Jennifer sandström

Jobbet jag gör utanför bloggen

I augusti förra året när jag gick över från att vara anställd på 40% till att driva företag på heltid la jag majoriteten av min tid på att skapa innehåll till bloggen och sociala medier. Jag la otroligt mycket tid på att skriva inlägg, men också på att fota och marknadsföra bloggen.

Det hade varit roligt om jag redan då hade trackat mina timmar för att nu kunna gå tillbaka och se hur mycket tid jag ägnade åt vad. Jag kan åtminstone se tre tydliga hopp i min bloggstatistik sedan hösten 2016 (för varje gång jag gick ner i arbetstid och tredje gången när jag tillsist sa upp mig) – så det säger väl kanske något. Ju mer tid du lägger ner = desto mer får du tillbaka.

Men tanken har inte varit att jag endast ska sitta och producera innehåll hela dagarna. Utan tanken var också att jag skulle bygga min business runt bloggen, ägg i flera korgar är alltid bra – och bloggen kan verka som kärnan i detta, eller det nav som liksom håller ihop alla korgarna. Det är dessutom en av de delarna som jag älskar med att vara min egen, att jag får bestämma exakt vad jag vill pyssla med – oavsett hur lika eller olika de uppgifterna är. Man behöver inte nischa in sig på en enda grej utan man kan göra allt man tycker kul eller ser ett värde i.

Jag har dock inte lagt någon tid på att sälja in mina tjänster (utöver bloggsamarbeten, där jobbar jag kontinuerligt med sälj), mest eftersom jag från början var lite osäker på vad jag tycker är roligast och vad jag helst vill jobba med. Men det tenderar att dyka upp saker och jag har fått det bekräftat att jag älskar SEO och gärna hjälper andra med det (alltifrån bloggare och privatpersoner till företag som behöver hjälp). Men jag har också fått upptäcka att jag tycker sälj är ganska trevligt det med och att det är något jag kan hjälpa (och faktiskt nu hjälper) andra med. Utöver det tar podcasten en hel del jobb, min fotokurs rullar fortfarande till sommaren och nästa vecka gör jag min tredje föreläsning. Alltihop är väldigt kul och jag trivs med att ta mig på alla dessa olika jobb-hattar under en arbetsvecka.

Ett av mina kontor under förra veckan – Think Corner, på Helsingfors universitet. 

Så jag har upptäckt att jag plötsligt har mycket mer att göra om dagarna och ibland sitter jag där sent på kvällen med ett blogginlägg, eftersom jag vill hålla mina mål – men vägrar kompromissa på kvalitén. Sex inlägg i veckan betyder inte sex usla inlägg i veckan, det betyder sex inlägg som är de inlägg jag vill skapa. Så ibland blir det inte så många, och det är också okej.

Det bästa är att jag nu börjat tracka min arbetstid. Jag använder Toggl som är det system jag använt i flera år för när jag behövt registrera min arbetstid (jag har till och med haft en arbetsintervju för ett jobb hos företaget en gång). Det har aldrig varit så användbart som nu. Tanken är att jag ska kunna se exakt hur mycket tid jag lägger på varje del i mitt jobb och företagande och sedan kunna räkan ut om jag behöver lägga mer tid på något för att nå mina business-mål. Om jag inte når mina ekonomiska mål kommer jag till exempel kunna se att jag måste lägga mer tid på det som ger en direkt inkomst. Om jag å andra sidan ser att jag når mina mål kan jag försöka hålla den balansen och då veta hur mycket tid jag bör lägga på vad.

Fazers caféer är en favorit, då man alltid får en liten choklad till sin cappuccino. Satt här med Kugge och smed planer under förra veckan.

En fråga dig till som driver företag

Du som också driver eget – har du koll på dina timmar och hur mycket tid du lägger på vad? Hur ser du till att du fakturerar den summa du önskar varje månad? Och hur ser du till att du inte tar på dig för mycket jobb? Eller att du faktiskt tar an dig den typ av uppdrag du vill göra och inte bara allt som du blir tillfrågad?


