Jennifer sandström

5 saker jag älskar med min minimala systemkamera

Inlägget innehåller annonslänkar

Är det en systemkamera jag har? Vad är det för kamera? Hur kan den vara så liten? Hur kan den ta så bra bilder? Kan man byta objektiv? Har den wifi? Lumix, vad är det för märke? Frågorna, är många. Till och med i mitt egna huvud.

När det blev dags för mig att investera i någon sorts fotoutrustning kände jag mig mest överväldigad – huuur sjutton vet man vad man vill ha för kamera? Ett tips jag fick var att gå till en kamerabutik och känna och klämma. Jag fastnade för de små varianterna: Lumix och Olympus Pen. Sen så vände jag mig till de bättre vetande, i det här fallet min kille som är bra på att göra research och lite kamerakunning. Han googlade fram att Lumix skulle vara den absolut bästa bloggkameran – och mer än så behövde jag inte veta. Tillbaka in på Rajala, och kameran blev min.

Min kamera: Lumix GF7

Obs: uppdaterad info, Lumix GF7 tillverkas inte under samma namn längre och den motsvarande modellen är den här: Panasonic Lumix GX800.

 • Ja det är en systemkamera. En spegellös. Det går alltså att byta objektiv.
 • De här små kamerorna kallas också Micro Four Thirds – ifall man är intresserad av de tekniska aspekterna.
 • Lumix görs av Panasonic och både Lumix och Olympus kan ha samma sorts objektiv.
 • Ja den har wifi. Borde kanske hylla wifi-funktionen och att man kan skicka bilder direkt till mobilen, men eftersom jag fotar raw-bilder importerar jag dem ändå alltid först till datorn.
 • Den är perfekt för nybörjare, men också alla sorters hobbyfotografer som vill ta grymma bilder. Även duktiga fotografer skulle nog kunna ha glädje av den här pyttelilla kameran, som komplement till annan fotoutrustning.
 • Tips: största skillnad i bilderna får man med olika typer av objektiv, hitta ett (eller flera) du gillar! Det objektiv jag fotar med nästan uteslutande är ett 25 mm f1.7.

Foto: Rania Rönntoft.

Det här fem sakerna älskar jag med min minimala spegellösa systemkamera

* Den har ingen sökare och skärmen går att vinkla. Alltså inget hål att kolla i för att ta bilden (vilket inte behövs eftersom det är en spegellös systemkamera) utan du måste alltid kolla på skärmen. Vissa gillar att fota med sökaren, att befinna sig helt och hållet bakom kameran – kanske lite gömd och skyddad av kameran, till exempel när man fotar folk? Men, jag fotar ofta med ett lägre perspektiv med kameran i maghöjd och vinklar sedan upp skärmen så jag ser vad jag fotar. Också bra när man vill fota från marknivå, man behöver inte lägga sig ner på marken.

* Jag fotar alltid helt på ljudlöst. Eftersom den, igen, inte har någon spegel går det att fota knäpptyst. Jag älskar detta. Det går att smyga sig fram och om man är i ett sällskap så störs ingen oavsett hur ofantligt många bilder jag knäpper av. Mitt absolut bästa knep för att fånga människor på bild. Folk blir inte heller lika nervösa och stela som när man kommer med en stor systemkamera – de flesta tror liksom att det här är någon typ av digitalkamera ;) Förvisso en nackdel ibland att “inte bli tagen på allvar”, men man kan utnyttja det till sin fördel.

* Det går att fjärrstyra kameran genom en app i telefonen och därför behöver jag aldrig använda självutlösaren. Dessutom kan man se exakt vad kameran ser, i appen. Att jag inte använder detta oftare för att fota självporträtt är en skam. Det är en enorm lyx! Fjärrstyrningen sker över kamerans wifi.

