Recept på aioli: hur gör man hemmagjord aioli?

Det var under en fredag i maj som jag befann mig i den lilla staden Ventalló i Costa Brava, Spanien, och fick beskåda hur hemmagjord aioli blev till framför mina ögon. Den katalanska kvinnan som varit vår guide under dagen och visat oss runt på sina olivplantager och berättat allt som finns att veta om olivolja lärde oss också som sista moment hur man gör aioli själv. Det är nämligen inte så svårt som man skulle kunna tro. Och eftersom det är så enkelt och för att jag älskar Spanien och spansk mat vill jag nu dela med mig av ett lyckat recept på aioli!

→ Läs också: Olivoljeprovning i ett lummigt Costa Brava

recept på aioli


Vet du hur man gör aioli?

Det är egentligen väldigt enkelt, för det är bara två ingredienser som behövs. Bilden här ovan avslöjar en av dem. Och kanske kan du gissa vad den andra är med tanke på var vi befann oss? Det enda som ingår i receptet på aioli är nämligen vitlök och olivolja, + lite salt om man önskar, och vinäger.

Aioli – recept

* 3 vitlöksklyftor eller fler om du önskar, som du pressar eller hackar (om du hackar vitlöken blir smaken mildare)
* 2-3 dl olivolja (eller så mycket som mängd aioli du önskar göra)
* 1 tsk vinäger

Såhär tillagar du aiolin:

På det spanska viset använder du en mortel för att krossa vitlöken (och du snålar inte med antalet klyftor) och sedan sakta tillsätter du olivoljan medan du rör om ordentligt med morteln. Du kan hälla olivolja lite i taget och röra om tills det börjar tjockna innan du häller på lite till. Tillsätt lite vinäger, och salt om du önskar för smakens skull.

Klart!

recept aioli

Om du inte har olivolja går det bra att använda någon annan olja, till exempel raps. Det är lite en smaksak också. Men jag ♥ olivolja.

aioli recept

Tips för att aiolin inte ska skära sig:

Jag har hört att det underlättar om alla ingredienser är rumstempererade. Tricket är också att inte tillsätta för mycket olja för snabbt. Och om den skär sig kan du försöka rädda den genom genom att börja om på nytt i en ny bunke och sedan tillsätta den “skurna” lite i taget i den nya aiolin. Enligt vissa är stavmixer också att föredra för att undvika att aiolin skär sig.

Men äggulan då?

Om du tillsätter äggula, som jag sett att många andra recept använder, så är det mer liknande majonnäs. Senap är också en populär ingrediens i de recepten.

Varifrån kommer namnet aioli?

Aiolin på det enkla viset med bara vitlök och olivolja har sitt ursprung i Spanien och mer precis Katalonien och Valencia. Namnet kommer från spanskans “all i oli” som betyder just vitlök och olja. Svårare än så är det inte och jag undrar lite vad som hände när det gick från att kallas allioli till aioli i andra länder, kan det ha varit någon som hörde fel måntro?

allioli recept


Jag lärde mig att göra aioli hos företaget Oli de Ventalló under en resa i Costa Brava, Katalonien. Resan arrangerades i samarbete med NordicTB och Catalan Tourist Board. Mer om upplevelsen hos olivolje-företaget har jag skrivit om här.

FÖLJ:

3 svar

  1. All i oli är inte spanska utan katalanska. De båda ingredienserna heter ajo y aceite på spanska. Bara så vi vet :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.