Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Amsterdam på 12 timmar

De flesta som besöker Amsterdam har kanske en hel helg i staden. Det skulle nog egentligen behövas också. Men när jag var där nu i november så besökte jag i huvudsak min kompis som bodde i Haag. Så vi spenderade ”bara” en heldag i Amsterdam och därför tänkte jag tipsa om vad man kan göra i Amsterdam om man är där över dagen, alltså ungefär 12 timmar. Så här kommer ett blogginlägg med en mini-reseguide till Amsterdam och mina tips!

Vad kan man göra i Amsterdam – på 12 timmar


Om du kommer med tåg till Amsterdam (till exempel från Schipol flygplats) så är det smidigt att ta sig till Amsterdams Centralstation. Observera att tåget från flygplatsen också går till en annan del av stan, men det är till Amsterdam Centraal du vill – inte Amsterdam Zuid. Amsterdam Centraal är dessutom ett perfekt utgångsläge för att börja din dag i staden.

Amsterdam över dagen

att göra i Amsterdam

En guide till Amsterdam med mina bästa tips & favoriter

Noordermarkt

Gå till den här lilla marknaden och börja upptäcka staden i utkanten för att sedan jobba dig inåt. Noordermarkt är en populär marknad (både för turister och locals) och ligger en dryg kilometer från tågstationen. Något kvarter bort ligger också en annan marknad, Lindengracht, den kan också vara värt ett besök om Noordermarkt är lite för turisttätt.

Jag beundrar mest alla blommor och lökar som säljs här. Vilken dröm att bo i Holland, tänk er att alltid ha färska snittblommor hemma. Det är så prisvärt att det är galet att inte ha det liksom.

Amsterdam reseguide
Amsterdam blogg
guide till Amsterdam

Följ sedan Prinsengracht söderut mot De 9 Straatjes. 

Anne Franks hus

Mellan Noordermarkt och de 9 gatorna passerar du bland annat det mycket berömda hus som vi nog alla känner till från den unga flickans gripande berättelser. Anna Frank-huset, Anna Frank Huis, som ligger längs med Prinsengracht. Det går att besöka, men du bör boka in en tid i förväg.

heldag i Amsterdam
Anne Franks hus museum

Anna Frank Huis – ett måste om du har lite mer tid i Amsterdam.

De 9 Straatjes – 9 little streets

Det här är ett trevligt kvarter. 9 små gator som ligger i en liten fyrkant. Trots att det är litet kan du spendera ett bra tag här, bland alla härliga små butiker och mysiga caféer.

Amsterdam-tips
Amsterdam reseblogg

Här finns alltså 9 mysiga gator med allt som är optimalt för att strosa runt i ett par timmar. Och såklart: de oändliga kanalerna som slingrar sig mellan gator och hus. Helt fantastiskt.

Området runt de 9 gatorna är också trevligt att flanera omkring i. Men det är också ganska turistigt här, det ska man komma ihåg. Museerna byter av varandra på löpande band och så gör även turisterna. Detta trots att det är lågsäsong när jag är här i början på november (eventuellt lite mindre lågsäsong eftersom det är Halloween-helgen).

reseguide till Amsterdam
Amsterdam weekend

Två cafétips: Ree7 och Klaver4

Vi hann med två caféer eftersom vädret var lite kyligt så lockade det att gå in efter en stund. Kan rekommendera båda men främst det första, Ree7 som ligger i de 9 gatorna.

Lite lustigt att bägge caféerna hade namn med siffror i? Holländarna verkar gilla siffror.

Amsterdam att göra

Halloweenmysigt på Ree7.

Amsterdam café-tips

En bra sak med Holland / Nederländerna som land: man får alltid en liten holländsk våffla till kaffet eller sin dryck. Och de serverar alltid varmt vatten med citron och ingefära eller mynta – perfekt den här årstiden (och hela vinterhalvåret!). 

café i Amsterdam

Caféet Klaver4 ligger ett par kilometer bort och kan vara ett bra stopp påväg mot fler museum och I Amsterdam-skylten.

Det var i den riktningen vi fortsatte vårt strosande och beundrade allt vi stötte på längs med vägen.

tips att göra i Amsterdam
cityguide amsterdam
Amsterdam Jordaan
upptäck Amsterdam
besök Amsterdam

Blir lite kär i alla små och söta bilar som står parkerade här och var.

Amsterdam på 12 timmar

I Amsterdam

Den här skylten är väl lite av ett måste. Och jag kan inte låta bli att tänka att det skulle vara coolt att komma hit i soluppgång och fånga en folktom plats och få med hela skylten på bild. Det har dessutom hunnit bli mörkt när vi passerar här efter ett museum-besök då det slutat regna och jag har uppe kameran igen, så det här är vad jag lyckas fånga med min kamera:

I Amsterdam-skylten

Anar ni I Amsterdam skylten lite svagt där framför det maffiga Rijksmuseet? 

Amsterdam på kvällen

Moco Museum

Här finns som sagt många museer och du kan egentligen plocka enligt tycke och smak. Gillar du konst och kanske van Gogh? Eller känner du mer för välbesökta Rijksmuseum? Vi hade bara en liten stund innan museerna skulle stänga så valde ett av de mindre: Moco Museum. De hade just nu två spännande utställningar. Den som lockade mig mest var Banksy – graffitiartisten.

Den andra utställningen var med Roy Lichtenstein som gjort häftiga verk.

Moco museum Amsterdam

Tips: gå hit 30 minuter innan stängning och betala bara 7€ istället för 12€ – museet är litet och det är perfekt om du ändå bara har 12 timmar i Amsterdam. 

