Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Böcker som är bättre som ljudböcker

Det här inlägget är ett reklamsamarbete med min samarbetspartner Nextory

Hur olika vi upplever böcker och berättelser

Jag tror jag har nämnt det innan, att jag har generellt svårt för att kritisera böcker. Jag försöker se dem för vad de är. Men det kan förstås också ha att göra med att jag inte beläst nog? Ge mig något år så kommer jag sitta här och såga bok efter bok (och skriva något eget som inte alla kommer älska heller). Jag tänker dock att det sällan är böckerna som är dåliga, det är bara vi som har olika smak och stil. Därför känns det inte riktigt rättvist att kritisera en bok, där det finns en författare som lagt ner år och kärlek på berättelsen. Om du läser en bok och inte gillar den – lägg ner den, sluta läs, läs inte klart. Punkt. Eller så läser du klart och försöker uppskatta det som författaren kanske önskat förmedla med boken. Eller så kanske hela poängen med böcker är att de ska få oss att tänka till lite, bli lite upprörda, vilja kritisera – och inte bara dyrka?

nextory ljudböcker

Hur kom jag nu in på detta? Jo, jag insåg alldeles nyss, i veckan, att en bok kan upplevas på så många olika sätt. Något som verkligen kan göra skillnad är om man själv läser boken eller om man lyssnar på den. Jag lyssnade precis på Egenmäktigt förfarande av Lena Andersson, där hon själv läser upp boken. Sen läste jag ett par dåliga recensioner av den – eftersom det alltid är lite intressant att se en minoritet totalt döma ut något som andra hyllat. Vad jag insåg då var att jag förmodligen aldrig hade tagit mig igenom boken om jag haft den på papper i mina händer. Den är liksom lite sådär artsy märklig/svår eller gammeldags/formell i sitt språk. Men när Lena berättar alltihop i mina öron blir upplevelsen något helt annat.

När uppläsaren av en bok gör en riktigt bra uppläsning, som författarna ofta gör när de får läsa själva – eftersom de känner boken utan och innan, blir det nästan som att se på en film eller teater. Eller kanske en radioteater.

“Hjärnan känner inga tempus. Det den har längtat efter har den redan haft. Språnget sker när vi inte vill förlora den framtid vi redan känt.”

Citat ur Egenmäktigt förfarande 

Något annat som påverkar hur vi upplever en bok är förstås hur väl vi kan relatera till berättelsen. Alla som någon gång suktat efter någon vi inte riktiga kan få, som känt att det borde ju vara vi – jag gör allt för att vara med dig, kommer känna igen sig här.

Egenmäktigt förfarande ljudbok Lena Andersson

Men räknas verkligen ljudböcker?

De finns de som argumenterar att ljudböcker inte räknas. Och visst, det är inte samma ansträngning som krävs för att lyssna på något som att själva flytta ögonen från ord till ord och bläddra bland sidorna. Men kan det inte också bero på hur man bäst absorberar något? Vissa behöver se saker, andra höra. Kanske kan man öva upp det. Jag kan uppskatta det vackra språket i en bok (som många fraser i Egenmäktigt förfarande som liksom gick rakt in i en) även om jag lyssnar på den. Du kan pausa och reflektera över det, du kan hoppa tillbaka och lyssna på det igen. I en bok när jag själv läser och blir trött tar jag ibland inte in det som står där. Men med en berättarröst som betonar och pausar på effektfulla ställen är det ibland lättare att ta in.

De här böckerna är bättre som ljudböcker

Förutom Egenmäktigt förfarande så är en annan bok jag kan rekommendera att lyssna på Jojo Moyes nya, Still me. Den brittiska engelskan går tillslut inte att inte älska, och jag gillar hur uppläsaren snyggt skiftar till den amerikanska accenten när det krävs.

“You always have one foot in two places. You can never be truly happy because, from the moment you leave, you are two selves, and wherever you are one half of you is always calling to the other.”

Citat ur Still me

Jojo moyes Still me ljudbok

Just nu lyssnar jag på Martinas Haags Livet går så fort. Och så långsamt. Den är bara tre och en halvtimma lång – en väldigt kort bok, men så spot on. Trots att jag inte är uppvuxen på 80-talet lyckas hon fånga så många känslor som slungar tillbaka en till högstadiet och gymnasietiden. Jag pendlar lite mellan att tycka att det bara är en rad av typiska barndomshändelser som alla kan känna igen sig (vänner som inte gick att lita på, hemmafester, popularitet, föräldrar – alla möjliga känslor) och att det är genialt. Men hon får det att kännas – och då har man lyckats. Titeln fångar dessutom in ganska mycket hur jag ser på/känner kring livet just nu.

