Jennifer sandström

Viktigt att rösta som utlandssvensk

Har varit lite nervös de senaste dagarna. Det här valet är det andra valet jag får rösta i och det är första gången jag gör det utomlands. Så jag var inte helt säker på exakt hur det fungerar. Behöver man röstkort när man röstar från utlandet? Till exempel. Jag googlade mig fram till att nej – man behöver bara sin legitimation för att rösta från ambassaden. Sen var jag också nervös inför beslutet kring vad jag skulle rösta på.

Om man inte vet man ska rösta på kan jag i alla fall varmt rekommendera att göra en valkompass. Jag gjorde den som finns hos SVT, men till exempel SvD har också en. Det som också är bra är att du kan läsa var de olika partierna står i olika frågor.

Och du, det viktigaste är att faktiskt rösta. Du måste göra det. Det är din plikt. Och det gäller även dig som flyttat utomlands.

När man bor utomlands som svensk så måste man anmäla sin så kallade röstlängd vart tionde år för att finnas kvar. Det måste man dock göra innan den 10:e augusti, så förhoppningsvis har du redan koll på detta eller så har du inte bott utomlands så länge att det är aktuellt.

Du kan antingen brevrösta eller rösta från en svensk ambassad. Kolla på närmsta ambassads hemsida vad som gäller och vilka öppettiderna är.

Här finns mer info om att rösta från utlandet.


Jag besökte Sveriges ambassad i Helsingfors idag och la min röst. Och i år känns det viktigare än någonsin. Jag kommer faktiskt vara i Sverige på valdagen och hänga med Linda som just bloggat om 12 politiska valkrav med ett rese/turism-fokus. Kul att få hänga med någon som är både intresserad och insatt. Känner mig dock redan nervös inför resultatet och jag tror vi alla vet varför.

Varför är det extra viktigt som utlandssvensk att rösta då? I förra valet röstade bara 32% av alla utlandssvenskar och år 1979 var det utlandssvenskarna som avgjorde valet! Det kan förstås kännas avlägset om man inte bor i Sverige och inte bryr sig om frågorna eller vad som sker där, men gör landet en tjänst och gör en insats!

Hur känner du inför det här valet? Har du koll på hur du ska rösta? Insåg också just att jag i mina instagram-stories idag uppmanade alla att rösta NU – men förtidsröstningen har inte öppnat i Sverige ännu va? Hehe. Men rösta, gör det när du vill – bara du gör det!

FÖLJ:

6 svar

 1. Mycket bra att du skriver om detta. Om alla vi som röstar kan få en enda att rösta som inte tänkt göra det kommer vi ha löst en stor del av demokratiproblemen i detta land.
  Vi får diskutera mer turismpolitik när vi ses, blir kul att spendera helgen ihop <3

 2. Jag har ju dubbla medborgarskap och röstar både i Finland och Sverige. Tyvärr är det rätt krångligt att rösta från just Linköping, men man får göra en liten utflykt så löser det sig. Och det är inte alldeles enkelt att hålla sig insatt i ett land man inte bor i (som man dessutom inte pratar språket i) så jag brukar diskutera med föräldrarna om vad jag ska rösta på i Finland.

  Har bestämt mig för vad jag ska rösta på här i Sverige och kommer förtidsrösta eftersom jag är borta på valdagen. Som tur är kan man rösta på mitt jobb veckan innan, väldigt praktiskt. Väntar bara på röstkortet för det behöver jag då!

  1. Måste du åka till Stockholm för att rösta i finska valet? Smidigt att du kan rösta på ditt jobb i svenska valet i alla fall!

   Och ja det är lite knepigt att hålla koll på två länders politik. Jag har försökt förstå lite av den finska..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.