Ps. Här finns förresten en podd-intervju med mig och Kugge efter vår föreläsning i Jakobstad. Vi pratar lite om hur det känns att föreläsa, företagande och våra business-mål. 

FÖLJ:

29 svar

  1. Jaa, det är gratis och simpelt så kan rekommendera det! Kanske kommer ett inlägg framöver med mer om det, många som blev nyfikna :D

 1. Intressant inlägg. Kul att läsa hur du jobbar! Jag tampas lite mer det där att vilja leverera bra och kvalitativa inlägg, samtidigt som det är helt menlöst att sitta där i flera timmar för att pilla med minsta lilla grej för att få det “perfekt”. Kan liksom publicera och sedan störa mig otroligt mycket på att jag missat en bokstav någonstans och då går jag in igen och hittar något annat som är tokigt… Eller så skriver jag någonting och får värsta prestationsångesten vilket resulterar i att jag har typ 50 utkast som aldrig blir klara! Dessutom är jag så himla splittrad i att dels vilja behålla bloggen som en hobby men samtidigt känna att det vore kul att få någon slags ersättning för den tid jag lägger ner på den. Jag tackar därför nej till de flesta förfrågningar om samarbeten för att jag är orolig för att det ska stjälpa snarare än hjälpa. Jag är fruktansvärt obekväm med att göra reklam för min blogg och andra sociala kanaler, haha! Kanske är det bättre att själv kontakta företag som jag finner intressanta?
  Hur gör du? Nu är jag i alla fall inne i ett skrivflow så jag rider på den vågen tills vidare och ser vart det bär mig :)

  PS. Jag älskar caféer som serverar choklad eller småkakor till kaffet!

  1. Jaa jag vet jag är också så himla långsam ibland. Att välja/redigerar bilder tar ibland lika länge som att skriva… :)) Ibland försöker jag att bara typ stänga av, skriva och publicera – utan stt fundera så mycket. Och tänka att det inte är hela världen vem som läser – de glömmer och så kommer det ju nya inlägg ;)

   Hur tänker du att samarbeten ska stjälpa? Och ja kan rekommendera att själv kontakta företag! :) jag gör det, så 50/50 av mina samarbeten är nog där jag själv kontaktat och att de kontaktar mig.

   Härligt med skrivflow <3

 2. För mig är bloggen bara/mest en (försummad) hobby. Men jag befinner mig i en brytningsperiod, med 40 % fast anställning, ca 20 % jobb med det egna företaget och 50 % delinvalidpension (jag vet, det blir 110 %, men det är vad Myndigheterna tillåter). Jag skulle ju vilja ta steget ut att helt bli företagare/frilansare (med pensionen som trygghet). Svårigheten ligger i att släppa anställningstryggheten. Nu kan jag inte åta mig en massa kunder och uppdrag, för att jag a) inte orkar och b) inte får förtjäna för mycket om jag inte ska bli av med min pension (och det finns ju en poäng med att jag har den, jag klarar inte av att jobba heltid…). Och när jag inte kan åta mig en massa kunder och uppdrag så vet jag ju inte om uppdragen skulle räcka till ifall jag sa upp mig… men jag tror det :) Ett år till, eller två, så kanske jag vet?

  1. Det låter som att du behöver ge det lite tid ja, det kommer förhoppningsvis kännas klarare om några månader eller ett år. Lycka till med allt!

