Jennifer sandström

Jobbintervju.

Såhär har jag suttit idag och mentalt förberett mig för en arbetsintervju!!

IMG_1168.JPG

Övning ger färdighet, visst är det så mina vänner. Jag hade en arbetsintervju idag och inser nu att det är fjärde intervjun jag gör över Skype. Det blir liksom så när jobben man söker inte befinner sig i staden man själv befinner sig. Det här är det första jobbet jag sökt sedan min examen som inte är ett internship. Wow, ett steg i rätt riktning. Och ja, det är alltid lite nervöst innan en intervju – det kan man inte undgå, men det känns bättre och bättre för varje gång.

Man lär sig hur man bäst förbereder sig; skriv ned vilka frågor du har och spana in företaget. Skriv ned varför du passar för jobbet, varför du vill ha jobbet och varför du tror jobbet vill ha dig. Ha dessa anteckningar åtminstone mentalt i huvudet, under en Skype-intervju blir det lite enklare att ha uppe ett dokument på datorn – men under en vanlig intervju kan man väl också ta med sig några anteckningar?

Om det är något jag har lärt mig både när det kommer till att skriva det där personliga brevet och under intervjun så är det att alltid styrka egenskaper och liknande med exempel. Att säga att man är kreativ kan ju vem som helst göra – VISA varför du är kreativ! Förklara varför du har passion för skrivande (jag nämner min blogg och att jag hos alla företag jag varit hos fått bidra med min skrivförmåga även om det inte varit jobbets huvudsakliga uppgift). Detta gäller både i ditt personliga brev och under intervjun. Nämn aldrig en egenskap du inte har underlag för.

Idag nämnde jag till exempel att jag gillar att komma med nya idéer som kan utveckla företaget eller den specifika arbetsuppgift jag har och så nämnde jag några specifika punkter där jag såg förbättringsmöjligheter hos företaget. Jag gav också en konkret idé om ett projekt jag skulle kunna tänka mig att starta om jag skulle få tjänsten.

Nu när jag tänker på det kan det nog ha varit den bästa intervju jag gjort. Äsch, vi får se. Det skulle inte bli aktuellt förrän till våren i vilket fall.

FÖLJ:

4 svar

  1. Spännande! Håller tummarna! :) Och bra tips, precis så jag med försöker göra på intervjuer och tycker det funkar rätt bra!

  2. Men guud vad spännande! Höll alla tummar o tar jag har! O du har helt rätt, förberedelse är A och O. Om man gar in i situationen förberedd tror jag dessutom man kan känna sig mer trygg o uppvisa ett större lugn/självförtroende. I början var jag saaa nervös inför varje intervju, mot slutet kändes det inte alls lika jobbigt. Samma som att halla ett föredrag typ. i början rena rama döden, nu, är det pa svenska är det ju rena rama barnleken ;-)

    PS: Jag fick mitt jobb efter tva intervjuer pa skype (följt av en mer informell lunchträff).

    PS2: far du inte jobbet är det deras förlust, inte din ;-)

  3. Jag läste ett intervjutips igår faktiskt, att i slutet på intervjun fråga den som håller i intervjun om hen kan se en i yrkesrollen! Då märker man rätt fort om de är positivt inställda eller tveksamma, och om eventuella tveksamheter dyker upp där och då får du på en gång chans att förklara varför den tveksamheten inte skulle vara ett problem/hur du skulle lösa det/hur du skulle jobba på det :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.