Jennifer sandström

Wandrd kameraväska – recension av PRVKE 21L

Recension av kameraväska från Wandrd i samarbete med Mukama.com

Jag har aldrig gillat att bära saker och älskar vinterjackor av den anledningen, då får man plats med mobil, nycklar och pengar i jackfickorna. Av samma orsak fick inte systemkameran följa med till världens vackraste land när jag reste dit för ett halvår. Året var 2012 och jag var ändå inte särskilt duktig på att fota, kunde inte en enda inställning på min klumpiga Canon och orkade ärligt talat inte släpa runt på den.

Så när foto kom in i mitt liv igen 2017, fick det bli genom den minsta möjliga kamera – min lilla Lumix förstås. Så småningom lärde jag mig kamerainställningarna (bl.a. tack vare den ettåriga fotokursen). Blir fortfarande förvirrad av alla siffror, men förstår åtminstone vad som händer när man vrider på rattarna och justerar bländare, slutartid och ISO.

Och så kom dagen jag inte längre krävde att kameran skulle rymmas i en liten handväska. Jag var redo att uppgradera mig. Till en lite större Lumix.

Jag drar mig fortfarande för att investera i flera objektiv. För att det känns krångligt att släpa runt på dem (och för att jag inte vet exakt vad jag behöver). Att behöva ha med en hel väska bara för utrustningen. Men samtidigt känner jag suget efter att utvecklas, och göra det tillsammans med ännu lite bättre kameragrejer.

Med den här lite större kameran så kom också behovet av en större kameraväska. Jag hade en liten till lill-Lumixen som inte längre passade. Nu behövde jag en riktig kameraryggsäck!

Inte nog med att det är svårt att hitta en kamera i kameradjungeln – men försök hitta en kameraväska! Så jag gjorde vad jag alltid gör, lät min kille gå in i sitt research-mode (som han för övrigt älskar).

Resultatet blev en kameraväska från Wandrd. Som jag dessutom fick chans att testa från Mukama som är återförsäljare av Wandrd.

Och förresten, ska jag bära något, ska det helst vara en ryggsäck! Det har jag inte lika mycket emot som att bära på andra sorters väskor.

Recension av Wandrd PRVKE 21L

Väskan jag haft och testat sen i våras är en 21-liters kameraväska från Wandrd tillsammans med en “travel bundle” och tillhörande “mini camera cube” från samma märke. Hela paketet är en bra kombo, och jag skulle inte vilja vara utan något av det!

I resepaketet ingår extra remmar, midjebältet och ett regnskydd. Ryggsäcken är redan regntålig men om man ska vara ute länge och i mycket regn kan det vara bra för maximalt skydd.

Min ryggsäck är i färgen svart, men den finns också i mörkblå, mörkgrön och beige.

Wandrd travel bundle.

Första intrycket av kameraväskan

Åhå… Är den kanske lite större och klumpigare än jag hade föreställt mig? Och vad är alla dessa remmar till? Hur kopplar man på dem?

Det kanske kan jämföras med det mesta som är “smart”, ju fiffigare det är desto mer behöver man lära känna det. Tänk dig att du öppnade Instagram-appen för första gången, hur vilse skulle du vara bland alla swipe och tryck-funktioner? Lite så kände jag mig med väskan de första minutrarna.

Så vi behövde ge oss ut på äventyr tillsammans. Lära känna varandra i skarpt läge!

Med regnskyddet på. Här in action på berget Riisitunturi i Finland.

Ganska snart började jag se tjusningen med kameraväskan. Nu efter flera fjällturer i både Finland och Sverige så är vi ganska bra vänner.

Vad jag gillar med kameraryggsäcken

▷ Uppdelad i två. Det går att ha en avdelare i mitten av väskan som gör det enklare att packa i botten och toppen. Annars är det ett problem med ryggsäckar, att allt blir en enda röra och är svårt att ta upp det man behöver.

