Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Ny kamera – och varför det var dags nu

Ibland bara vet man. Att nu, nu måste det ske.

Det var den där vintern 2016/2017 som jag inte längre kunde gå genom livet utan en kamera. Då känslan bara kom: ja, jag måste ha en kamera, nu. Så jag köpte den minsta bästa kameran som fanns på marknaden. En Lumix GF7 (som heter typ GX800 nu), en microfourthirds med möjlighet att byta objektiv.

Och som jag älskat honom. Vad skulle den här bloggen varit utan alla tusentals bilder vi fotat sen den där Londonresan i februari? Kanske död.

Det blev en fotokurs med Rania, uppföljt av en ettårig fotokurs på distans. Sakta sakta lärde jag mig lightroom. Utvecklingen gick i små steg framåt. Faktiskt hela tiden.

Så kommer det en tid då man känner att man slår i, att man nått det där taket. Det står still. Man vill fortsätta, men plötsligt känner man sig begränsad. Tankarna fördes osökt in på ”det är dags för ett nytt objektiv”. Men jag gillar inte att handla ny elektronik. Kikade lite second hand. Var osäker på vad jag verkligen ville ha. Hur revolutionerande skulle det objektiv jag kikade på vara? Kanske klarar jag mig ändå?

Så jag sköt på min kamerauppgradering. Gång på gång. Tills min kanske absoluta favoritfotograf Rania hör av sig. Och ska sälja av sin Lumix-utrustning! Hon vill först sälja ett objektiv men när hon sen berättar att en kamera, ett par steg bättre än min, också är till salu så går min kreativa själ igång på riktigt. YES, this is it.

Då bara visste jag.

Lumix G90. Med ett riktigt bra objektiv: Lumix G X Vario 12-35/2.8, (som kostar runt 9000 kr nytt, har insett att priset faktiskt är en måttstock på hur bra något är när det handlar om kameror/objektiv, sen ska man såklart veta vad man behöver/vill ha och inte bara köp det dyraste för att).

Därför är Lumix G90 och mitt nya objektivet bättre

Innan jag bara slängde iväg fler tusenlappar så frågade jag Rania, hur skiljer sig den här kameran från min förra? Varför borde jag uppgradera?

Egentligen var det objektivet hon sålde in så bra: “lite större och tyngre men det är ett pris man får betala för bättre optik, speciellt om det är en zoom med bildstabilisering” samt med ett citat härifrån “För att vara 2.8 hela zoomomfånget så är den verkligen kompakt och lätt. Riktigt skön mekanisk känsla. Ger mycket bra bildresultat och är faktiskt bäst redan på bländare 4. Toppklass.”

Vad betyder det att objektivet är 2.8 hela zoomomfånget? 2.8 är f-värdet (brännvidden) och det är enkelt förklarat hur bra skärpedjup man kan få, alltså hur blurry och oskarp bakgrunden (eller förgrunden) blir. Att man kan behålla 2.8 hela vägen när man zoomar är fantastisk bra och något mitt tidigare objektiv inte hade, mitt objektiv med f1.7 var fast och gick inte att zooma alls. Men har insett att zoom är ganska nice och öppnar upp för att lättare kunna ta bra bilder.

Här är fokus på de främre blommorna och du kan se hur bakgrunden är oskarp, det är skärpedjupet.

För ett ännu bättre exempel på skärpedjup, kolla den här bilden.

Och ett bättre objektiv var ju exakt vad jag behövde. Problemet var bara att jag inte kände för att köpa ett riktigt bra objektiv till min “lilla Lumix”. För även om han har varit amazing, har han sina begränsningar (t.ex. inte uttag för extern mick eller fäste för blixt). Så om jag nu skulle investera, då kunde jag ta chansen för en kamerauppgradering lika gärna.

Kameran har några fler megapixlar och sensorn är mer högupplöst och ger alltså större/bättre bildkvalité, som Rania förklarade det för mig. Så när jag vill sälja bilder eller fotar för kunder är det en fördel.

Dessutom är Lumix G90 helt enkelt mer rejäl, tål regn och stötar bättre än lilla Lumixen. OCH den har en sökare, alltså ett hål man kan kika in i när man fotar (bra om det är soligt t.ex.), det saknade min lilla helt.

Bilderna ovan är fotade med min kamera, men jag på bilderna fotar med min brors kamera, som är en sjukt proffsig Canon. Han är av en annan värld (både min bror och kameran alltså)… Med bilden på golvet vill jag bara illustrera att bra bilder ofta kräver att man gör något extra, typ hittar ett mer intressant perspektiv.

Här kan du läsa mer om kameran om du är nyfiken, såg också en recension om att den är riktigt bra för film. Så nu har jag kanske en bra anledning att börja filma, någonting?

Och här är några fler bilder på min nya Lumix, som Jesper fotade med sin Canon. Det är även han som redigerat dem, så de har en lite annan känsla än bilderna jag redigerat ovan:

Här hittar du fler av Jespers bilder på hans Flickr.

Så all in all, välkommen in i mitt liv Lumix G90. Som jag längtar efter alla foton vi ska ta tillsammans!

📸

FÖLJ:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.