Jennifer sandström

Världens godaste vitlöksbröd på hel limpa / nyårsafton

Låt mig presentera hur ljuvlig en nyårsafton i Gällivare kan vara! Jag vill dock börja med att ge er ett fantastiskt recept, nämligen ett recept på vitlöksbröd som förmodligen är det godaste hemmagjorda vitlöksbröd ni någonsin kommer äta.

Recept – vitlöksbröd i ugn på hel limpa

Jag hade en enormt skön start på nyårsaftonen som ni kan läsa längre ner i inlägget! När det började skymma åkte vi hem till pappa och började förbereda middagen. Det här var min uppgift som jag hade förberett: ett recept på vitlöksbröd som vi kunde använda oss av och såklart ville jag hitta det absolut bästa för att göra världens godaste vitlöksbröd. Ett grekiskt lantbröd, smör och vitlök, vårlök (eller gräslök tog vi, mest för utseendets skull) och ost. Mumma!

Till vitlöksbrödet behövs:

Bröd – något du gillar men gärna ett grekiskt lantbröd som vi använde, stort och härligt. Det var alltså en hel limpa som vi gjorde vitlöksbrödet på.
Ca. 75 g smör, som är rumstempererat så det är lätt att bre på
4 vitlöksklyftor (eller mer om de är små eller enligt tycke och smak)
2 dl ost (riven)
3 vårlökar eller en näve gräslök (mest för det fina utseendets skull)

vitlöksbröd recept

Gör såhär

1. Börja med att skära brödet i ett stort rutmönster, så att du nästan skär igenom det helt men inte riktigt.

2. Bland smöret med de hackade vitlöksklyftorna. Bred ut detta ordentligt i alla skåror och täck allt vad du kan!

3. Skär vårlök eller hacka gräslök och strö över och ner mellan brödrutorna.

4. Tillsätt slutligen osten.

5. Grädda i ugnen på 200 grader i 10-15 minuter.

Tada! Klart! Perfekt komplement till nyårsmiddagen eller någon annan festlig måltid.

vitlöksbröd med ost

Ser inte vitlöksbrödet helt magiskt gott ut? Det var det!

Resten av middagen bestod av det klassiska oxfilé, Karl Johan-sås, potatisgratäng (med morötter och palsternacka som en liten bonus, tips!) och en enkel sallad. Till efterrätt gjorde vi gino på lite blandade frukter och bär.

Så var min nyårsafton

Min nyårsafton började med en runda längs älven här i Gällivare, Vassara. Där man har en sådan fantastisk vy över Dundret, berget med skidbackarna om vintrarna och härliga vandringsstråk om somrarna. Jag kände att jag ville se lite av det vackra här uppe samtidigt som det var ett par veckor sedan jag sprang senast. Blev 5 kilometrar som avslutades i en lång uppförsbacke… Skönt var det! Och broddar får man gärna dra på springskorna så man inte halkar fram i snön!

Dundret Gällivare
Vassaraälven Gällivare

Sen åkte jag och min pojkvän hem till Elins mamma Sara som har ett spa i Koskullskulle (ett litet samhälle som ligger intill Gällivare). Spa 4 You heter hennes spa och där kan man få basta och bada badtunna – vilket vi var ett gäng som fick göra. Bredvid står ett badkar fyllt med snö om man känner sig modig och vill ta ett snöbad. Det kände inte jag mig.

Badtunna Gällivare
Spa 4 you Gällivare Koskullskulle

Sara har gjort så fint här med spa:et som ligger i anslutning till deras hus. Där i den lilla stugan är ett relax-rum med öppenspis. Så småningom kommer även en till stuga att dyka upp där bakom. Och i ett annat hus är själva spa:et där man kan få massage och alla möjliga behandlingar. Vi satt i den lilla stugan och åt goda bröd med goda pålägg. Jag har även skrivit om det senare här: mysigt spa i Gällivare.

Det var så den började och sen avslutades den med den goda middagen med det fantastiska vitlöksbrödet.

Och sen tittade vi på Elf och gick ut och såg på fyrverkerierna. Nyårspuss fick jag också, såklart! Känner mig nöjd med en lugn och skön nyårsafton och undrar vart jag kommer fira in det nya året nästa år – omöjligt att försöka spå i det.

 

FÖLJ:

5 svar

  1. Gud vad härligt med en tur i snön! Smart också att dela upp matlagningen. Är du en förrätt eller efterrättsperson? Då menar jag både att tillaga o att äta. Har nu någon paradrätt? Kollar du hockeyn ikväll förresten? Hur är stämningen mellan dig o Mumin?

    1. Hmm. Alltså jag kan tycka efterrätt är asgott, men inte alltid. Tycker oftast man är tillräckligt mätt efter maten att det liksom lätt bli för mycket med efterrätt. Då har jag nog hellre en förrätt. Och paradrätt är det ont om för alla kategorier, haha. Har inte hunnit laga så mycket mat i mina dagar. Kyckling skulle väl var något jag kan i såfall, hela klubbor i ugn eller wok ;) Du då??? Tell me!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.