 3. Åh, älskar ju (som jag alltid tjatar om) de här inläggen om jobbet och frilansande!
  I perioder har jag stenkoll på hur jag fördelar tiden, i andra perioder sämre. Just nu är det ju huvudsakligen läkarjobb och så tar jag ut kompledighet några veckor i sträck med några månaders mellanrum för att kunna lägga tid på att skriva, och då gör jag klart krönikor för några deadlines framåt (har tre olika krönikeuppdrag så det blir svårt att hinna med annars) men framförallt försöker jag skriva skönlitterärt. + har ju kids så när jag tar ut den där kompledigheten brukar jag passa på att boka in sånt som är svårare att hinna med när man har fasta tider som läkarbesök med barnen och liknande.
  Nu är jag klar med den typ av läkartjänst jag gör nu i november, och då blir livet ännu lite friare. (Efter att man är klar med läkarutbildningen på universitetet måste man göra något som heter AT-tjänst, det är ett helt vanligt jobb egentligen men det är reglerat vilka olika avdelningar man måste jobba på samt hur mycket tid man kan vara frånvarande från varje delplacering). Så då blir det att sätta sig ned igen och fundera vad som ger pengar, vad jag vill ha tid till, hur jag vill fördela det. Ska bli så spännande att börja fundera över vad som är viktigt och hur jag vill lägga upp det.

  och din föreläsning förresten! är så ledsen men kommer inte att hinna gå. livspusslet du vet! :( hojta till däremot om ni vill ta en fika/middag/drink när ni nu är på Åland, hade varit så kul att ses!

  ha det gott hur som helst!

  1. Vad kul att höra att du gillar denna typ av inlägg! :)

   Och känner igen det där med perioder, det är också klassiskt för mig.

   Är din tanke att fortsätta kombinera läkarjobbet med det andra?

   Vad synd att du inte kan komma – men förstår såklart! Har lite tight under dagen tyvärr – MEN förhoppningsvis dröjer det inte länge innan jag besöker Åland igen :)

  1. Heyyy jag visar mer hur Toggl ser ut idag i influencers of sweden instagram-stories, spana spana!

  1. Det är intressant om inte annat, om man gillar siffror och statistik ;) Och kan eventuellt vara ett uppvaknade också, hehe.

 4. Hmm, ska jag svara på frågan tycker du?

  Jag skulle säga att jag har stenkoll på vad jag lägger min tid på. Jag trackar min tid analogt i en timeline i min bullet journal. Eller jag har gjort och har haft ett uppehåll men nästa vecka planerar jag att ta tillbaka den.

  Jag rekommenderar att då och då kolla av vad tiden går till. Även tiden utanför arbetet för det finns tid att använda till det där som en upplever inte hinns med.

  Jag gör tidsanalyser med mina klienter. Där går vi på djupet och tolkar varje detalj. Superspännande!

  1. Såklart du ska svara, experten! Blir inte heller förvånad över ditt svar – det sitter väl i ryggmärgen hos dig? ;)

   Imponerande att du kör analogt också! För du statistik sen på något vis eller analyserar du mest liksom veckovis?

   1. Jag är ingen siffermänniska och jag har heller inget direkt behov av att ha siffror och staplar på allt. Jag analyserar det jag ser. Blir saker gjorda har jag använt tiden väl. Blir de inte gjorda så ser jag över vad jag har gjort istället och beroende på vad det är så bedömer jag det som bra eller dåligt. Har jag valt att vila för att jag verkligen behövde det eller gjorde något med barnen eller en vän så räknas det som bra men satt jag bara och surfade bort tid så blir det ett minus. Allt det där sitter i mitt huvud. Jag tänker inte. Det blir bara.

    Jag tänker också att det inte alltid är klocktimmarna som räknas utan vad som blev gjort och vilket värde det har. Jag tror att vi ibland hakar upp oss på att jaga tiden när den finns här mitt framför näsan. Det är upp till en själv att fånga den och använda den. Att “slösa” med tiden är lika mycket ett val som att använda den väl.

    1. Vilka kloka tankar! Och förstår att du har fått in så bra rutin på allt redan. Men också viktigt som du säger att komma ihåg att det inte är tiden som räknas men resultatet… :)

 5. Jag älskar dina inlägg som handlar om bloggen, företagande och marknadsföring. Så himla bra!

  Jag provade faktiskt Toggl igår kväll/natt efter att ha läst det här inlägget (orkade bara inte kommentera då) och det verkar ju toppen. Måste försöka använda det regelbundet då jag ibland är sämst på att hålla mig till det jag borde göra. Så STORT tack för det tipset!

