Jennifer sandström

Search
Close this search box.

How to self care:a dig igenom hela december

December + self care = det ultimata sättet att avsluta året? Ja kanske. Men vad betyder det då, att self care:a sig igenom hela december?

Det betyder att du inte behöver ge perfekta, väl genomtänkta och snyggt inslagna julklappar till släkt, vänner, kollegor och alla du råkar snubbla över i juldagarna.

Det betyder att du inte ska styra upp en överpiffad julmysig adventssöndag och bjuda in vänner på saker du bakat, lagat och fixat ihop samtidigt som det tog flera timmar att städa hemmet.

Det betyder att du kan påminna dig själv om att allt du ser i sociala medier under den här tiden är en stylad version av verkligheten a la netflixs överromantiska julfilmer. Bakom varenda mobilkamera finns stressade, trötta människor och gnälliga barn.

Kanske betyder det att ta en promenad istället för att gå till gymmet, eller gå till gymmet istället för att ta en promenad. Att äta middagar ute istället för hemma. Att allt inte måste vara så tillrättalagt, perfekt, maximerat. Utan bara få vara.

Det betyder att våga köpa färdiga pepparkakor (utan palmolja!) och göra en saffranskaka istället för lussebullar (för det är så mycket enklare, och godare).

Det betyder att inte se på julen som Den Ultimata Tiden För Glädje Kärlek Släktmys Och Ledigheten Då Allt Är I Harmoni.

Det betyder helt enkelt att ta ner alla förväntningarna. Om perfektion, om träning, om allt du hade tänkt hinna med den här månaden.

December är vår kanske kortaste månad. Och det borde vara den månad då vi tar det som allra lugnast och bara gör sånt som får oss att må bra – och framför allt då själsligt.

Det här är tankar jag tänker eftersom det är detta vi pratar om friday lab denna månad. Och det känns bara så självklart att det är just så här det ska vara.

Hur tänker du?

Så applicerar jag self care i december:

Jag ska bara göra det viktigaste i företaget, planera i god tid för julledigt och ta någon vecka helt off från sociala medier precis som jag brukar. Det betyder att massor av blogginlägg får vänta. Just nu har jag två projekt som får den mesta av min arbetstid och nästa vecka ska jag checka in på ett spahotell för att fira året och göra en business review av 2019.

Men kanske framför allt ska jag känna noll stress för bloggen. Det här är inte månaden då jag måste leverera kick ass-innehåll, fota de snyggaste bilderna och uppdatera 6 gånger i veckan. Bloggen får extremt mycket uppmärksamhet annars, det är okej att den får lite mindre just nu, för en stund.

Min familj är inte så mycket för julklappar så jag har kanske fixat något till någon, men överlag kör vi policy: julklappar 0. Det betyder att det inte finns någon stress kring detta. Och eftersom vi ska fira jul hemma hos pappa i Gällivare så kommer jag bli orimligt bortskämd under alla juldagarna. Har dock lovat att baka den 23:e.

Och träningen? Well, promenader räcker gott. Kanske går jag till gymmet. Men vi får se.

Hemma hos moster på uppesittarkväll förra julen. Plastgranar i all ära, men som jag längtar efter att komma hem till pappa och pynta den riktiga granen!

FÖLJ:

9 svar

    1. Tack 😘 Just så, december måste inte vara enligt någon annans mall eller de allmänna förväntningarna.

  1. Jag åker ju snart, så self care med MASSOR av thaimassage tänker jag mig, det är typ det jag ser fram emot mest. Och solnedgångar!

  2. Åh sååå skönt att läsa om att det finns andra familjer som också kör på inga julklappar. Jag brukar känna mig så tråkig när folk frågar vad jag ska köpa till min familj tex och jag svarar: Nä vi brukar inte köpa julklappar. Jag värdesätter god mat och att få umgås samt ledighet före klappar. Och det är såååå skönt att slippa köpa saker bara för att någon måste ha en julklapp men man vet inte vad man ska ge.. Men i år tänkte jag skänka pengar till cancerfonden och låta det bli en julklapp åt behövande. ❤

    (Men såklart måste jag ändå köpa till de små barnen i familjen. Men det är ju bara roligt & inte alls samma stress som att köpa till vuxna. )

    1. Det är himla vettigt ändå! Samma med min kille, vi har gett varann varsin julkalender men inte ens pratat om julklappar. Vi lägger hellre pengar och tid på att tex göra en resa ihop!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.