▷ Det finns flera ingångar och går att öppna hela ryggen. Det är bra när man är ute och fotar, och enkelt kan komma direkt in i till den nedre delen.

▷ Mini kamera-cube! Något sorts innehåll bör ju finnas i en kameraväska för att kamerahus och objektiv ska ligga mjukt och tryggt. Fördelen med kamerakuben är att den också går att ta med bara den om man behöver mindre utrustning eller har en annan väska man vill använda.

Här syns öppningen från ryggen, övre delen som går att komma åt via facket i nät, samt nedre delen där jag har min kamerakub.

Perfekt fack för vattenflaskan som är lätt att komma åt när man är ute. Dragkedjan i botten av det kan dras åt när det inte används så blir facket platt.

▷ Midjebälte att koppla på när man vill ha bättre stöd vid till exempel längre dagsturer!

▷ Anpassa som du vill. Det går att öppna upp så att väskan inte är uppdelad i två, om du har behov för det, eller behöver en större kamerakub som täcker hela väskan. Remmar går också att ta lös och sätta på för att anpassa efter olika behov. I videon en bit ner ser du detta bäst förklarat.

▷ Smarta fickor! Högst upp finns en liten och mjukare ficka som är optimal för mobilen. Och mot ryggen finns en säker ficka som passar för passet som ligger i tryggt förvar. Inne i väskan längs ryggsidan finns ett laptop-fack som rymmer en 15-tums laptop. Nyckelfacket i sidan är för övrigt optimalt för en liten flaska med handsprit i dessa tider.

▷ Skön att bära! Vilket gör att det också blir lättare att dra med sig kameran ut.

▷ Öppningen i toppen som kan expanderas vid behov. Också en fördel, när jag har mindre grejer blir väskan också mindre men går att göra större om jag har mer saker.

Här in action längs Lilla Björnrundan i Finland.

Har också upptäckt att med en dedikerad fotoryggsäck är det faktiskt mycket lättare att ta med kameran. Istället för att packa ner den i mindre anpassade ryggsäckar som jag tidigare gjort så har den sin plats i den här väskan och är bara att plocka med. För vandringar och dagsturer ryms också annat som man kan behöva ha med sig när man inte har desto mer fotoutrustning.

Se videon för att få en tydlig bild av väskan med alla sina funktioner:

En så kallad ”handsfree workstation”, som de nämner i videon är något jag gillar men inte haft användning för ännu. Har alltid kunnat lägga väskan på marken.

Det var förresten först när jag såg videon om ryggsäcken som jag förstod att namnet “PRVKE” alltså uttalas provoke.

Vad jag inte gillar med kameraryggsäcken

▷ Den är lite klumpig. Precis som mitt första intryck var. Så att bara använda den som ”vanlig” ryggsäck känns inte som ett alternativ. Fast den är snygg! Men det kan också vara för att jag är van med en annars ganska lätt och tunn ryggsäck till vardags – utan några finesser.

Undra om den här ryggsäcken kan vara ett smidigare vardagsalternativ från Wandrd?

▷ “Quick side access” säger de bland annat i videon. Men så quick vet jag inte om den är. Det är en sidoöppning man ska plocka ut kameran direkt från botten via. Tycker särskilt den dragkedjan är lite seg att öppna, och har man en “mini camera cube” som jag har i det facket, går det inte att komma åt kameran direkt. Det går kanske med någon annan typ av kamerakub. Tycker den snabbaste åtkomsten är via att öppna ryggen och plocka ut kameran direkt. Både facket på insidan och kamerakubens topp kan vara öppna så slipper man öppna fler dragkedjor.

▷ “Magnetic tote handles”, alltså handtagen i toppen av väskan som hålls ihop med en magnet. Tycker inte alls de håller ihop särskilt bra, så magneten känns som en överflödig detalj. Dessutom är det onödigt med handtag för jag ser inte när man skulle behöva bära väskan i dem? Jag som är 163 cm lång tycker dessutom jag är lite för kort för att kunna bära väskan i handtagen. Skulle gärna plockat bort dem.