  Så med andra ord, svaret på dina frågor. Jag har som sagt alldeles för dålig koll på mina arbetstimmar och har egentligen inte alls någon koll på hur mycket tid som jag lägger på vad.

  Jag fakturerar inte alls den summa som jag vill/behöver göra varje månad just nu, men hoppas på att kunna göra det snart. Det där med hur jag ser till att inte tar på mig för mycket jobb? Pass på den. Jag är snarare väldigt duktig på att ta på mig alltför mycket saker samtidigt.

  1. Tack Helena – vad kul att höra. Då blir det fler sånna här inlägg framöver ;) <3

   Åh ja jag vet det är lite knepigt att komma in i att börja används det. Som med alla nya rutiner. Sätt daglig påminnelse i mobilen! Kanske hjälper lite. Vi får uppdatera varandra hur det går när vi ses i påsk :)

 6. Jag har ingen koll alls på mina timmar… Jag sysselsätter mig 100% i företaget nu, medans jag letar efter en anställning, men jag kan inte leva endast på företagets intänker i nuläget. Jag är ändå noga med att bara ta mig an uppdrag som ger skäligt betalt, går i linje med mina värderingar och som jag verkligen vill jobba med. Toggle ska jag kolla upp, har hört flera prata om den, tack för tipset!

  1. Bra tanke om vilka uppdrag du tar! Det är ju lite känsligt som egen och tänker att det kan vara svårt att hålla på sina principer om det är ont om intäkter någon månad.

   Letar du efter deltidsanställning?

   1. Ja, precis, ett deltidsjobb som gör att jag inte blir lika beroende av företagets intäkter men samtidigt kan få tid att arbeta i företaget.

 7. har du funderat på att jobba som säljagent/mediahusagent lite som Nordinary? tror det skulle kunna vara något!

  jag gillar sälj och det är ett viktigt ben i det jag gör men jag behöver energi till det och det får jag inte så mycket i vardagen. men jävlarns vad det såldes när jag åkte på workation till katta. det kom en glöd liksom.

  jag har som du flera ben i min business men trackar inte min tid och känner inte behovet av det heller. jag tar mig väldigt mycket frihet – och kanske är det äventyrandet som gör att jag har balans. mina bästa idéer kommer jag på när jag åker skidor eller springer, men det går varken att räkna det som jobb eller som fritid. jag vill vara egen för att ha friheten – och kanske det skulle kunna gå att räkna timmarna framför datorn och de är garanterat färre än en 100%-ig anställning på kontor.

  ps. gillar dina entreprenörs- och livsstilsinlägg

  1. Det är inte en helt dum idé du droppar – jag ska ta det med mig i mina tankar och planer… :) Tack!

   Och åh vad inspirerande att höra hur du jobbar. Det är ju väldigt sant tror jag, för många av oss, att fantastiskt idéer dyker upp när vi lämnar datorn och kontoret och äventyrare/tränar/gör riktigt roliga saker.

  1. Men vad roligt att höra – blev superglad, tack Malin! Du bloggar inte själv något? :)

 8. Jag brukar fokusera på att försöka bestämma hur många timmar jag vill dra in “lön” från mina kunder och beta av det först på dagen.

  Man kan säga att målet för dagen är hur mycket pengar jag vill dra in på en dag efter skatt. Drar jag in 800kr på ett blogginlägg på en dag och kör 3 timmar seo:ande känner jag mig ganska så ok dag. Men så driver jag två andra företag jag måste arbeta för utan att få lön ifrån just nu…och dygnets tider är begränsade.

  1. Så spännande att höra hur du tänker och ditt upplägg! Tack för att du delar med dig Jennie :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.