Semmelkladdkaka – snabbt och enkelt recept

Semlor är ett av mina absoluta favoritbakverk. Det är inte så att jag går runt och suktar hela året, men varje gång vid den här tiden på året – februari – så längtar jag efter en riktigt god semla med perfekt mängd mandelmassa (fast ju mer desto bättre) och grädde och en bulle som inte är för torr. Just i år upptäckte jag dessutom att fettisdagen infaller den 5 mars – på min födelsedag! Får se om jag firar med att äta extra många semlor eller om jag helt enkelt bjuder in till semmelkalas?

Varje år blir jag dock lika besviken över det finska utbudet på semlor, eller fastlagsbullar som de heter i det här landet. Så bestämde mig efter att ännu en gång ha ätit en semla med alldeles för lite mandelmassa att jag måste baka egna. Samtidigt vore det kul att testa någon annan sorts semla. Sagt och gjort bakade jag därför en semmelkladdkaka i helgen när vi var hemma hos Ts föräldrar.

Semmelkladdakan blev väldigt populär, och min mamma önskade få ta del av receptet – så här kommer det!

Recept på semmelkladdkaka

Tillagningstid är ungefär 40 minuter och kladdkakan räcker till 8-10 portioner.

recept på semmelkladdkaka

Det här behöver du:

* 125 gram smör
* 2.5 dl mandelmjöl (går bra att göra eget genom att mixa hela mandlar)
* 1 tsk kardemumma (gärna hela kärnor som du mortlar)
* 2.5 dl socker
* 1.5 dl vetemjöl
* 1-2 tsk vaniljsocker
* 1 krm salt
* 3 ägg

Till garneringen:

* 2.5 dl vispgrädde
* 1.5 dl hackad mandel
* Florsocker

Semmelkladdkaka – så här gör du: 

1. Sätt på ugnen, 175 grader.

2. Börja med att smälta smöret, låt svalna.

3. Blanda alla torra ingredienser i en bunke: mandelmjöl, kardemumma, socker, vetemjöl, vaniljsocker och salt.

4. Rör ner äggen och sedan det smälta smöret. Blanda tills smeten blir jämn och fin.

5. Smörj och mjöla en rund form (vanligen 24 cm i diameter), eller använd bakplåtspapper. Häll i smeten.

6. Grädda i mitten av ugnen i 20 minuter. Kolla hur den verkar, om den är för kladdig kan du låta den vara ett par minuter till. Du kan också kolla den några minuter tidigare beroende på hurdan ugn du har, för att se till att den inte blir för torr.

7. Låt kladdkakan svalna och toppa sedan med vispad grädde och hackade mandlar (tips det blir finare om de är oskalade eftersom det blir mer kontrast mot grädden). Avsluta med att pudra florsocker över kakan.

Tada! Servera, ät och njut!

snabb och enkel semmelkladdkakasemmelkladdkaka receptenkel semmelkladdkaka

Hur god är en semmelkladdakaka jämfört med vanliga semlor?

Den stora frågan då, levde semmekladdakan upp till alla mina förväntningar eller blev det en besvikelse? Well, sanningen är att den var god – jättegod till och med, men det är ju inte riktigt en semla. Smakerna finns där och på så sätt påminner de mycket om varandra, men själva upplevelsen och hur de olika konsistenserna blandas är annorlunda.

Fördelen med semmekladdkakan är förstås att det är enkelt och snabbt att baka. Att på egen hand göra semlor hemma är ett lite mer tidskrävande jobb. Dessutom är det perfekt att bjuda på då det är lättare att göra en semmekladdkaka som räcker till flera personer än många semlor som tar längre tid.

Men måste erkänna att jag genast efter att ha smakat på den här semmelkladdkakan började fundera hmm hur skulle man kunna göra den ännu godare? 

Tips på glutenfri semmelkladdakaka med mandelmassa:

Nästa gång jag ska jag testa ett glutenfritt recept som innehåller mandelmassa. Om du vill göra det kan du ta bort 2 dl mandelmjöl, minska sockret med en halv dl, byta ut vetemjölet mot glutenfri mjölmix eller rismjöl, ha 25 g mer smör och ta bort ett ägg. Mandelmassan rivs ner i smeten. Är nyfiken på om den blir ännu saftigare och godare kanske?

Läs också det här receptet: bästa receptet på goda semlor


Passar på att fråga eftersom många har starka åsikter om semlor – hur äter du helst din?

FÖLJ:

6 svar

  1. Tack för recept! Det lät spännande! Hur vi äter semla? Helst som “hetvägg”, dvs semlan i en djup tallrik, häll på riktigt varm mjölk, kanel på och njut. ;) Jättebra om semlan är torr. Semla ska också ha riktig mandelmassa och riktig fet grädde! Förresten Grattis i förskott! Hurra hurra hurra!

    1. Ja jag läste en artikel som sa att det var ett bra tips för om semlan redan hunnit stå för länge och blivit torr. Tror aldrig jag ätit den så men kanske skulle testa?

      Och tack så mycket!! :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.