Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

2017 i resor

2017 blev året då jag för andra året i rad lyckades bo kvar på en och samma plats, i Finland. Det blev också året då jag fokuserade på att upptäcka Europa, och reste som minst under sommaren. Överlag ett ganska spännande reseår och ungefär vad jag hade önskat mig (även om jag inte bockade av riktigt alla resor på min drömlista).

Jag har alltså hållit mig innanför Europas gränser och äntligen fått chans att uppleva mer av vår fantastiska världsdel. Bockat av skidåkning i Alperna, gjort min första spahelg och besökt flera av de mest populära städerna. Det som har utgjort merparten av årets resor är faktiskt skidåkning och storstäder. Men jag har också rest för att umgås med vänner och familj, och för att träffa och lära känna nya vänner! Och det var exakt vad jag ville ha ut av 2017.

Berg var också det som var populärast bland mina topp 9 Instagram-bilder från året.

Mitt 2017 i resor


Åre / Alperna / Gällivare

Tre platser där alla har snön och vinteraktiviteter gemensamt.

* Jag har varit nyfiken på Åre. Hur skiljer sig skidåkningen från den jag vuxit upp med i Gällivare? Skidåkningen blev dock en bonus på resan vars egentliga syfte var att hänga med Influencers of Sweden och massor av andra bloggare under en workation i januari. Det var en magisk helg, och helgen där mitt fotointresse föddes (eller vaknade till igen).

* Alperna. En dröm som gick i uppfyllelse i mars. Om jag var nyfiken på Åre så finns det inte ord för min längtan till att få uppleva Alperna vintertid. Och så äntligen åkte jag och mumin iväg på en resa där vi kombinerad München med Österrikiska Alperna och en natt i Innsbruck. Jag var sjuk i början men frisknade till och fick ett par härliga dagar i backen. Nu vill jag bara tillbaka. Här är mitt vykort från Alperna.

* Påsken bör tillbringas i Gällivare. Så det gjorde jag för andra året i rad. Jag var ute på skoterturer, vandrad på snöklädda berg och gick en två-dagars fotokurs med Rania hemma hos min mormor i Tjautjas!

London / Milano / Paris / Amsterdam

4 av Europas populäraste storstäder som jag fick chans att besöka för första gången (förutom London som jag tidigare spenderat 24 timmar i). 

* Att åka iväg på en vinter-weekend i London i februari visade sig vara en fantastisk idé. Vi spenderade alla hjärtans dag där och vädret var kasst men det gör ingenting för det är guld att uppleva en så turstig stad i lågsäsong. Och vill man spendera mycket tid inomhus är det perfekt att börja dagen med långa bruncher, här är min brunch-guide till London.

* Milano var en 25-års present från min kille – och äntligen fick jag smaka på Italien. Även om jag inte föll pladask så gillade jag vår weekend och funderade på vad jag skulle göra om jag besökte Milano igenLäs också: min weekend-guide till Milano.

1. London – första resan med min Lumix-kamera. 2. Vårt boende i Milano. 3. Dagsutflykt från Milano till Lake Como.

* Paris som aldrig lockat mig lyckades locka dit mig för att hälsa på Sandra som idag inte bara är min bloggkollega utan också vän och poddpartner. Hade några riktigt bra dagar och upplevelser tillsammans med den bästa sortens guide som bott ett par år i staden resulterade i den här Paris-guiden. Det var fint att få förlänga sommaren här i början på september.

* Tanken var att jag skulle besöka Amsterdam redan under våren men det blev först i november. Hälsade på min kompis Lisa i Haag och fick uppleva den biten av Holland också. Läs också mina tips för: 12 timmar i Amsterdam.

1. Populär instagramplats i Paris. 2. Amsterdam. 3. Tillsammans med Lisa.

Costa Brava / Pärnu

De två resorna som inte gick in under kategorierna vinter eller storstäder och som var speciella upplevelser.