De Peijp

Fortsätt till De Peijp och avsluta kvällen här. Det här är det ulmtinata stället att avsluta dagen på när fötterna är trötta, ögonen lessnat på turister och en öl lockar. Vi sitter här i flera timmar och glömmer bort att vi är hungriga. Det är så trevligt. Härlig stämning och prisvärd dryck. Det jag gillar mest är ganska att turisterna känns långt borta här. Jag gillar känslan av att det är här alla locals gömmer sig. Men de gömmer sig förmodligen i mixen av turister i centralaste delarna Amsterdam också, right?

De Peijp Amsterdam

Vi hamnade på De Groene Vlinder, men ställena verkar påminna om varandra en hel del så gå dit där det finns plats!

barer i Amsterdam

Kan rekommendera att prova den röda belgiska drycken till vänster, Liefmans Fruitesse on the rocks. En “syrlig öl” som påminner om cider men inte är lika söt. Så god!

Roliga och viktiga detaljer om Amsterdam

* Cyklisterna är överallt. Det kan vara ett fint sätt att uppleva Amsterdam på genom att hyra en cykel för dagen, men var då på din vakt. Jag tyckte det var skönt att promenera omkring, kunna ta in allt, fota och stanna där man vill när man vill. Se också upp för alla cyklister när du tar dig fram by foot!

Det är också lite galet att föräldrar cyklar med sina barn ståendes på pakethållaren samtidigt som de håller i föräldrarnas axlar? Och de har INGEN HJÄLM. Gud, vill inte veta hur många cykelolyckor som händer. Men det är lite i deras kultur här söderöver i Europa, man är liksom mer careless.

cykla i Amsterdam
Amsterdam på cykel

Många har en stor låda på cykeln istället för en klassisk cykelkorg. Smart!

* Du kan gå överallt. Om du är här 12 timmar skulle jag rekommendera att välja ut ett område av stan och fokusera på det och inte försöka se allt. Allt som finns med på den här listan tog vi oss runt till helt till fots.

* Om du kollar närmare på husen kan du se att många av dem lutar lite utåt. Och krokarna framför de flesta av dem finns där av en väldigt användbar anledning: för att kunna hissa upp möbler som inte får plats att ta in genom trapporna eftersom husen har väldigt branta och trånga trappor.

Amsterdam hus

Kolla till exempel på huset längst till vänster nere i bilden, där syns en krok tydligt. Så lustigt men fiffigt!

* Weed är lagligt att sälja och köpa, men du köper det inte varsomhelst utan inne på coffeeshops. Det är också där du röker det (fast det märks inte direkt när du går på Amsterdams gator). Men så har jag förstått det. Det var ingenting jag själv testade, men jag har hört att det är så det går till. En annan intressant sak är att det inte är tillåtet att odla i Nederländerna, så frågan är – var kommer det ifrån?

Amsterdam kanaler
helg i Amsterdam

And that's how I fell in love with Amsterdam. På 12 timmar. Inser ju att jag måste åka tillbaka hit snart igen. 

Hoppas du gillade min Amsterdam-guide och att du fick tillräckligt med tips och inspiration för din egna vistelse i staden.

Min vän och resebloggarkollega Sanna har också skrivit ett inlägg på samma tema, Amsterdam över dagen, men upplever lite av staden på cykel. Här kan du läsa hennes Amsterdam-inlägg.

Vad är ditt bästa Amsterdam-tips för någon som bara har en heldag i staden?

FÖLJ:

7 svar

    1. Tack själv Sabrina för att du hojtade om att du var påväg dit så fick jag anledning att skynda på ;) Ha en så trevlig weekend i staden!

  1. Åh! Amsterdam är en helt fantastisk stad. De saker jag är väldigt glad att jag hann med är Anne Franks hus, Van Gogh museet och en båttur på kanalerna.
    Men det kräver kanske lite mer än 12 timmar. Skulle jag välja en av dessa saker är det utan tvekan Anne Frank museet – ett av de bästa museum jag varit på.

    Åhhh! Banksy utställningen var helt fantastisk! Såg den på ett annat museum men antar att det var lika häftigt oavsett.

    1. Jaa alla tre saker man säkert egentligen borde göra :O Jag får åka tillbaka till Amsterdam snart igen (kanske en något varmare årstid) och göra allt detta :)

      Oooh, alltså såg du Banksy i en annan stad? Coolt! Och ja, han är ett häftigt fenomen. Kan rekommendera dokumentären om honom på Netflix.

      1. JA jag vill åka tillbaka på våren och titta på tulpaner :)

        Nä jag såg Banksy i Amsterdam fast på ett annat museum. När jag va där var det utställningar av honom på två ställen:) Attans att kag inte har Netflix, kanske finns någon annanstans också :)

  2. Hittade din blogg via länk i influencers of Sweden – och nu har jag surfat runt här en bra stund! Så bra! Så generöst du delar med dig!

    Först tack för alla tips i inlägget om hur man utvecklar bloggen.

    Från att ha haft en advokatblogg har jag börjat blogga om vår cykling. Ev. blir det en veckas cykling i Nederländerna i början av oktober. Har kopierat länk till den här sidan. Får se om det blir några blogginlägg även innan resan.

    Tack för all inspiration!

    1. Hej Annika! Vad glad jag blev av din fina kommentar, så tack själv! Jättekul att höra att du hittat lite bra tips här :)

      Vilken spännande växling du gjort och det låter som bra bloggmaterial (och som en väldigt härlig resa) att cykla en vecka i Nederländerna. Lycka till på resan!

      Ha en härlig helg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.