* Min Lumix får plats i en liten handväska och det är det absolut bästa som hänt den här bloggen. För en kamera som inte får följa med tar inga bra bilder. Kameran måste med och det måste vara enkelt att ta den med sig. Det var mitt främsta krav när jag skulle börja fota igen och tidigare haft en klumpig systemkamera. Det måste vara enkelt – så jag kan bli förälskad och eventuellt senare uppgradera (om det skulle behövas). Tekniken har kommit så galet långt idag att om du inte är professionell fotograf finns ingen anledning att ha en stor systemkamera.

* Touchscreen! Egentligen inte en viktig detalj, förutom när det kommer till att ställa in fokus. Älskar att bara kunna klicka på skärmen på det jag vill fokusera. Precis som man gör på telefonen ju.

Ser ut som en lyckligt gravid (blicken och posen), men är bara exakt lika happy över min kamera!

Foton: Helena Gunnare

Ett par nackdelar:

Efter 1.5 år tillsammans har jag givetvis upptäckt vilka downsides som lille Lumix kommer med.

* Det finns ingen input för en extern mick. Vilket gör kameran i princip omöjlig att filma med – eller okej, kameran har ju en egen mikrofon, men jag tycker inte ljudet blir tillräckligt bra för att prata i (men jag är kanske kräsen?). Ett alternativ är att spela in ljudet med en helt extern mick. Detta är något jag inte alls förstår, för man har nämligen lagt fokus på att Lumix GF7 ska kunna filma med riktigt bra kvalité, men sen kan man inte ens ha en mick kopplat till den? Så, att försöka vlogga har jag lagt ner tills vidare, hehe.

* Det går inte att fästa någon extern blixt. Som skulle vara ännu ett steg i att uppgradera sina bilder vid vissa tillfällen. Men detta är inte något jag direkt saknat. Det är väl främst om man vill kunna fota mer professionellt det skulle kunna vara lämpligt.

Nu vet jag lite mer om vad jag vill ha av en kamera. Och för de behov jag har skulle jag fortfarande välja min Lumix. Men dessa två nackdelar kan vara bra att ha i åtanke om man vet med sig redan från start vad man önskar kunna göra med sin kamera.

Vilken kamera har du? Hur valde du den? Och är det något inom kategorin foto och kameror du skulle vilja köpa just nu?

För att själva svara på sista frågan så skulle jag vilja uppdatera med ett nytt objektiv… Frågan är bara, vilket?

Läs också: ettårig fotokurs på distans

FÖLJ:

17 svar

 1. Vad har du för objektiv idag då och vad vill du att det ska kunna?

  Men man kan alltså filma utan ljud (eller med dåligt ljud)? För det behöver jag om jag ska köpa kamera :)

  Det här att man styr självutlösaren med mobilen, måste man inte hålla i mobilen då eller kan man ställa in sekunder och så lägga ifrån sig telefonen?

  1. Åh Åsa, vilka bra frågor. Jag la till och uppdaterade infon lite – det är ju saker jag borde ha nämnt ;) Så tack!

   Mitt objektiv är 25mm f1.7 och jag stör mig på att det ibland blir lite väl “cropped”, skulle vilja ha ett mer vidvinklat objektiv också.

   Kameran har en mick som ju tar upp ljud, men om man är ute och det till exempel blåser lite kan det vara svårt att få till bra ljud. Eller om man är en bit ifrån kameran. Så för att filma enkla filmer är det väl egentligen okej!

   Jag brukar ha så att det dröjer två sekunder från när jag trycker av på mobilen tills bilden tas. Man kan ställa in också 10 sekunder tror jag :)

 2. Jag är faktiskt på jakt efter en mera lätt och smidig bloggkamera att ha med sig hela tiden. Mobilkameran i all ära men förhållandena skall många gånger vara perfekta för att få bra bilder. Helst bör den ha möjlighet att ta bilder i RAW och ge bra videos.
  Jag tror att ditt råd om att hålla olika kameror i handen är ett första bra försök att hitta rätt.

  Nu har jag en Canon 6D med ett objektiv 24-105 mm som all-round. Hela uppsättningen väger 1,7 kg vilket är ganska tungt att släpa omkring på. Naturligtvis kommer den att förbli min huvudkamera men en enkom bloggkamera vore fint.