Och: det känns som ett måste att faktiskt lyssna på när Martina själv läser upp berättelsen – tro mig.

Livet går så fort och så långsamt Martina Haag

Jag hade ett break från böcker och ljudböcker under januari månad det var en intensiv tid och jag var mycket på resande fot. Känns bra att vara tillbaka på banan nu och snart har jag avverkat tre böcker under det här året. Mitt mål för 2018 är minst 20 böcker. Här är alla 21 jag läste under 2017.

Har du lyssnat på någon bok som du kände måste vara en bättre upplevelse just som ljudbok?


Om du vill prova Nextory har du 30 dagars helt gratis prövotid med min kampanjkod JENN. Registrera dig här för att testa. Du behöver ange ett betalkort men kan närsomhelst avsluta din prenumeration.

FÖLJ:

10 svar

 1. Intressant hur man tar in saker på olika sätt. Jag brukar inte lyssna på ljudböcker men lyssnar ofta på poddar och då kan jag ibland komma på mig själv med att ha missat en lång bit för att tankarna vandrar iväg. Om tankarna vandrar iväg när jag läser en pappersbok brukar ögonen också vandra iväg och det blir mer som en paus. Tycker också att det är lättare att hoppa tillbaka och läsa om stycken eller stanna till och fundera med en fysisk bok, spännande att man upplever sånt på olika sätt.

  1. Visst är det intressant! Det som är bra med poddar är att det oftast inte gör så mycket om man missar bitar, eftersom det ofta inte finns en hel sammanhängande berättelse man måste hänga med i ;)

   Men om du läser en bok två gånger, upptäcker du då ibland att det var något du inte riktigt la märke till när du läste boken första gången? Det har jag upptäckt de få gånger jag läst en bok flera gånger. Alltså inte underliggande betydelser, utan faktiska händelser/meningar.

 2. Oj! Att kritisera böcker tycker jag är “en rättighet”. Självklart med respekt för författaren och det handlar ju om vad min förväntning är på boken och om den uppfyller den förväntan, egentligen lite om författarens prestation. Står det tex “årets mest spännande deckare” på omslaget blir jag ju besviken och tycker boken är dålig om den inte lever upp till det.

  Jag tänker mig att ditt skriftspråk och kanske även talspråket (?) utvecklas mer av att läsa en bok med ögonen. Just för att det kräver mer fokus och du ser hur ordstavas etc.
  Men i att konsumera böcker så är väl ljudbok varken bättre eller sämre än alternativet.

  Själv är jag ingen ljudbokslyssnare. Jag stör mig för ofta på berättaren.

  1. Bra poäng med respekt för författaren, känns som om det lätt glöms bort. Och ja en sak som ”årets mest spännande” är ju egentligen en ganska subjektiv sak… :)

   Kanske är en kombo det bästa. Jag fnissar emellanåt när jag inser att jag aldrig vetat hur man uttalar vissa ord… eller att jag kanske uttalat helt fel.

 3. Gillar verkligen inte ljudböcker! Poddar älskar jag, men vill gärna läsa. Tycker det är mycket mysigare att krypa upp i soffan och läsa istället för att lyssna. Har dock lyssnat på HP-serien en gång när jag var liten och mina föräldrar lyssnar ofta på böcker när de kör långt, vilket har blivit att jag tving-lyssnat på deras böcker :)

  Och angående kritisering av böcker; jag läser inte böcker jag inte gillar, precis som du skriver. Jag vill inte lägga ner tid på dåliga böcker, räcker att skolan tvingat mig till det ;) Så alla böcker jag läst är ju såna jag älskar.

  1. Haha Åhnej – stackare som blivit tvingad att lyssna, då förstår jag om du är lite traumatiserad faktiskt ;) Åh jag är så sugen på att läsa Harry Potter igen så kanske skulle lyssna på den! Har dock lyssnat på den även som barn – när vår lärare i skolan hade högläsning genom ALLA böcker :)) Det roligaste var att hon uttalade alla namn försvenskat!

 4. Ljudböcker kan både vara så himla bra eller under all kritik tycker jag. Det hänger ju verkligen på uppläsaren. Jag älskade Jonas Gardells inläsning av Torka aldrig tårar-serien. Det är som du säger något speciellt när författaren själv läser. :) Sen håller jag på med engelska Harry Potter nu med Stephen Fry som uppläsare. Helt fantastiska tycker jag! :)

  1. Det är kanske på engelska jag bör lyssna på Harry Potter – tusen tack för tips!! Ser nu att de finns hos Nextory :)) Har du något fler tips på bra uppläsningar?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.