Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Med färja till Riga – det här kan du göra under en dag i Riga

Den här kryssningen till Riga anordnades i samband med #NordicTBSummit tillsammans med sponsorerna Magnetic LatviaTallink och LiveRiga. Jag besökte även Riga på egen hand ett par veckor innan och delar även upplevelser från den vistelsen i det här inlägget.


Åk på kryssning med färja till Riga

Både från Stockholm och Helsingfors kan du hoppa på Tallink-färjan till Riga på eftermiddagen och vara där nästa morgon (från Helsingfors dock bara fåtal gånger under sommarsäsongen). Det innebär en kväll och natt på båten där du antingen kan koppla av med god mat och bastu, eller gå all in på en festkväll om du reser med dina vänner. Jag skippar det senare eftersom jag kan vara lite känslig för vågorna ute på det böljande blå havet. Jag är mer typen som gillar den lugna känslan som infinner sig i hela kroppen så fort jag stiger ombord på en färja. Snart är telefontäckningen bortom räckhåll och wifi:et är ofta svajigt, så det finns anledning att fokusera på omgivningen och sällskapet. Mindfulness, eller kanske cruisefulness?

» Läs också: min weekend-guide till Riga «

Tallink till Riga

Vi åkte med Tallinks båt Romantika. Den andra båten som går Stockholm-Riga heter Isabelle. Romantika är byggd 2002 och jag har även åkt med Silja Serenade (Tallink Silja är idag ett och samma företag) som går Stockholm-Helsingfors, då den senare totalrenoverades 2014 är den lite fräschare. 

kryssning till Riga

färja till Riga

Kaptenen, eller Katarina, nästan samma.

Jeanette – Aj, aj kapten! 

kryssning till Riga

Strax innan vi anlände till hamnen i Riga. 

Lite snö på däck och isande kallt, men värt några minuter för utsikten och känslan. 

kryssning Riga

Väl framme i Riga har du ungefär 6-7 timmar att spendera i staden. Mitt tips är därför att kolla upp lite på förhand vad du skulle vilja fokusera på. Riga har mycket spännande att erbjuda och är egentligen ett perfekt weekend-resmål. Men 6 timmar är inte att underskatta.

Riga under en dag – vad kan du göra?

Jag var alltså på en Riga-kryssning i februari tillsammans kollektivet Nordic Travel Bloggers (NordicTB). Vi hade lyxen att ha med oss locals från Lettland redan på färjan där de introducerade oss för sin kultur. Vi bjöds på läckerheter från landet och fick skapa våra egna kronor att sätta på huvudet. Eftersom jag varit i Riga bara ett par veckor innan var det särskilt kul att få prata med några letter och få lära känna landet ännu bättre. Dessutom lyckades de imponera på mig. De visade några reklamfilmer som man tagit fram för att marknadsföra Riga och när jag fick höra att de vunnit priser blev jag inte förvånad.

Filmerna är konstruerade enligt olika profiler – och olika sätt du kan fokusera att upptäcka Riga på. Från dessa profiler kan du sedan hämta inspiration till din dag i Riga!

The Bird Watcher (min favorit)

Riga är en stad där du kan hitta många bra utkiksplatser och blicka ut över stadens hustak. Från barer och restauranger men också från andra mer otippade platser som biblioteket. Detta är något fågelskådaren som upptäcker Riga vill illustrera och en spännande uppgift för dig som har en dag här. Bocka av alla utkiksplatser du kan hitta och få på så sätt chans att upptäcka flera delar av Riga, med fokus på det visuella.

Riga rooftop view

5 platser med utsikt över Riga: 

 • Skyline bar på Radisson (bilden ovan är härifrån)
 • Gutenbergs Rooftop Restaurant
 • Latvian Academy of Sciences
 • Lettlands nationalbibliotek
 • S:t Peterskyrkan (pris 9€)

utsikt Riga hustak

Även vårt hotell (under min tidigare helg i Riga), Pullman Old Town, hade lite utsikt och ett fönster där man kunde sitta och drömma sig bort.

Här är the Bird Watcher som upptäcker Riga, delvis underhållning och delvis inspiration. Kika!

The Taxi Driver

Vilka är taxichaufförens favoritplatser? Här är några utvalda sevärdheter runt om i Riga som du kan fokusera på att besöka och uppleva:

 • Rigas hipsterområde: Miera iela. Strosa runt, gå in i små butiker (missa in bokaffären Mr. Page), caféer (till exempel DAD cafe) och stanna till på Laimas chokladmuseum om choklad är något för dig. Om kaffe är mer din grej kan du istället uppleva Rocket Bean Roastery.
 • Motormuseet, jag har inte själv besökt detta men hört rykten om att det ska vara en bra upplevelse.
 • Riga Central Market – 5 stora saluhallar som byggts om från gamla zeppelinhangarer. Marknadens storlek är imponerande sett till Rigas storlek som stad, och det är hit man kommer för att handla sina råvaror. Läs mer här.

Lola var på denna tur under vår dag i Lettland och delar här med sig av bilder och berättelser från ovan upplevelser. 

Miera iela hipsterområde Riga

Miera iela

Riga bokhandel bokaffär

Bokhandeln Mr. Page.

Riga Central Market

Rigas Central Market.

Centralmarknad Riga

Här kan du se videon om taxichaufförens Riga.

