Jennifer sandström

Recept på det berömda majs-knäckebrödet.

Det finns ett knäckebröd som är nästan magiskt för det är 1. jätteenkelt att göra, 2. jättegott att äta, 3. jättebilligt och 4. det är ett glutenfritt bröd! Jag upptäckte det här för några år sedan, tror min far var den första att prova det om jag inte minns fel. Och just nu har det blivit perfekt för mig som verkar vara lite känslig för gluten. Jag älskar nämligen bröd (mjukt som hårt) och det glutenfria mjuka brödet är dyrare att köpa eller dyrare att köpa ingredienser om man vill baka det själv. Därför är majs-knäckebrödet perfekt, för ingredienserna är så prisvärda!

Har du inte testat knäckebröd gjort på majsmjöl ännu kan jag rekommendera dig att prova det!

glutenfritt brödmajsknäckebröd recept

Receptet finns faktiskt på Risentas majsmjöl-förpackning men jag slänger upp det här också ifall ni använder något annat märke eller helt enkelt inte har tillgång till det. Receptet är för en plåt, men tänk då på att brödet blir ganska tjockt. Jag gillar att ha det lite tunnare, så antingen kan man göra smeten i två omgångar på två plåtar eller helt enkelt halvera receptet!

Du behöver:

2 dl majsmjöl
1 dl solroskärnor
1 dl linfrön
Lite salt
0.5 dl Rapsolja
2 dl kokande vatten

glutenfritt majsknäckebröd

Gör såhär:

Värm ugnen till 150 grader. Blanda de torra ingredienserna, tillsätt sedan oljan. Rör om lite och tillsätt tillsist det kokande vattnet. Bred ut på en plåt med bakplåtspapper. Lägg ett till lager med bakplåtspapper ovanpå och kavla ut smeten med en kavel/flaska/händer – vad helst du har tillgång till. Och så svisch in i ugnen där du gräddar knäckebrödet under 45 minuter i 150 grader. Om du gör halva satsen räcker det att grädda brödet 30-35 minuter.

Receptet kan dessutom varieras lite efter tycke och smak. Du kan t.ex. lägga till sesamfrön, eller helt byta ut linfrön mot sesamfrön. Dessutom kan du toppa med med pumpafrön eller andra frön/krossade nötter som du gillar. Flingsalt är också gott att byta ut det vanliga saltet med och strössla över brödet innan du stoppar in det i ugnen.

Så himla glad över att ett gott glutenfritt bröd hittat mig!

FÖLJ:

3 svar

  1. Som glutenintolerant student som bor på Åland. Tips: havregrynsfröbröd (har inget bättre förslag på namn.)

    Ägg, vatten, frön av alla dess slag, salt och havregryn. Smeten får vila en stund för att havren ska svälla lite. Steks sen lagom på vardera sida.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.