Jennifer sandström

3 städer att besöka i Montenegro: Žabljak, Podgorica och Kotor

Sommaren 2018 åkte vi runt i en liten bil på Balkan och upptäckte detta fantastiska område (snart är det dags igen, men i sommar ska vi upptäcka länderna lite längre norrut). Montenegro blev sist och slutligen det land vi hann se och uppleva absolut mest av. Och som vi älskade det. Alltifrån bergen i norr och den intressanta och förhållandevis oupptäckta huvudstaden, till kusten i söder.

I den här reseguiden berättar jag mer om de tre platserna vi besökte i Montenegro: Žabljak, Podgorica och Kotor, och vad som finns att göra här. Jag ger tips på restauranger, hotell och spännande sevärdheter som du inte får missa!

» Inlägget innehåller annonslänkar «

resa i Montenegro

* Žabljak – Montenegros vackra berg

Miljön här, hur ska jag beskriva den? I Žabljak (Durmitor) är vi på runt 1500 meters höjd och vi är omringade av bergen. Mäktiga berg. Vassa steniga toppar som går att vandra upp på. Nere i en dal rinner Tara-floden. På en annan plats ligger en vacker grönblå sjö. Det betar får, kor och getter här lite varstans. Och husen, husen är något alldeles speciellt här. Som hus jag aldrig sett tidigare. Taken är spetsiga och höga och går ibland nästan hela vägen ner till marken. De är stenhus i enkla ljusa färger, ofta vita. Och inland är husen bara teglade liksom utan fasad.

Det är söta små blommor, ungefär samma som vi har hemma men många fler. Det är fjärilar som flyger omkring. Katter här och där. Och hundar. Längs vägarna står det folk och säljer någon sorts honung, MED står det på skyltarna och det är enkla glasburkar som ser återanvända ut, med honung i olika nyanser.

Att göra i Žabljak:

När vi letade efter bra platser för att vandra i Montenegro hittade vi ganska snabbt bergen Durmitor och orten Žabljak. Så vi bestämde oss för att sova två nätter här, en natt nere i byn och en natt uppe på lite högre höjd på ett väldigt charmigt hotell. Žabljak känns förvisso som en ort för turister, men det känns ändå inte för exploaterat eller överturistigt. Vi stöter också på många andra i vår ålder och många som är på någon typ av backpackarresa.

Så vad kan man göra här i området?

Åk och se Tara River Canyon, Montenegros längsta och väldigt vackra flod.

Du kan också göra river rafting på Tara-floden!

tara-floden tara river tara river canyon

Det finns ett par vackra promenader att göra här. Bland annat kan jag rekommendera ett besök till Black Lakeen sjö du kan promenera till från byns centrum. Här kostar det 3€ i inträdesavgift och det är det värt (dessutom bra att kunna ge sitt stöd).

Bilder från Black Lake, Svarta sjön: 

Ännu en promenad eller lättare vandring är upp till Curevac. Inte en särskilt lång och ganska lätt promenad. Härifrån kan man se till Tara-floden. Så länge det inte är molnigt och dimmigt eller regnigt. Vilket det råkade bli när vi kom upp till toppen och fick uppleva lite av ett äventyr när vi plötsligt stod MITT i molnen. Blev dyblöta och gick lite vilse på vägen ner i sällskap av ett annat par turister. Till slut hittade vi vägen som vi tidigare kört på och kunde promenera tillbaka någon kilometer till bilen. Men väldigt vackert här!

Håll koll på skyltarna och stigen bara, det är nämligen inte jättebra skyltat. Så var försiktig!

Okej väder när vi var på väg upp på Curevac:

Betydligt blötare när vi väl kom ner. Var genomblöta och fick hela tiden gå med min lilla kamera skyddad med hjälp av Ts keps, haha. Var så lyckliga över att komma ner igen.

Curevac.