The Blogger

Det här var kanske den mest oklara av Rigas reklamfilmer men den fanns med bland turerna vi kunde välja och upplevelserna som fanns med här var inte alls oklara utan perfekta för den som önskar se Rigas vackra arkitektur, konstmuseum och äta bra mat.

 • Rigas Art Nouveau-kvarter är något du inte vill missa. Promenera runt bland de magnifika byggnaderna och fortsätt vidare till…
 • Latvian National Museum of Art
 • Gör ett besök på Bold Concept Store som dessutom är ett litet café.
 • Ät lunch på den omtyckta restaurangen Muusu.

Katarina som var på den här turen berättar mer om det här med ord och bilder som får en att stanna upp – och inspireras.

Art Nouveau / Jugend

Latvian National Museum of Art

Kolonāde – en annan trevlig restaurang i Riga där jag och min kille åt trerätters en kväll. Förrätten imponerade på oss, varmrätten inte lika mycket.

Fler upplevelser i Riga

Här kan du se alla filmerna och låta dig inspireras inför din dag i Riga. Vilken profil väljer du? Finns till exempel videor som illustrerar barnets Riga – The Godson, och den äldres – The Senior. Eller för dig som är förtjust i vatten – The Captain.

Ett besök till spa-paradiset Jūrmala?

Nu har jag gett dig massor av idéer ovan, men vad ägnade jag mig åt under min dag i Riga när vi åkte hit på kryssning? Jag besökte faktiskt Jūrmala över dagen, eftersom jag nyligen upplevt Riga. Jag var nyfiken och ville se om jag eventuellt kan återvända hit för en spa-weekend framöver – och det kan jag definitivt tänka mig. Det påminner lite om Pärnu som jag besökt tidigare.

Men till Jūrmala skulle jag inte rekommendera att åka bara över dagen – här vill du gärna göra en hel helg, med spa, strandpromenader, avkoppling, vacker arkitektur och god mat.

Här kan du se mitt vykort från Jūrmala med fler bilder och inspiration.

Annika fångar Jūrmalas vinterskönhet. Och fiskmåsen chillar i vattnet som om det vore sommar.

Sevärd arkitektur även här.

Vår guide från Jūrmala, Otto, Annika och Sheida – på promenad längs den milslånga stranden. 

Inte övertygad om att ta färjan?

Färjan är inte bara ett smart val att resa med tanke på miljön, och mysigt tillsammans med nära och kära – utan det finns också chans till vackra vyer ute på havet. Du kan sitta och njuta av utsikten från restaurangerna och längs med gångarna i båten, eller så går du ut på däck! Det är sällan så blåsigt att detta inte är möjligt, så passa på att gå ut – särskild vid solupp- och solnedgång.

Såhär såg vår morgon ut när vi kom tillbaka från Riga och körde genom Stockholms skärgård.

Med månen på himlen som sa godmorgon till oss tillsammans med solens första strålar.

Skulle du kunna tänka dig att hoppa på färjan och åka på en kryssning till Riga? Eller föredrar du att ta flyget? Oavsett är det en stad värd sitt besök! Det är dessutom väldigt förmånligt prisläge för oss nordbor. Om du är nyfiken på Riga och vill veta mer – läsa också den här guiden med tips på saker att göra i Riga!

Följ mig gärna på Instagram eller gilla min Facebook-sida.

FÖLJ:

7 svar

 1. Ja, jag skulle helt klart kunna tänka mig en tur till Riga. Jag har inte varit där tidigare, förutom ett par timmar på flygplatsen vid flygbyte, men det tycker jag inte räknas. Annars ett bra och inspirerande inlägg! Det där stället med jetflyg av olika sort vore intressant att besöka (taxifilmen).

  En sak som vore bra i en reseblogg är att via t.ex. Google maps markera var de olika ställena finns som en länk i texten. Extra jobb för bloggaren men vi läsare är många gånger lata och ibland kan det t.o.m. vara omöjligt att hitta stället som omtalas. Jag tänker i första hand på “5 platser med utsikt över Riga” i ditt inlägg men kan naturligtvis användas på många andra ställen också.

  1. Nja, flygplatsbyten räknas sällan ;) Och tack – kul att du tycker inlägget var inspirerande! Kanske lockas du till att åka hit på en helgresa snart!

   Det har du rätt i, det måste vara detta, Rigas Aviation Museum: https://www.liveriga.com/en/3009-riga-aviation-museum

   Och jättebra tips angående Google maps-koordinater. Det tar lite tid, men jag ska fundera på det för framtida inlägg. Annars får man googla lite själv och sätta ihop sin resplan, hehe.

 2. Här åkt färja till Riga några gånger, typ 4-5 gånger tror jag! Jag gillar Riga, så klart bäst när man kan strosa runt i staden utan att frysa rumpan av sig.
  I Riga ligger också en av mina absoluta favorit restauranger! Iguana heter den och ligger på Elizabetes iela nära Tallink Hotel. Nu var det några år sedan jag åt där förvisso och saker kan ju förändras men deras sizzling fajitas är helt klart värt ett besök!

  1. Åh wow, så pass många gånger! Vad kul! Gissar att när man en gång upptäckt en trevlig, prisvärd och så pass lättillgänglig plats så återvänder man gärna :)

   Bra med restaurang-tips också, tack!!

  1. Tack så mycket! Det var en bra resa! Vill också tillbaka och upptäcka ännu mer av Riga… Och spa:a en hel helg i Jurmala, minst!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.