Årets bloggresa gick till Costa Brava i Spanien, norr om Barcelona, och vilken resa det var! Vi var ett väldigt roligt litet gäng och fick se allt som är utmarkerat i rosa på kartan. Efter alla upplevelser hade jag massor att dela med mig av:

* En spahelg i Pärnu, Estland, blev vårens skönaste resa tillsammans med min mamma och moster, och även den var en 25-års present till mig. Har skrivit om spa-upplevelsen på Hedon Spa här. Har nu börjat fundera på vad för resa jag och de två skulle kunna planera in för det här året. Kanske ännu en sparesa i ett nytt land?

Hedon Spa & Hotel i Pärnu, Estland. Kan verkligen rekommendera!

Stockholm / Göteborg

Två andra svenska städer som varit ett återkommande inslag under året är dessa två, Stockholm och Göteborg.

* I Stockholm spenderade jag en vintrig helg i januari på Clarion Sign, en spännande helg i mars för en konferens på det här tjusiga hotellet i Saltsjöbaden och igen i april, i början på september för att börja min fotokurs och i mitten på oktober för Stora Influencerpriset.

* Och Göteborg är lite mitt andra hem så hit kommer jag några gånger om året också – det är alltid lika avkopplande och kul. Jag både började och avslutade mitt 2017 här och spenderade även någon vecka runt midsommar och i slutet på augusti. Göteborg är som finast på sommaren.

Från barnsben har jag nästan varje sommar hälsat på min moster i Göteborg.

Årets reseblogg – en utmärkelse

En väldigt fin sak som hände i år var också att jag uppmärksammades som resebloggare med den fina utmärkelsen som en av årets resebloggar 2017.

Mer om resor från 2017:

* Om att bo utomlands – jag har inte bara bloggat om resor utan också mer om detta med anledning av podden vi startade i slutet av året: Livet utomlands
* 8 saker du inte visste om mitt resande
* Roadtrip i Europa – 7 bra tips
* Måste man göra research inför en resa?
* Resan som inte blev av pga. flygkonkurs


Resereflektioner – är detta rimligt? 

Jag är jättenöjd och tacksam över mitt 2017 och alla resor jag fått uppleva – jag kan liksom inte välja ut vilka som varit årets bästa resor eftersom alla har varit så lyckade. Men det ska erkännas att det känns galet att flyga så mycket – och inte bara att flyga, men att flyga till så många olika platser. Galet och orimligt. Uppskattar vi verkligen resorna och resmålen när vi upplever Spanien ena helgen och Italien nästa? När vi åker iväg på en resa med nästa redan i sikte, får vi verkligen ut det vi vill och borde av varje enskild resa då? Det är lite en av baksidorna i branschen för just resebloggar som jag funderat en hel del på – kanske att jag kommer prata mer om detta längre fram.

En av årets kanske härligaste bilder – från Lake Como i Italien. Det är också härifrån min nuvarande headerbild är tagen.

Är du nöjd med ditt reseår 2017?

FÖLJ:

17 svar

 1. Härliga resor och kul sätt att presentera dem på! Och ja, vi är riktigt nöjda med våra resor 2017. 2018 är lite av ett oskrivet blad, men vi har startat hårt med en väldigt spännande resa i Israel :)

  1. Tack Helena! Vad härligt att höra att ni är nöjda med reseåret 2017 – det bör ni vara! Spännande att följa er 2018 också, låter som en spännande start ju :)

  1. Haha alltså så kul att du faktiskt kommenterar detta. Ett av mina mål för 2017 var att kunna stå på händer, men jag tror det var att kunna stå utan en vägg? Nu minns jag inte ;) Tänkte att jag inte fixat det iaf och trodde nog de flesta kunde stå såhär mot en vägg – men kanske inte… Har du provat? Hehe. <3

 2. Finurliga funderingar om det där med att stanna upp, pausa och reflektera efter resor… Det gav mig lite att tänka på. Kommer nog en fortsättning i ett blogginlägg framöver, tack för inspirationen!