För restaurangtips i Žabljak kan jag rekommendera de restauranger vi åt på. Krcma Nostalgija – det var hur bra som helst. Om du vill ha något modernare är Caffe & Restaurant Or'O ett bra tips, här åt vi lunch en dag.

Restaurang Krcma Nostalgija för något genuint och från trakterna: 

Restaurang Caffe & Restaurant Or'O för en något mer modernare touch:

Vandring i Durmitor:

Om du vill ha mer vandring på högre höjd så är Bobotov Kuk ett bra tips, det är Durmitors högsta topp. För att komma upp till platsen där vandringsleden börjar behöver du dock bil eller någon form av transport. Man kör en bit upp på berget och sen ser man en kille som står där, han pratar inte engelska men till honom betalar man 3€ i avgift.

Vill dock också säga att den här vandringen var ganska utmanande. Redan i början är ett parti där du måste hålla i dig i ett rep som är fast i berget (eftersom stigen är så smal och sluttningen så brant) – och eftersom vandringsleden går tillbaka samma väg behöver du ta dig förbi det partiet två gånger.

Vi gick aldrig upp till högsta toppen också eftersom det började regna och den sista biten ska även den vara utmanande. Så mitt tips är att var försiktig, och uppmärksam – vädret omvandlas snabbt. Det är också bra att ha ordentliga vandringskängor eftersom det kan bli halt och lerigt om det börjar regna. Det var även ganska kallt här uppe trots att vi var här i mitten av juli så jag rekommenderar långbyxor och vindjacka.

Här har jag skrivit lite mer om vandringen just när vi hade gjort den.

Durmitor berg vandring i Durmitor Montenegro Durmitor Montenegro

Vandringen i Durmitor, påväg mot Bobotov Kuk. Mycket steniga partier och mäktiga berg.

Boende och hotell i Žabljak:

Första natten bodde vi på det enklare hostlet Hostel Highlander – det var prisvärt och ägaren som var en kvinna som vanligtvis bodde i huvudstaden Podgorica var väldigt trevlig. Så vi kände oss välkomna här och det var kul att de lagade några specialiteter för området till frukosten.

Den andra natten bodde vi en bit från byns centrum på Guesthouse Planinarski dom Neviđen'o. Det var otroligt charmigt och verkligen ett guesthouse med själ. Fint beläget med ljuvlig utsikt. Vi hade eget rum men delat badrum, men det gjorde ingenting. Det var liksom en upplevelse att bo här. Kan också tipsa om att äta både middag och frukost här, det var genuint och även här specialiteter från trakten.

Guesthouse Planinarski dom Neviđen'oGuesthouse Planinarski dom Neviđen'o

Frukost på Guesthouse Planinarski, det dukades fram direkt till bordet:

Middagen gick att få på boendet och det kan jag varmt rekommendera. Det var väldigt charmigt. Dukades också fram direkt till bordet.

Området här i Žabljak är otroligt vackert och därför gillade vi också att bo över på detta guesthouse. Vi kom lite utanför själva centrum och lite mer upp bland bergen. Se bara vilken omgivning vi befann oss i här:

Vi lämnar bergen och börjar köra söderut mot ladets huvudstad…

* Podgorica – huvudstaden i Montenegro

Vad är Montenegros huvudstad? Det passade jag på att fråga alla här hemma efter att vi kom hem från resan. Det är nämligen inte många som känner till vilken stad det är, men det är alltså Podgorica. Anledningarna är kanske dels för att Montenegro blev självständigt från Serbien först 2006 och innan dess var Belgrad politisk huvudstad för de bägge länderna och Podgorica den juridiska huvudstaden. Och dels för att under 46-92 hette staden Titograd (pga. presidenten Tito).

När vi tidigare under resan försöker be om tips för Podgorica får vi inte direkt några svar. Det är tydligen ingen stad Montenegros invånare tycker är värd att visa upp. Och kanske finns det inte någon speciell sevärdhet att uppleva här. Men vi blir ändå förtjusta. Vi stannar en natt här, strosar runt i staden och tar in känslan. Och det är svårt att sätta fingret på exakt vad det är, men vi gillar det.