Slutgiltigt betyg av Wandrd PRVKE 21L

Jag tror vi kommer vara bra vänner för en lång tid fram över. Inte bara för att jag allt mer och mer börjar tycka om väskan utan också för att det känns som om kvaliteten är bra och kommer hålla länge. I takt med att jag uppdaterar min fotoutrustning kan jag tänka mig att eventuellt köpa till också en större kamerakub.

Så om du undrar ifall jag skulle rekommendera väskan? Då är svaret JA.

Jag tycker också väldigt mycket om att den är snyggare än många kameraväskor jag sett och samtidigt ganska diskret och fungerar bra också till vardags.

Så är du ute efter en snygg, praktisk, smart och bra kameraväska – då är Wandrd ett bra val. Detta alltså inte bara enligt min bedömning, utan också vad min kille kom fram till i sitt researchande av olika kameraväskor!

Jag har förvisso inte testat någon annan kameraryggsäck, men den lilla väskan jag haft från Lowepro är allt annat än fin att se på – även om den nu fyller sin funktion.

Bra att tänka på om du är nyfiken på att uppgradera till en kameraryggsäck:

Ryggsäcken från Wandrd är, som de flesta kameraväskor, främst framtagen och optimerad för kamerautrustning. Så att använda den för “annat” kan kännas lite klumpigt.

Kom ihåg att det tar tid att lära känna sin ryggsäck. Det finns mängder av smarta fack och olika fickor, samt de remmarna som följer med. Det gör att väskan kan vara väldigt smart, när du väl lär dig hur du ska använda allt! Jag insåg att det var bra att kolla på en video av ryggsäcken för att få en tydlig bild av alla knep och funktioner. Till exempel kan ett stativ bäras under ryggsäcken med hjälp av remmarna.

Kameraväskorna från Wandrd finns också som en större ryggsäck på 31 L, olika duffelväskor modeller från 40 L och uppåt, samt en så kallad “duopack” som är lite mindre och smidigare.


Du som fotar, vad för typ av väska använder du?

FÖLJ:

12 svar

 1. I detta nu har jag en mindre axelremsväska för 2-3 objektiv, batterier plus lite annat småplock men ingen regelrätt kameraryggsäck, något jag funderat på att skaffa. Tittar man på de verkligt seriösa fotograferna på språng så har de oftast en kameraryggsäck som en naturlig del av sin verksamhet på fältet.

  Förvisso har jag redan fyra andra ryggsäckar i olika storlekar men ingen enkom för kamera och övrig utrustning.

  Din Wandrd verkar vara ett bra alternativ. Genomtänkt och praktisk på många sätt och vis. Bra att man t.ex. kan fästa stativet på utsidan så att det är lättåtkomligt. Jag undrar om man också får plats för en 15 tums bärbar dator eller är det mest för plattor?

  1. Vilken bra fråga gällande dator, var tvungen att lägga till det! För givet finns det fack och utrymme för dator. Och den rymmer upp till 15 tum :)

   Och förstår om du har andra ryggsäckar att det kanske räcker. Kanske bara något innanmäte skulle funka bra för dig annars?

 2. Lowepro protactic 450 aw II, I love it! Jag har så mycket kamerautrustning så det kräver en stadig ryggsäck med många öppningar och enkel att möblera. Får enkelt in 3 Sony A kamerahus med batterigrepp, 5-6 objektiv, blixt, extra batterier, laddare, dator osv. Och förstås stativet på utsidan.
  Då jag skulle ha ny väska var det en djungel, så jag frågade helt enkelt i Sonys fb-grupper, och protactic var den som var mest populär. Jag är ryggsäcksperson och känner egentligen inte av i rygg/axlar att jag bär på ganska många kilogram eftersom vikten fördelas så bra.

