Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Högre än alla himlar – en bokserie i 3 delar

Högre än alla himlar, Blå Koral, Folk av en främmande stam.

Några månader senare har jag till slut tagit mig igenom den här mastodont-serien och är helt, mållös. Att läsa de här tre böckerna är ungefär som att läsa en tv-serie. Böckerna som följer ett kompisgäng i Stockholm från 2000-2010, är långa och de blir detaljerade. Här går vi in på djupet, vi får komma karaktärerna nära. Och vi får uppleva deras lyckorus och bottenlösa sorg.

Första boken är lättsam, underbar, fin. Sen blir det tyngre, riktigt tungt, i andra boken. Men när du väl börjat är det svårt att sluta. Och det är en berättelse som stannar hos en, den fastnar inuti. Det är ingen berättelse du glömmer. När någon frågar dig flera år senare, Har du läst Högre än alla himlar? så kommer du inte kunna svara utan att det känns.

Vad som gör ljudböckerna till en alldeles särskilt bra upplevelse är förstås att det är Sveriges kanske mest omtyckta uppläsare som är berättarrösten i både första och tredje boken. I andra boken är uppläsaren en man (pga. berättarperspektivet) och den versionen är inte riktigt lika bra. Så då läste jag faktiskt hälften som fysisk bok, och lyssnade klart på slutet (pga. jättelång).

Det är skådespelaren Katarina Ewerlöf som läser Högre än alla himlar och Folk av en främmande stam och hon gör det med en skådespelares talang. Hon gör perfekta röster och sjunger till och med när låttexter dyker upp i texten. Jag älskar det. Vill liksom inte sluta lyssna. Så kan varmt rekommendera de som ljudböcker!

Högre än alla himlar ljudbok

Men som sagt, andra boken Blå Koral, läste jag största delen.

Och vad beträffar kompisgänget i boken, efter första delen vill jag ingenting annat än att vara en del av dem. I takt med att berättelsen utvecklas i de följande delarna fördjupas dock allting och det ändrar min bild lite grann. Vad de tvingas gå igenom är antagligen mer än de flesta kompisgäng, men där finns också så starka band mellan människorna som jag verkligen kan avundas, eller kanske förundras.

Samtidigt som berättelsen känns verklig, med både upp- och nedgångar, blir den också på sina håll lite extrem och överdriven. Och kanske gör det att händelserna tappar sin effekt, för mot slutet kan jag inte koncentrera mig på något annat än att nästa fara måste lura bakom nästa hörn.

Nåväl. Läs den, det är egentligen allt jag kan säga.

FÖLJ:

6 svar

  1. Ja visst är det svårt att inte bli nyfiken? Ge första boken en chans och se vad du tycker. Du får berätta sen :)

 1. Jag älskar den här serien! Den är som ett tidsdokument över den period då jag blev vuxen. Jag läste alla böckerna, en i taget och väntade på att nästa skulle komma ut och det var nog bra att inte alla fanns på en gång, så att det blev en paus 😊 Nu läste jag som sagt dessa men jag håller också med om att Katarina Ewerlöf är den bästa uppläsaren 💖

  1. Jag känner att alla världshändelser känns som en “bra” upprepning för mig som var ganska ung under merparten av de. Jag minns alltihop, men inte lika starkt (t.ex. inte vad jag gjorde när jag fick höra om det som jag förstått att många minns för de större katastroferna).

   Och ja, jag har nu letat fram alla böcker hon läser upp men det visade sig vara ganska många deckare också och de är jag inte så sugen att lyssna på, haha.

 2. Har läst Schulmans (jättebra!) bok om sin morfar precis. Så vackert språk han har. Nu lägger jag till ettan här, tack för tips :) Ger faktiskt mer än att läsa Löwengrip o dylika bloggar mellan amningspauserna.. (men okej, jag läser mina bloggar till slut ändå 😂 jösses vad mycket tid man har när man knappt varit utanför dörren på tio dagar, hej hej sjukstuga)

  1. Är det den som heter Bränn alla mina brev? Tack för tipset! Jag har faktiskt inte läst någon av hans böcker riktigt, men borde ge dem en chans. Kanske börjar med denna.

   Haha och ja, ju mer tid desto fler bloggar… ;) Jag ser visserligen aldrig så mycket serier som när jag är sjuk. Krya på er!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.