Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

6 december med blinier, cheesecake, en slottsbal & finskt kändisskvaller

Igår var alla lediga i Finland. Exakt ett halvår efter Sveriges nationaldag har Finland sin motsvarighet. Eller ja, självständighetsdag. Som såklart är en mycket större deal än bara en ”nationaldag”. Men jag jobbade lite i alla fall och vid lunch gick jag till gymmet. Såg fram emot en alldeles tom lokal med allt space för mig själv. Men insåg sen att på lediga fredagar passar alla på att gå till gymmet.

Kom sen hem och efter ännu lite jobb fixade vi ordning hemmet för kvällen. T lagade mat och jag tände ALLA ljus.

Julmyset här hemma är FULLÄNDAT. Som jag njuter.

I Finland uppmärksammas självständighetsdagen varje år med en bal på slottet, presidentens slott – som också sänds på tvn. Så det kollar man på. Som utlänning när man har cirka 3 % koll på finska kändisar och viktiga personer blir det dock förstås lätt tråkigt. Men vi bjöd hem ett par vänner och plötsligt blir det betydligt mycket trevligare.

Skumtomtar och marabou dukades fram, mer svenskt än finskt, men men.

Och så slogs tvn på förstås. Man kan se slottsbalen med svenska kommentarer till istället för finska, men av respekt mot det till hälften finskspråkiga sällskapet såg vi förstås alltihop på finska. Jag är så van ändå att inte förstå.

Vi åt ost och kex till förrätt, blinier till varmrätt och avslutade med en typisk finsk cheesecake med blåbär.

Blinier är ju förresten ganska ryskt, men vi har gjort det en gång förut den 6:e december och tycker det är så gott och lite festligare med rom, smetana och rödlök till! Även gravad lax och en finsk svampröra/sallad hade vi som tillbehör.

Finsk cheesecake eller ostkaka kallar de den för på finska, är förresten inte alls som den jag är van vid. Vi har alltid gjort i ugnen. Men här använder man gelatin för att den ska hålla ihop. Jag har fått för mig att den andra modellen (som brukar kallas för New York cheesecake) är godare? Måste laga det någon dag.

Men fin blev den. Och helt okej god förstås!

Tvn stod på och vi tittade på alla spännande och inte så spännande personer som stegade in i salen och skakade hand med presidenten och hans fru. Bästa delen är kanske när ambassadörer från olika länder kommer, de har ofta mer intressanta kläder (klassiska från sina kulturer). Och så förstås Irans ambassadör som årligen vägrar ta i presidentfruns hand.

Efterfesten (som hölls i en fin sal på Helsingfors finaste och femstjärniga hotell Kämp) var väl fulländad när sista låten spelades och ett par bröst visades upp rakt in i kameran. Finska skvallerpressen skriver om det här och tydligen var det en välplanerad akt av finska feminister som gjort bröstrelaterade framträdande tidigare. Och vad är väl ett par kvinnobröst? De borde inte vara så provocerande, men sen vet jag inte hur hemma de hör på fina fester på lyxiga hotell (fast ibland är en handling nödvändig för att uppnå något, vad de nu eftersträvar, en jämställd värld? Men det är kanske en annan diskussion). Dock så upprörde detta inte artisten som just sjöng, men han blev däremot kränkt över att samma kvinnor kritiserade hans låt som handlar om att festa och vara bakfull.

Och det hörni var det senaste skvallret från Helsingfors festligheter och kändisar!

FÖLJ:

8 svar

  1. Ser ut som ett mysigt firande. Min kollega är finsk och hon skulle också hem och fira igår. Spännande att höra om andra traditioner.

  2. Jag älskar cheese cake, perfekt eftersom man kan laga och ha i frysen. Gör min på färskost och vispgrädde. Botten av digestivekex. Gelatinblad behövs ej.

    1. Ja den frusna varianten minns jag är god! Den brukade vi göra ofta när jag gick på gymnasiet… :)

  3. Ha, ha, det verkar som om slutet på efterfesten var bäst. Ett par kvinnobröst kanske kan vara provocerande för vissa och då är det helt ok. Mycket passande att sista låten handlade om att vara bakfull. Kanske lite Magnus Uggla-stil? Jo, nej, jag tittade inte på balen för jag tycker det är en enda lång, tråkig modevisning men tillhörande svassande av societeten. Eventuellt skulle jag ha tittat lite om jag vetat om att någon bekant person varit med.

    Istället tände jag ett ljus på fars grav för att han var med om att kämpa för vår självständighet. För naturligtvis värdesätter jag vår självständighet mycket högt! Den har sitt pris som fars och tidigare generationer fick betala.

    1. Fint sagt det sista! Min pappa rekommenderade filmen Okänd soldat som de visar på SVT nu och som jag också skulle vilja se!

  4. Man skall definitivt alltid bjuda hem kompisar när man skall titta på balen och sen kommentera allas klädsel. Det är det bästa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.