2014 hade jag just lämnat Indien och befann mig i München, så här skrev jag i bloggen “Men jag är less på att gå igenom processer inför flyttar, att fixa rätt försäkring och veta vad för försäkring man måste ha och man redan har osv.”
Det administrativa är och förblir en av de absolut jobbigaste grejerna med att flytta utomlands, bo utomlands eller bara resa under en längre tid. Fortfarande ligger liksom all admin, pga. att jag inte bor i samma land som mitt hemland, som ett tungt moln över mig, och då bor jag ändå “bara i Finland”.
Som tur är blir världen och våra system allt mer anpassningsbara. Så även utbudet av försäkringsbolag. Det du har hemma erbjuder kanske alternativ för utlandsvistelser, men idag finns det andra företag att kika på. Ett av dem är SafetyWing.
När jag har befunnit mig på resande fot har jag alltid haft en reseförsäkring som täcker för eventuella olycksfall och händelser som uppstår utomlands. När jag pluggade utomlands förlängde jag exempelvis försäkringen hos det bolag jag hade så att den täckte även mina terminer i Kanda och på Nya Zeeland, men jag har ett minne av att det var ganska dyrt. Och när jag jobbat i andra länder har jag dessutom haft någon form av försäkring via arbetsgivaren.
Men hur gör man som företagare, t.ex. som digital nomad på resande fot och när man jobbar från olika länder?
Generellt är försäkringar en djungel som knappast någon gillar att kliva in i, men bittert ändå måste ta sig igenom. Priset är förstås en viktig faktor, men vad som är ännu viktigare är förstås: vad täcker försäkringen? Där har vi kanske alla lite olika behov. Vissa vill ha maximal trygghet medan andra är lite mer “det löser sig”. Kanske är de flesta av oss någonstans mitt emellan?
När jag valt försäkringsbolag har jag egentligen gått på egna erfarenheter. Jag har haft ett par olika bolag och nu när jag skaffade försäkring till mitt företag valde jag den jag var nöjdast med.
Men ett knep jag ofta använder mig av är att mejla flera bolag för att se vad för offert de kan erbjuda. Då vinner kanske den som redan i tidigt stadie visar på god kundservice och att de presenterar något som passar mig.
Som ung eller till och med student finns det ofta mer förmånliga alternativ hos försäkringsbolagen. Men om du inte längre är under gränsen för vad som räknas som ung och inte pluggar, vad finns det då för prisvärda alternativ?
SafetyWing är ett företag som specialiserat sig på just sjukförsäkringar vid längre utlandsvistelser. Och kanske mer specifikt: ett passande val för den som söker efter en livsstil som digital nomad.
Hur fungerar SafetyWing?
Det här försäkringsbolaget som passar utmärkt för just digitala nomader och personer som inte bara vill resa utan också jobba utomlands ifrån, är intressant ur flera perspektiv. Det är ett norskt startup baserat i Silicon Valley (och delvis i Oslo) och ju mer jag läst om företaget desto mer övertygad har jag blivit om vilken bra grej de har på gång. Konkurrensen är än så länge liten och bolaget har många investerare bakom sig som tror på idén.
Försäkringen hos SafetyWing är en mix av sjuk-, olycksfall- och reseförsäkring i ett. Den är särskilt framtagen för dig som reser runt i olika länder och till exempel jobbar som digital nomad utan en fast bas i bara ett land. Du köper ett abonnemang som gäller månadsvis och när som helst kan avslutas. Abonnemanget kan rulla på under ett år och behöver sen förnyas.
Läs mer och teckna din försäkring här!
Vad kostar försäkringen?
Priserna början från 37 USD (ca. 360 sek eller 33 euro enligt nuvarande kurs) för en period på fyra veckor (för resor inom USA är priset högre).
Försäkringen täcker i stora drag oförutsedda sjukdomar och skador, samt rimliga kostnader för sjukhus, läkarbesök och mediciner. Du är skyddad när du reser utanför ditt hemland (men besök till hemlandet är också täckt för en viss tidsram och enligt specifika villkor). Försäkringen täcker inte rutinbesök eller läkarbesök i förebyggande syfte. Eftersom det är en reseförsäkring finns också skydd vid förseningar, borttappat bagage etc.
Du bör alltid läsa igenom de villkor som finns när du skaffar en ny försäkring, så även i detta fall. Då får du också reda på mer ingående vad som täcks av försäkringen och inte. Här hittar du villkoren för SafetyWing.
Det här är också anledningen till varför det kan vara svårt att jämföra försäkringar bara baserat på pris. Du måste också kolla vad som ingår i försäkringen, och vad som står i villkoren.
Här kan du läsa svar på vanliga frågor gällande försäkringen!
Vad behöver jag tänka på utöver SafteyWings försäkring?
Det kan vara bra att ha någonting som täcker din utrustning, till exempel dator, kamera och telefon, eftersom det inte täcks av SafetyWing.
Jag gillar att se nya innovativa lösningar som dyker upp globalt och sträcker sig över landsgränserna. Det kan vara lite snurrigt när man är i en sån situation som digital nomad och inte har ett fast boställe. Förhoppningsvis har du andra i samma sits som du kan prata med och få råd av!
Den stereotypiska drömmen som digital nomad, på en varm plats vid havet där palmer svajar i den svalkande vinden..
Läs mer: är jag en digital nomad?