Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Gör en fotobok av dina gamla bilder

Äntligen, äntligen! Jag fotar ju massor och till en stor del för bloggen, men fotar såklart också för minnenas skull och då mestadels när jag reser. (Och för att jag älskar att fota!) Men hur kul är det att ha minnena endast sparade på en hårddisk någonstans i en låda? Nej, just det. Bilderna förtjänar bättre än så. Jag och T har länge pratat om att göra album eller fotoböcker av våra olika resor – och nu, äntligen äntligen, har vi tagit tag i detta.

Vi har varit på många resor tillsammans men bestämde oss för att börja med de resor vi har kanske flest och också finast bilder ifrån. Det är förra sommarens Balkan-roadtrip och min 25-årspresent som var en helg i Milano. Jag gjorde det första urvalet av bilderna och sen hjälpte T med att sätta ihop boken (han har ett sinne för design som jag helt saknar).

I inlägget hittar du en rabattkod till Smartphoto som ger dig 25% rabatt på din beställning.

Beställ just nu – 25% rabattkod till Smartphoto

Ännu en anledning till att beställa en fotobok just nu är för att du med min rabattkod får 25% rabatt på ett helt köp när du handlar från Smartphoto.

Gå in här och ange koden AU20AFS i fältet för erbjudandekod, ange koden innan du går vidare från varukorgen.

Gäller ALLA produkter och koden är giltig till och med 7 oktober.

Samma kod gäller för dig som bor i Finland, beställ här från smartphoto.fi.


Balkan-resan var två veckor lång och härifrån fanns alltså maassor av bilder. Vi besökte också så många olika platser att det fanns mycket vi vill få med i fotoboken. Så detta fick bli lite av en coffee table book. Den blev alltså ganska tjock och passar för att ha framme i vardagsrummet så gäster som kommer på besök kan kika i den. Mamma och pappa i alla fall, haha, eller kanske vänner som är mer nyfikna på själva Balkan hellre än just våra semesterbilder.

Det bästa med att göra detta tyckte jag var att vi äntligen fick chans att använda alla fina bilder jag fotat av T. Han vill ju aldrig vara med på bloggen (tråkmåns) så har alldeles för många helt oanvända bilder på honom.

Och jag tyckte den blev så fin! Är ganska häftigt att se sina egna bilder på papper.

Podgorica, Montenegros huvudstad – vi ville hålla fotoalbumet stilrent och bestämde oss därför att inte skriva mer än namnen på städer och länder. Det är sånt som är lätt att glömma, men berättelserna minns man när man ser bilderna och kan återberätta åt dem som bläddrar i boken.

Tips för att komma igång med din fotobok

Det finns några utmaningar med att sätta ihop ett fotoalbum:

1. Du måste välja och sålla bland kanske alla hundratals bilder du fotat.

2. Du behöver avsätta lite tid för detta… Och det är lätt att skjuta på. Antingen gäller det att göra det direkt när man kommit hem, eller så blir det liksom aldrig av.

3. Perfektionisten i en vaknar till liv och plötsligt vill du inte bara göra en fotobok utan du vill göra den SNYGGASTE fotoboken ever! Vilket gör det till en ännu tyngre uppgift.

Mitt tips är därför att sänka alla krav och inte göra det till någon big deal. Gå snabbt igenom bilderna och välj ut vad som spontant känns som dina favoriter. Det är bättre att det blir gjort hellre än att det blir perfekt. Om du har Lightroom kan du sortera enligt stjärnor eller färger, men annars kan du bara flytta bilderna in i en egen mapp i datorn. Och när du gör en fotobok hos Smartphoto behöver du inte designa särskilt mycket själv utan det finns färdiga mallar som du kan använda och justera lite efter dina behov.

Gå in och testa deras enkla verktyg!

Den här fotoboken är storlek L, liggande, med hårt omslag. Omslaget gjorde vi själva och laddade sen upp som en bild direkt i Smartphoto. 

Det jag gillar med Smartphoto är att det passar för alla. Om du bara vill få in bilder snabbast möjligast och beställa hem, så finns det färdiga mallar. Och om du istället älskar att pyssla och vill skapa din egna design så är deras verktyg för detta också bra. Dessutom varnar den om kvalitén på bilderna inte skulle vara tillräckligt bra och vi var supernöjda med resultatet nu när vi fick hem böckerna. Det tog ungefär 8 arbetsdagar att få hem paketet (ganska snabbt med tanke på att böckerna ska tryckas och packas) och skickades sen i ett ganska platt paket och omslutet av bubbelplast.

Vi gjorde alltså klart den här fotoboken om vår resa på Balkan först. Den tog ändå sin lilla stund eftersom det var ganska många bilder. Men sen satte vi ihop en betydlig mindre med bilder från Milano. Då valde vi en i storlek M, med mjukt omslag.

Vi skulle vilja göra några fler mindre album från våra andra resor (Kalifornien, Riga, Kraków, Alperna, Spanien), och kanske en större igen efter den här sommarens planerad roadtrip? Det finns en risk att vi fått mersmak för detta… :)

FÖLJ:

8 svar

 1. Yes, tack för detta! Äntligen fick jag tummen ur och gjorde något av våra bröllopsbilder samt ett annat projekt jag tänkt borde hamna innanför ett par pärmar.

  1. Yay – så bra och vad glad jag blev av att kunna ge en liten push till att ta tag i de där bilderna 😍

 2. Jag gjorde fotoböcker till mina syskonbarn i julklapp. På varje sida var en gren av familjen presenterad. Så alla mostrar, fastrar och farbröder och mormödrar och farfäder fanns med. Och alla djuren fick ett uppslag också. Som en pekbok mera! De är ju bara ett år gamla, men nu kan de öppna boken och peka på mormor Ulla eller faster Åsa.

  1. Oj wow vilken fin idé! Deras föräldrar måste ha uppskattat det också ☺️

   1. Ja, och kanske särskilt deras far- och morföräldrar :) Barnen fick varsin bok och så fick mina föräldrar en, för de är ju släkt med båda barnen.

 3. Det är ju så fint att få bilderna någon annanstans än bara liggandes på hårdskiva :D Jättefina böcker fick ni gjort.

  1. Tack!! Visst är det en superfin idé. Få se nu om vi lyckas framkalla ännu en bok med den senaste roadtrippens bilder :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.