Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Just nu från mitt köksbord, om “mycket att göra” och black friday

Hej kompis, hur har din vecka varit?

Det verkar som att vi är många som stressar runt just nu. Jag stressar kanske inte runt så mycket, utan är ganska bänkad här vid mitt köksbord, mitt kontor har flyttat hit nämligen. Funkar bättre såhär med vintern utanför och det lilla ljuset som inte riktigt når in till kontorshörnan i sovrummet. Men jag har för första gången sen jag blev egenföretagare haft mycket att göra den här hösten. Egentligen mest för att när jag signade upp för skrivkursen hade ett betydligt lugnare jobbtempo och hade hade kanske inte räknat med att förfrågningarna skulle börja trilla in så som de gjort (vilket ju är helt fantastiskt eftersom jag varje månad känt, hur ska det gå?!).

“Mycket att göra” är standard i mångas liv. Själv känner jag att det inte är så min optimala livssituation ser ut. Jag vill ha tid att svara på sms, till exempel. Eller vara spontan. Och för mig innebär “mycket att göra” egentligen mest dålig planering och kanske lite en icke-realistisk syn på vardagen.

Jag fick ta över en så fin sommarklänning med elefanter på från en kompis och passar på att använda den som mysklänning såhär på morgonen.

Ett favorithörn här hemma just nu. Egentligen brukar julgranen stå här, men jag funderar på om vi ska skippa honom i år kanske? Hänga upp massor av ljusslingor bara istället.

Och min kontorshörna ser istället ut såhär. Avlastningsbord för allt och ett bra hörn för tvätten :))

Jag måste också säga några ord om Black Friday. Det är ju jättefint att alla ni som behöver handla något tycker att det är ett perfekt tillfälle att passa på nu när ni kan göra en sjukt bra deal. Eller att folk som inte har råd nu kanske ÄNTLIGEN kan köpa det där som de väntat ett helt år på att få köpa. Men vad tror ni den stora effekten av en sån här dag är? Att folk som aldrig annars handlar nu passar på? Eller att alldeles för många handlar alldeles för mycket av sådant de egentligen inte behöver och helt utan eftertanke?

För mig handlar det inte om att bojkotta black friday, utan att lyfta problemen runt det – och visa på de alternativ som finns! Precis som White Monday gör. Och ett klädmärke som briljerar i år igen är förstås Asket. I love you Asket.

Om du vill göra något annat istället för att shoppa i helgen så kan du se någon av alla julfilmer på Netflix – ännu en kom ut igår, The Christmas Chronicles, den tänkte jag se på ikväll.

Så hörni, ha en lugn och skön fredag och helg utan köphets!

FÖLJ:

14 svar

  1. Haha men vet du vad Tanja, jag tänkte faktiskt på er gran och hur fin den var förra julen – vi har ju bara en plastgran, känns inte alls lika kul ;) Men kanske borde satsa på en äkta istället??

 1. Hej, Jennifer!
  Jag tolkar detta att folk ” har mycket att göra”, att människan vill framstå som behövd, att vara efterfrågad, populär osv.
  Jag planerar min tillvaro så att jag inte ska behöva stressa. Har levt i ekorrhjulet under mina år i storstan och i yrkeslivet.

  Trevlig helg önskar jag Dig

  1. Väldigt intressant reflektion! Det låter rimligt, och det ligger nog i vår natur att vilja känna oss behövda. Det får inte gå överstyr bara… :) Tack för din input! Hoppas du också hade en fin helg.

 2. Håller med om att många stressar och har mycket att göra för att de vill känna sig efterfrågade – känns skönt att jag givit upp det.
  Angående Black Friday så finns det helt klart avigsidor med det men om man håller sig till sin budget (både ekonomiskt och ekologiskt) så går det att hitta bra deals och att kanske få möjlighet att köpa något som man längtat efter.
  Nyfiket fokus helt enkelt

  1. Ja, jag känner också lite så.

   Och jag borde antagligen skriva mer om konsumtionshets inte bara när det är black Friday ;)

 3. Tack för att du uppmärksammar detta 🙏 överkonsumtionen är en av de saker som bidrar till att ta kål på vår planet, och jag tror att sociala medier är ett viktigt ställe att vända trenden på. Det är så lätt att dras med i köphetsen och göra många impulsköp. Det är så lite vi egentligen behöver. Både vi människor och planeten skulle må bättre av att implementera minimalism i livet 💚 toppenviktigt inlägg! 👌

 4. Men vad har du din laptop på? Nu blir jag nyfiken! Har du både en extra hylla och något som allt står på inklusive tangentbordet?

  Hoppas allt lugnar ner sig lite. Har samma problem själv. Antingen för mycket eller för lite men gillar inte att inte ha lite (mycket) luft i schemat…

  1. Haha, relevant fråga ändå! Den vita skivan är mitt stå-skrivbord som man bara kan lyfta upp när man vill stå upp och jobba! Här finns mer bilder och info om den: https://jennifersandstrom.se/2018/05/31/snyggt-stabord-for-hemmakontoret/
   Och sen det guldiga stället beställde jag från Apple när jag köpte min dator, perfekt för att få upp skärmen och inte få ont i nacken! :) Skulle inte klara mig utan det nu. Finns fler liknande sånna på andra ställen också.

 5. Jag strävar jättemycket efter att inte ha “mycket att göra”. Har sen en tendens att alltid kasta mig in i projekt och kanske vilja göra allt omedelbums, men kanske just därför tycker jag det coolaste är att styra i livet så jag får luft i systemet. har ju mina jobb/frilansperioder i omväxling som du vet, och planerat att leva så ett tag framöver. jobba och gå akutjourer, ta ut komp och göra skrivjobb. känner att jag får det bästa av två världar på många sätt och ÄLSKAR de här “frilansperioderna” just för att de är så kravlösa (slipper ju den ekonomiska pressen på egenföretagandet i nuläget eftersom jag klarar ekonomin med mitt vanliga jobb osv). är ju en sjukt lyxig situation som inte är helt lätt att få men FAN vad jag har kämpat för att få komma hit.

  rant som vanligt, det jag ville säga var nog egentligen det här: jag tycker den ultimata situationen är att få göra en massa saker, men utan att ha mycket att göra. Genom att bygga variationen och dynamiken i livet. älskart.

  1. Jaaa, kravlöshet och luft i systemet – det låter som perfektion i mina öron. Och fantastiskt att du kämpat för att komma till en sån här livssituation och nu lyckats med det, det kan du vara nöjd över <3

   Låter lite som mitt drömscenario också – håller helt med dig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.