  1. Jaa, tycker också mobilkameran fungerar vid perfekta förutsättningar, typ med bra ljus. Kul att du kikar på en smidigare kamera! Du får gå in till en butik och se vad du fastnar för, och sen hålla utkik efter bra erbjudanden. Rajala har bra rabatter ganska ofta!

 3. Precis ett sånt inlägg jag gick och suktade efter! Jag går i kameratankar (igen) och funderar på en Fuji xt-2, men nu fick jag en tankeställare efter din kameraredogörelse. Hmm, får fundera ett varv till…

  1. Nämen!! Det här får vi prata mer om när vi ses – om du inte hunnit ta några beslut innan dess ;) Vad är det du känner dig mest tveksam kring när det kommer till Fujin?

 4. Låter ju som en perfekt kamera! Speciellt det där med att fota ljudlöst. Är den även hyfsat ljudlöst när man sätter på och av? Jag har lite svårt att hålla mig till en kamera, så jag har tre, en ganska kass kompaktkamera som jag har med på festivaler och liknande, en gammal systemkamera Canon (350D tror jag) som jag kompletterat med ett minneskort med wifi för att det ska bli enkelt att hantera på resor och en jobbkamera som är liten – men ändå väldigt bra Canon G7X. Tror det var den som kallades “bloggkamera” när den dök upp på marknaden och Kissie införskaffade en.

  1. Jaa, nästan knäpptyst när man slår på och av den också skulle jag säga! :) Spännande med tre olika kameror, har du flera objektiv till någon av dem också?

 5. Alltså din kamera är ju grym. Behöver en sån OCKSÅ tror jag, så jag kan fota ordentliga bilder när jsg är i fjällen och springer! Bra tips och du tar ju fantastiska bilder 😍

  1. Fast, dina fjällbilder var så fina ändå! Kan du verkligen prioritera en liten kamera i den minimala packningen? ;)
   Och tack vännen, det gör DU också <3

 6. Så pytteliten! Jag har också en lumix, men min heter typ LX100 och har några år på nacken. Jag bytte helt kallt ut min systemkamera med flera objektiv till något mycket enklare när jag fick andra barnet. Ett barn kunde jag hantera på sidan om systemkameran (eller det blir kanske tvärtom, att jag kunde hantera systemkameran vid sidan om ett barn), men inte två.
  Min går det inte att byta objektiv på, om det sedan är bra eller dåligt har jag inte riktigt bestämt ännu. Bra i och med att man aldrig behöver ha beslutsångest, dåligt eftersom det begränsar.
  Jag använder inte kamerans wifi heller för att jag inte tyckte om riktigt hur det funkade, så istället har jag ett wifi-minneskort från keenai.
  Men överlag är lumix super!

  1. Kul att du också är nöjd med din Lumix! Och ja, jag gillar egentligen också att ha begränsningar pga man slipper beslutsångesten ;) Har du kvar din gamla kamera eller har du sålt den + alla objektiv?

   1. Jag sålde rubbet! Det var ändå en äldre nikon (D90), så jag tänkte att sedan då nr barnen inte är så små längre så är den ändå så föråldrad att jag vill ha en ny :P

    1. Klokt! Man får ju ändå en del för dem :) Jag har gett bort min gamla systemkamera till min bror, Canon-något från 2008, som han nu tänkte sälja ;)

 7. Jag köpte efter mycket letande en Fuji XT10 framför Olympus för 5 år sedan. Orsaken var fujisystemets apc sensor som är rejält större än 4/3. Vad jag idag kan sakna är bildstabilisering i huset o de kompakta objektiven med lite länge brännvidd! Fuji hade också en både fas o kontrastkännande autofokus än Olympus med enbart kontrast. Nu har väl märkena hunnit ikapp varandra! Jag är fortfarande sugen på Olympus men är glad o nöjd för min Fuji men drar mig för att köpa längre fujiobjektiv så kanske får jag inhandla en begagnad Olympus också!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.