Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Blogginläggen vi minns

På jennifersandstrom.se har jag bloggat sedan maj 2012. Det var då jag tog steget att gå från portal (varit på säkert alla portaler mellan 2006-2012) till egen domän och WordPress-blogg. Under dessa år har det såklart hänt massor, och blogginläggen 2012 var inte alls vad de är idag. Men det är fint att arkivet finns kvar, med minnen, berättelser, tankar och åsikter. Och väldigt många halvbra mobilbilder. Tackolov köpte jag min kamera i början på det här året, och sedan dess är inläggen kanske liite mer njutbara.

Det finns några inlägg som fått mer uppmärksamhet än andra under alla dessa år. Och som jag själv liksom minns lite extra. Vi kan väl kika på vilka de är?

Blogginläggen vi (jag) minns

* När jag jobbade extra i hemtjänsten 2012 – och blev less på att man såg ner på yrket. Jag skrev lite om varför jag älskade jobbet och det blev en insändare i Norbottens-Kuriren… :)))

* Finlands bästa uppfinning som jag skrev om 2014 när jag precis kommit till Finland och upptäckt de fantastiska diskställskåpen som finns i alla hem. Det inlägget spreds i rasande fart och den månaden hade jag 100 000 besökare på bloggen. 15 minutes of fame typ.

* Alla mina inlägg om att inte sminka sig. Hade aldrig kunnat tro att det skulle få sådan uppmärksamhet. Och några år senare blev jag till och med intervjuad av Yle om att sluta sminka sig och gå osminkad.

* Ett öppet brev till alla otrogna. Jag har alltid haft väldigt starka åsikter om otrohet – och har idag sett det från väldigt många sidor. Men det här “öppna brevet” blev ganska uppmärksammat då. Fyra och ett halvt år senare är det fortfarande relevant.

* Jag fick också berätta en kärlekshistoria i Elaine Eksvärds blogg i ett alldeles eget inlägg. Det var tydligen ganska exotiskt att ha en kille i Indien. Varför inte samma uppståendelse över en finsk pojkvän, hello? Fick förvisso bli intervjuad i radio över min finska kärlek, så det har inte glidit förbi helt ouppmärksammat.

Provocerande blogginlägg

Jag minns också vissa blogginlägg som gjort folk upprörda, som när jag som 19-åring uppmuntrade legalisering av weed (snacka om unpopular opinion). I och för sig en diskussion som bara under senaste veckan florerat i nyheterna. Det finns dock en poäng i argumentet, men minns att jag fick en kommentar att jag försökte “göra en Blondinbella” genom att vara provocerande? Man blev kanske inte alltid tagen på allvar som tonåring.

Jag är sällan väldigt provocerande (borde skriva om mina åsikter och debattinlägg oftare!) men ett par inlägg som jag minns är när jag som ny i Finland gick hårt ut och kritiserade både den finska lucian och deras stackars semlor. Det var inte särskilt populärt och visst ska man vara försiktig med att kritisera hur saker och ting fungerar i andra länder. Sverige är Sverige och Finland är Finland – såklart att allt inte är likadant.

Varje gång jag besöker Gällivare och skriver om de känslorna, så misstänker jag att jag lyckas provocera någon som bor där. Därför brukar jag vara lite försiktig med just de känslorna, men ibland går det inte att hålla inne på.

Resor, guider & tips

Under de senaste året har flera av mina reseguider varit riktigt populära. Det är extra kul att se så de alltid får väldigt mycket kärlek (läs: tid) när de skapas. Här är de som varit populärast under 2017:

* Att göra i Warszawa

* Tips för att sova på flyget

* Weekend-guide till Milano

* Att göra i Stockholm – guider & tips


Nu måste jag passa på att fråga – minns du de här blogginlägg? Eller ungefär hur länge har du som läser här följt bloggen? Det vore superkul att få veta, om du vill berätta! ♥

Bilder: Unsplash.

FÖLJ:

18 svar

  1. Kul Helena!! Du är en trogen läsare sen en tid tillbaka ju ;) Och ja, reseguiderna läser man främst kanske när man själv är påväg till resmålet.

   Åh vad inspirerande – hade missat det inlägget. Gillar verkligen det tänket och har hört om no schampoo-metoden tidigare. Kanske skulle överväga att testa!

  1. Åh känner igen den känslan – jag är glad för att du hänger kvar här år efter år och själv levererar tänkvärda inlägg på din egen blogg!

 1. Jag minns detta med diskstället, lucia och fastlagsbullen (semlan) ;-) I inlägget om fastlagsbullen så svarade du i en kommentar att du gärna ville besöka Österbotten, och tänk, nu blir det snart av. När det gäller Lucia så uppmärksammade jag det inlägget med ett eget inlägg men det hade jag glömt bort. https://villniles.com/2014/12/15/ror-inte-var-lucia/

  Reseguiderna minns jag också för de är ju så nära i tid.
  He, he sedan snöade jag in mig lite på en av kategorierna i din blogg: Gällivare, Norrland, när jag kollade runt lite. Det tog en stund!