Vyer påväg från Žabljak mot Podgorica: 

Vi gjorde också ett kort stopp i Montenegros näst största stad Nikšić:

Att göra i Podgorica: 

Strosa runt i kvarteren Novi Grad, och vad som på kartan (Google maps) heter Нова Варош. Det kan också var kul att se det väldigt moderna området där Hard Rock Café ligger (för övrigt en butik/restaurang som inte hör till vanligheterna här och som man är väldigt stolt över, jag passar på att köpa en “Hard Rock Cafe Podgorica”-tshirt). Ät lunch eller ta en drink på Zeppelin Lounge Bar & Pub, och ät middag på Restaurant Hotel Hemera.

Podgorica Montenegros huvudstad

Livliga och trevliga gator en kväll mitt veckan:

Boende och hotell i Podgorica

Efter några dagar på resande fot väljer vi ett ganska nybyggt och fräscht hotell som också har gym, och bra frukost: Perla Residence Hotel & SPA. Det ligger inte mitt i centrum men området känns ändra bra, det går att promenera in till centrum eller ta en taxi som inte kostar mycket här. Hotellet är ocksåt lägenhetshotell och rummet vi har har ett vardagsrum och kök (som vi inte hinner använda).

Bonustips: stanna på en vingård utanför Podgorica

I det här området finns många vingårdar och flera av dem kan man besöka. Vi åkte till en vingård med namnet Vinarija Bogojevic, som T googlade fram och som vi körde till via google maps.

Det var som att komma ut till någons hem, så lugnt och stilla här ute och väldigt genuint. Vi fick prata med det söta paret via google translate på deras surfplatta då de inte pratade ett ord engelska. Och vi köpte med oss viner, en likör och lite tvålar och lavendeldoftpåsar.

vingård vineyard montenegro

Eftersom en av oss körde och det inte var jag, så fick jag smaka på allt som hälldes upp, haha!

Från Podgorica åker vi vidare till ett mer populärt resmål i Montenegro, men på vägen stannar vi till i Cetinje som också är en trevlig stad. Cetinje har varit historiskt viktig då det tidigare var Montenegros huvudstad och presidentens residens finns här idag.

* Kotor – Montenegros paradis vid havet

Efter att ha åkt genom bergen från Sarajevo i Bosnien och Hercegovina, till den lilla pärlan i Serbien och vidare genom Montenegro närmade vi oss till sist kusten och nådde det lilla paradiset vid Kotorbukten. Kotor är en ljuvlig plats men också en liten ort där många turister samlas under sommarens högsäsong. Det verkar vara Montenegros populäraste destination och vi förstår varför.

Men vi stannar bara en natt här och tycker att det är ganska lagom. Under eftermiddagen upptäcker vi Gamla stan, är sugna på ett dopp (havet precis utanför fönstret på vårt hostel) men låter bli och promenerar istället längs med vattnet samtidigt som solen går ner.

Att göra i Kotor:

* Gamla stan – medeltida arkitektur med en mur som fortfarande är i fint skick och omger hela gamla stan.

* Vandra upp på St John Fortress – det här är en härlig liten (och ganska spännande) vandring som man går upp och ner längs en stentrappa. 1350 trappsteg närmare bestämt och 280 m ovan havet. Men skulle rekommendera att göra den tidigt på morgonen. Man kan gå redan innan de officiellt öppnar, då slipper man betala inträde också (det verkade lite oklart hur officiell den där inträdespengen var och om pengarna faktiskt gick till stan eller bara någon privatperson).

Vad jag tyckte var lite konstigt var hur lättvindigt folk verkade ta denna vandring. Skulle rekommendera, förutom att gå innan den värsta värmen mitt på dagen/eftermiddagen, att också ha bra skor och ordentligt med vatten med. Har för mig att de sålde dryck på ett par ställen längs med vägen, så det är förstås en bra backup.