  Wandrd var inte så populär i Sonygrupperna, är lowepro och peak design som är de största där (jag kollade peak design men konstaterade snabbt att deras väskor inte funkar för mina behov).

  1. Kul att få input från ett proffs! Kan tänka mig att det är något av de större märkena man gärna vänder sig till när man kommer upp på den nivån. :) Kanske till och med det blir aktuellt för mig en dag!

   Har du alltid med dig all utrustning när du är ute och fotar? Eller främst för uppdrag?

   1. Beroende på uppdrag så packar jag om enligt behov, den utrustning som inte behövs bor i andra väskor. Men basutrustningen är 2 hus och 3 objektiv, det är alltid med om jag tex är ut och fotar natur (om jag går längre bort än tomtgränsen vill säga). Sen har jag förstås en del utrustning som har egen väska (tex studiolampor) som tas med om det krävs.
    Min ena kamera är så stor så den ryms endast i två olika väskor: lowepron eller en axelväska, i axelväskan ryms då inget annat än en kamera med ett objektiv, så oftast är det lowepron som är med mig med mycket utrustning. Man vet aldrig vad som kan behövas när!

    1. Vad imponerande med TVÅ hus, är nyfiken, använder du bägge eller är det som backup? ☺️

     1. Har 3 hus 😂
      Man behöver alltid ha en kamera i reserv om något händer under intensivt jobb (typ bröllop). Kör också ofta olika brännvidder på olika hus så jag enkelt kan switcha under jobb. För att inte strypa mig själv och för att bespara nacken och handlederna har jag kamerasele från Black Rapid där jag har en eller två kameror kopplade så vikten sprids ut på axlarna och höften istället för nacke och handled.
      Men en kamera är alltid huvudkameran (nyaste), de äldre är reservhus.

      Meen, jag köpte förstås första systemkameran 2009 så har ju hållit på i mer än ett årtionde och sakta men säkert uppgraderat, bytt ut, lagt till och lärt mig. I nuläget måste jag lära om mig i blixtanvändning eftersom min nya uppgraderade blixt har helt andra funktioner än den gamla (tar tid då jag oftast jobbar med naturligt ljus eller studiolampor, blixt kräver annat tänk)

      1. Ja standard för bröllop såklart 😅Men roligt att höra hur du jobbar. Och så spännande att börja jobba med blixt, det öppnar ju upp för helt andra möjligheter.

       Jag fotar ju mer för blogg och egen del just nu än vad jag gör uppdrag, så då har bekvämligheten gått först 😉

 3. Är faktiskt inte så mycket för regelrätta kameraryggsäckar, jag gör för mycket annat ute i naturen så jag vill ha ett system som fungerar för att ta med en hel del annat. Så oftast kör jag vanlig ryggsäck, en kamera på axeln och en liten kub i med 1-2 andra objektiv. Ska jag iväg på rejält fotojobb där båda kamerorna, fler linser och drönare ska med så använder jag Peak Designs Everyday Backpack V2, den är rätt bra men lite hypad måste jag säga. Vanliga ryggsäckarna jag kör just nu är Osprey’s Raven 14l för mindre turer och deras Archeon när jag behöver ha med lite mer. Fast den har mycket att önska så nu har jag två andra ryggsäckar på väg hit haha, så den kan nog komma att bytas ut snart.

  1. Haha vilken djungel det är alltså! Nyfiken på att höra hur de nya ryggsäckarna är :) Men förstår din tanke om behovet av att göra andra saker. Där tycker jag Wandrd har funkat ganska bra för min del. Och kanske finns en poäng i att ha en “ordentlig” kameraväska och så en cube att använda med andra ryggsäckar :)

 4. Alltså jag älskar sånadär videon som berättar alla detaljer i en väska! Jag är definitivt den som älskar väskor med många fack och detaljer <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.