  1. Jaa just det – så kul att äntligen få chans att komma hit upp! Nu sitter vi dock redan på tåget tillbaka ner till storstan igen. Gillade verkligen lugnet i Vasa. Kommer gärna tillbaka sommartid :)

   Kommer ihåg ditt Lucia-inlägg också!

 2. Minns inte alla men vet att jag läst många av de :)

  Och det är ju tack vare omnämnda Elaines blogg som jag nu kan kalla dig min vän. Har väl sedan 2010/2011 läst din blogg dagligen och det är jag innerligt tacksam för :) alla dina kloka ord och alla känslor som du sätter ord på. Men framförallt att jag hittat en ny vän <3

  1. Åååh! Fina du. Det är jag också väldigt väldigt tacksam för. Så glad över att du fortfarande vill hänga här inne på bloggen också :*

 3. Jag klickade på länken till Finlands bästa uppfinning och blev då påmind om att jag läst det tidigare. Min mormor, i Sverige, har dock haft ett sånt skåp så länge jag kan minnas.

  1. Så kul att du kommer ihåg det! Och jaa jag har förstått att det finns en del hus i Sverige, främst lite äldre, som också har denna installation :)

 4. Jag har nog inte läst ditt weed-inlägg. Gissar du tagit bort det eftersom du inte länkade till det? Har själv någon gång funderat på att blogga om ämnet ur olika perspektiv (t.ex. weed versus alkohol), men det förblev ett utkast. Det hade blivit totalt ramaskri här i Österbotten om jag ens vågat knysta det minsta positivt om den fruktansvärt tunga drogen som i vissa kretsar likställs med heroin typ :D

  1. Haha alltså inlägget finns nog kvar, men hade en Finest-blogg då – och denna “fantastiska” portal har inte direkt gjort det bästa sortens webbdesign för bloggarna som finns där. Så vet knappt hur jag hittar inlägget eller länkar till det direkt. Därför länkar jag inte till den bloggens allt något :)
   Det är ett känsligt ämne, det kan jag förstå. Men tycker också att det finns en viss problematik i att alkohol är så saaanslöst accepterat och att man inte ser att det också är en drog? Drog som i den benämningen att den påverkar oss på alla möjliga vis (en minneslucka från en festkväll borde egentligen vara en sjukt läskig upplevelse?) och även missbrukas.

   1. Jamen precis så tänker jag med, kul att jag inte är ensam om att se på saken ur ett mer neutralt perspektiv! :) Ibland känns det som att det bara existerar två sidor, de som är fullständigt emot (men alkohol är det tydligen inget fel på) och de som röker på själva och därför förstås lyfter drogen till skyarna. Och så står vi mitt emellan och försöker tänka ur mer än ett perspektiv ;)

    1. Exakt! Det tycker jag generellt är ett problem i samhället, att människor ser svart eller vitt och inte kan mötas i mitten. Politik till exempel, istället för att försöka förstå varandra säger man “jag har rätt och du har fel!” – helt hopplöst ju…

 5. Jag älskar verkligen att ha en blogg att kika tillbaks till (har flera stycken faktiskt, haha).
  Jag har nog läst din blogg i ungefär ett år men jag är en sån periodare med hur mycket jag hinner läsa. Jag minns några som du inte tagit upp här (från senaste året) som jag verkligen gillade. Och såklart det där superpopulära kärleksinlägget som du pratade om i Åre :D.
  Du skriver ju väldigt bra och jag uppskattar verkligen när texter lyckas gå in och skapa en känsla i en.

  Roligt att få en liten guide med intro till andra pärlor här – en kul ide som jag kanske ska låna!

  1. Har du? Alltså flera som har avlöst varandra eller som du har skrivit parallellt? :)
   Tack för superfin kommentar Katta – så snällt sagt!! Jag tänkte nog förresten inte ens på inlägg under senaste året utan var fokuserad på längre tillbaka i arkivet. Får göra en uppföljning igen om något år ;)

   Och jaaa, vill gärna läsa ett liknande inlägg hos dig!

 6. Nu har jag verkligen att göra för ett tag framöver. Jag ska genast börja planera för ett liknande inlägg, det här var en så himla bra idé, Jennifer. Du har alltid så bra idéer måste jag säga. Så intressant inlägg, jag har ju trots allt bloggat i 10 år i år. Kram

  1. Men du, vad snäll du är, tack! Och jag kan bara säga det samma, sparar jämt ner inlägg i Bloglovin från dig ju ;) Och jaa, vore superkul att läsa ett liknande inlägg hos dig – gör det!! :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.