Och känslan när du kommer upp till toppen och för njuta av utsikten, är som alltid: amazing!

Här kan du se mitt inlägg med fler bilder från vandringen upp till fortet.

Här började man gå uppåt, och här fanns också många katter som du ser på bilden om du tar en närmare titt – de smälter in ganska bra mot stenare. 

* Our Lady of the Rocks – inte långt ifrån Kotor ligger orten Perast och därifrån kan man ta båten ut till ön Our Lady of the Rocks (Gospa od Skrpjela). Vi skippar detta men det verkar som en fin utflykt om du har mer tid i området. Här kan du boka en tur på förhand!

* Från Kotor kan du också ta en dagstur och uppleva river rafting på Tara-floden.

Vyer från Kotor på kvällen: 

Kotor Montenegro på kvällen

Lamporna som går upp längs med bergen är alltså vägen upp till fortet som lyses upp på kvällarna.

Boende och hotell i Kotor

Vi hittar ett så trevligt hostel här att det är vad vi bestämmer oss för att bo på. Prisvärt och perfekt läge. Men påminns ganska snabbt när vi välkomnas med en vodkashot att kanske det där hostellivet inte riktigt är för oss ändå. Vi har ett privat rum men delar badrum och dusch (mixat kvinnor och män), men som sagt, det är bara en natt och visst är det lite spännande att leva mer primitivt ibland.

Hostlet hette Montenegro Hostel 4U Party och vi bokade det faktiskt via Airbnb (hämta 350 kr i resekredit till Airbnb här) men de finns också att boka här via booking.com.

Utsikten från vårt hostel i Kotor:

Kotor hostel

Vill man bo lugnare än vad jag upplever att det är inne i själva Kotor så verkar Dobrota vara ett bra alternativ som bara ligger ett par kilometer norr om Kotor centrum, på högra sidan av bukten.

En läsare tipsade tidigare om det här hotellet i Dobrota.

En annan ort i närheten av Kotor som kan vara trevliga att besöka är Herceg Novi som min vän Rania skrivit ett fint reportage om här.


Så – det var en reseguide med mina tips till Montenegro! Ett land jag verkligen rekommenderar att besöka. Njut av sevärdheterna, vackra bergsvyer och landskap, intressanta städer och landets historia.

Undrar du något mer om Montenegro, eller städerna Žabljak, Podgorica eller Kotor kan du alltid lämna en kommentar här nedan i kommentarsfältet.

Alla inlägg från och om vår Balkan-roadtrip hittar du här!

FÖLJ:

4 svar

  1. åh, montenegro verkar ju hur fint som helst! hur är maten? finns det några typiska rätter som man inte får missa?

    1. Det är riktigt vackert! Maten är kanske inte jättespeciell men de typiska rätterna hittar man på de flesta restauranger. Cevapi finns här och runtom på Balkan – det är ganska nice om man äter kött! :) Finns också en del goda bröd som man hittar i bagerierna, eller det som vi fick till frukost som var några friterade degbollar – haha, supergott!

  2. Underbara Montenegro <3 Jag besökte ju aldrig huvudstaden, men iallafall "Old Royal Capital Cetinje" som var en mysig stad. Kotor älskar jag och där fick jag även en liten försmak av att vandra i Montenegro. Hade varit underbart att vandra i lite "vildare" miljöer också. Jag tyckte inte att den där fortress walk var så farligt tung trots att jag startade vandringen sen förmiddag, men så hade jag mycket vatten, bra skor och tog det i väldigt lugn takt och sökte skydd i skuggan alltid när det fanns möjlighet :)

    1. Ja jag tror du får återvända hit en dag och se mer av bergen 😍 Men kul att du hann besöka en del!

      Och är nog en bra idé att ta det lugnt upp till fortet i Kotor!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.