad stoooora blå/röda pister, men också utbud för extremåkaren. Österrikes högsta åkbara glaciär. Närmaste flygplats inssbrück

    2. Tusen tack Jacob, vilket grymt tips! Det ska jag spara inför planeringen för nästa skidresa :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.