Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

En resa till lakritshimlen

Om man tänker på Finland så tänker man kanske på Mumin (inte min kille i det här fallet, utan det där fluffiga och gosiga trollet som charmat oss sedan barnsben). Men man tänker högst sannolikt också på LAKRITS. Mmmm. Och visste ni att det finns en lakritsfestival som anordnas varje vår i Stockholm och sedan samma koncept varje höst i Helsingfors? Det var Lina som tipsade om den när jag träffade henne i Stockholm nyligen – hon är nämligen konferencier på den svenska versionen.

Choklad kommer nog alltid vara min all-time favorite (visst hade det varit en mycket roligare story? ”Jaa jag flyttade till Finland eftersom Fazer finns här – världens bästa choklad!”), men när jag plockar lösgodis händer det att några sura följer med tillsammans med några salta lakritsgodisar. Dessutom kändes hela grejen med en lakritsfestival som en ganska perfekt söndagsaktivitet. Jag och T tog med ett par nya vänner och åkte till Wanha Satama.

Lakritsfestivalen i Helsingfors


Jag letade såklart upp chokladen på Lakritsfestivalen – för det fanns, med lakrits i men ändå!

Lakritsfestivalen, som på finska heter Lakritsi & Salmiakki Festivaalit (i Sverige är lakrits och salmiak typ samma sak, eller hur? Men för Finland finns uppenbarligen en viktig skillnad, jag är dock inte säker på vad den är…) är lite som en mässa där alla företag som tillverkar någon typ av lakrits är på plats och ställer ut. Och så kommer alla lakritsälskande personer och smakar på allt som finns att smaka. De ska faktiskt ha cred för att man fick smaka på det mesta. Då blir man ju mer sugen på att handla också – winwin.

Danska Lakrids by Johan Bülow fanns på plats. Lite finare, lite dyrare – och väldigt god. De stod och bakade (eller vad man nu gör med lakrits?) på plats också.

Finlands motsvarighet till Lakrids är LIQ, som jag tycker har väldigt stilrena och tjusiga förpackningar. Medan Lakrids godisar är täckta av choklad (och annat?) så är LIQ endast mjuka lakritsbitar med en hint av olika smaker.

De har också väldigt spännande namn på sina smaker, så som autumn, sunset och moon. Att deras slogan är Nattens barn har jag dock möjligheten lite svårt att förstå?

Autumn hade en svampig smak. Ganska intressant!

Gissa om det fanns glass? SÅKLART att det fanns. Den bästa sortens dessutom.

3 vänner (det är det kolmen kaverin betyder) är ett finskt glassmärke som gör riktigt kvalitativ glass för samma pris som ben&jerrys. Om jag kunde be er om något här i livet så är det följande: snälla, välj bra glass istället för B&Js BS (bullshit alltså).

Måste dock ha blivit så exalterad att jag glömde ta foto av själva glassen. Finns förhoppningsvis i en butik när dig. Smakerna var vanlig lakrits eller glass på kokosmjölk med lakrits. Gillar du kokosmjölk och lakrits kommer du älska den senare.

Gillar du glass med lakrits kan även detta vara ett bra alternativ till vaniljglassen:

Det var en svensk kille från Desserter utan gränser som sålde denna kolasås och också som gräddkolor fast med lakrits! Mjuk och söt. Vi ville köpa den här såsen, men den hann ta sluuuut. Undrar nu också varför det är salmiakkolasås och inte lakritskolasås?

Istället köpte vi lite av de här supersalta godisarna från isländska märket Freyja. Påminde om djungelvrål fast mjuk, hur gott som helst. Island kan tydligen också sin lakrits.

Smakade också på salmiakshot, ingen alkohol och överraskande god:

Fick också prova helt nya tyrkisk peber från Fazer. Ny extrastark smak som kommer ut i butik först i januari!!

Jag i folkvimlet. Det var ganska mycket folk här så ibland fick man köa lite fram till lakritsen. 

Två lite otippade lakrits-grejer var dessa: 

CHIPS! Vi hade precis ätit den supersalta isländska lakritsen och kunde därför knappt känna någon lakritssmak på dessa. Föredrar nog dock vanliga chips. Favoriten är svenska Gårdschips. 

Och TANDKRÄM! Why liksom, WHY?

Samma italienska märke gör den, ursäkta mig nu, kanske värsta lakritsen jag någonsin smakat. Tydligen är den mer “raw” som “raw chocolate” fast lakrits. Nä, dessa pastiller är ingen höjdare. Jag köpte en burk i Milano när vi var där i våras men gav bort alla små godisar till min kollega innan jag slutade och behöll den tjusiga mintgröna asken. För tjusiga askar har de minsann!

Kan rekommendera ett besök här, för dig som gillar lakrits i alla fall – annars kan det nog vara lite av en ganska meningslös upplevelse och i värsta fall lite av en mardröm. Men för dig som älskar lakrits är det inget annat än en liten resa till lakritshimlen ♥

FÖLJ:

15 svar

  1. Då måste du spana in den här när den är i Stockholm i april nästa år – är tydligen 10-års jubileum!!! :)

 1. Lakrits finns ju i både salt och sött medan salmiak är saltare än den salta lakritsen (salmiak hör till min favvo!). Va själv i helsingfors för ett par veckor sedan och fyllde på godislagret. Men så besviken jag blev på Fazer cafe!

  1. Aaaaha – det har jag inte förstått. Känns inte som att vi i Sverige pratar så mycket om salmiak?
   Men va, nej, varför blev du besviken på fazer cafe?? :)

 2. Gaah, saltlakrits! Det var det det enda svenska godiset jag fick behålla för mig själv när jag köpte med Gott & Blandat från Sverige till Paris. Det gillade inte fransmannen ;)
  Håller med om att lakritstandkräm är ganska märkligt. Inte lockande alls!

 3. Salmiak är ammoniumklorid, en smak som gör det salt :) När jag var liten ville jag ha en svart häst som skulle heta just Salmiak. Ordet leker så fint i munnen.

  1. Hästen Salmiak – så gulligt, kanske borde den vara just svart då också?
   Och okej, då är jag med, salmiak har alltså något annat typ av innehåll än lakrits :)

   1. Japp, en svart Frieser såklart!

    Jag tror att man gör saltlakrits genom att tillsätta salmiak, alltså ammoniumkloridet.

  1. Oh my god Alex – du gillar alltså denna märkliga sak?!!! HUUUR är det möjligt? Munnen blev liksom helt torr? :P

 4. Hållplatsens T & T på Folkungagatan 112/Södermalm är specialiserade på saltlakrits, ju saltare desto bättre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.