  1. Nämen!! Blir alltid så glad när jag lyckas ge lite inspiration – särskilt till dig! Och Linda lyckades här längre ner bolla tillbaka en fråga från inlägget till mig så ser ut som att jag också måste ta och fundera på ytterligare ett inlägg med dessa tankar ;)

 3. Åh så härligt reseår! Nyfiken på ditt rese-2018 :)

  Supernöjd med 2017 för vi kom iväg på vår efterlängtade Mallorca-charter (bra jobbat med vårt ekonomiska läge..). 2018 blir det inga resor, eller eventuellt Finland om jag orkar med… :) Helt okej, det också.

  Jag är dock så sjukt flygrädd så frågan är om jag snart kommer sluta drömma om att flyga helt haha.. blir du rädd av turbulens?

  Kram

  1. Kul att du vill höra med om 2018 – ska skriva ihop mina planer och drömmar ;)

   Så glad för er skull – minns att du skrivit om det tidigare. Ni får leva på de minnena ett tag till <3

   Jag är faktiskt inte flygrädd själv och tycker inte turbulens är så obehagligt, men har inte varit med om så jobbiga turbulenser heller. Någon gång när det varit lite värre vet jag att det känts läskigare. Har hört att brusreducerande hörluras kan hjälpa mot det - att man tydligen upplever de som mildare.

   Kram!

 4. det sjuka är ju hur flyg kan vara så billigt jämfört med många andra ressätt? föredrar själv att ta tåg och båt för att ta mig någonstans (blir ganska stressad av flygplatser). nu har jag i och för sig inte rest så mycket på länge och är rätt nöjd där jag befinner mig, men tänker också att om jag hade ett flexibelt frilansyrke skulle jag kanske i ännu högre grad välja långsammare men miljövänligare ressätt eftersom jag kan få en del arbete gjort under själva restiden, dvs jag måste inte tänka på om antalet lediga dagar ska räcka för resan.

  1. Jaaa! Jag försöker att ta båten mellan Stockholm och Helsingfors emellanåt och en stor anledning är faktiskt att det kan vara billigare. Men inte alltid utan oftast bara om man lyckas hitta något bra erbjudande. Och du har helt rätt – jag kan också känna att jag bör göra detta eftersom jag inte är plats/tids-bunden till något. Men minns att det var lite frustrerande i somras när jag åkte färja till Stockholm och tåg till Göteborg och tåget var ett par timmar sent… När man står på Centralen i folkvimlet och försöker jobba på stående fot samtidigt som man håller ett öga på avgångstavlorna liksom och efter alla restimmar, då känner man sig lite less…

 5. Jätteintressant att läsa om alla dina resor! Kunde du inte nångång skriva ett inlägg där du listar alla länder du besökt? Skulle vara jätterolig läsning det också :D

  1. Åh vad kul att du gillar det och älskar idén! Ska ta och få ihop ett sådant inlägg. Vore kul för mig själv också då jag aldrig listat alla länder jag besökt, haha.

 6. Åh fantastiskt reseår, borde jag också göra en sammanfattning? Blev ju en och annan resa för mig under 2017 ..! Och ja det här med att konstant flyga och flänga, det känns inte okej, men jag vet liksom inte? Alternativet att låta bli att åka (och ja detta är så extremt privilegierat och äckligt) känns bara som att nej, det går inte. Älskar ju att resa!

  1. Ja det borde du såklart! Och alla böcker du läste! ;)
   Tänker inte att alternativet är att inte resa alls, men kanske mer eftertänksamt… Eller som Linda på resamevetet.se pratar mycket om – att det viktiga är att man åtminstone är medveten och reflekterar över det, typ :)

 7. Jag är helt övertygad om att saker och ting blir mindre imponerande eller minnesvärt när det blir för mycket av det goda. Vart den gränsen går är nog olika för olika personer och stadier i livet men däremot är jag inte lika övertygad om att det är bättre att låta bli och då inte uppleva alls istället för att uppleva men kanske inte bli lika blown away. Ser fram emot en sådant reflekterade inlägg från dig, som du förstår ;)

  1. Älskar att du bollar tillbaka dessa funderingar – jag får nog ta och sätta mig ner med alla tankar och fundera lite vad jag tycker om detta… ;) <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.