Jennifer sandström

Fotokurs på distans

En anledning till att jag åkte raka vägen från Paris till Stockholm förra veckan var för att delta på första träffen på fotokursen som jag börjat! Det är en fotokurs helt på distans, förutom en träff vid starten och en träff när kursen når sitt slut.

Det var på fredag eftermiddag som jag åkte ut till Sigtuna som ligger norr om Stockholm. Här finns nämligen Sigtuna Folkhögskola som är den skola som håller i utbildningen i foto på distans. Foto distans-kursen går ett helår och studietakten är 50%. Jag tror att det kommer bli en bra grej för att hålla fotandet vid liv under vintern och även när jag inte är på resa. Hoppas också på att lära mig allt om kameran och vara mer bekväm i att fota i till exempel rörelse och mörker. Just nu fotar jag mest när det är bra ljus och stilla objekt, och ja, det kan ju bli lite begränsande.

Och lite såhär skulle man kunna säga om kursen: bybye till super-autoknappen! Sen jag köpte min kamera i vintras har jag visserligen läst lite fotoböcker och gått en privat fotokurs (som lärde mig massor), men jag har ändå återvänt till min autoknapp på kameran. För det ÄR komplicerat med kamerans teknik och det är inte något man lär sig liksom över en natt. Så med all denna förkunskap kändes det hur bra som helst att påbörja denna kurs som går igenom väldigt mycket av grunderna. Jag tror det kommer bli djupinlärning denna gång – och kanske kommer det göra gott för mitt fotande?

Min kamera: Lumix GF7

Jag måste också nämna en sak: min lilla Lumix, den här lilla och sjukt smidiga kameran, han fick så oförskämt mycket kärlek. Fotoläraren pratade om den med avund och sen ville typ alla i klassen som hade äldre och större systemkameror också införskaffa en liknande.

Sanningen är att en liten modell, micro four thirds-format som de så vackert heter, levererar precis lika bra bilder som vilken annan systemkamera som helst. Och när jag förstod detta har jag plötsligt svårt att förstå att många bloggare och resenärer släpar runt på (nya) klumpiga Nikons och Canons, när det finns så mycket mindre och smidigare kameror? Vi pratade lite om att det dock fortfarande är mycket en prestige-grej, desto större kamera ju proffsigare ser du ju ut att vara… ;)

Folkhögskolor är förresten en himla mysig grej verkar det som. Skolan låg på en vacker och lugn plats (nästa gång måste jag utforska Sigtuna närmare, vilken fin liten stad!) och erbjöd alltid vegetariskt och även veganska alternativ till måltiderna.

De hade även massor av fina blommor och växter. Jag såg bland annat en ökenstjärna (googla, de ser ganska lustiga ut) som verkade vara hur gammal som helst – jag har nämligen nyligen köpt hem 2 små ökenstjärnor och hoppas på att få se dem växa sig stora!

Det här med fotokurs blir ett roligt och spännande projekt under denna höst och kommande vår!

FÖLJ:

18 svar

 1. Vilken bra investering i dig själv du gör! Ska bli roligt att följa ditt fotoår genom bilder på bloggen (förhoppningsvis, för du delar väl med dig av framstegen? ;-))

  Nästa gång du är i Sigtuna kan du svänga förbi Strängnäs och Mariefred – supermysiga, fotovänliga och pluttgulliga städer båda två!

  1. Tack Sanna – såklart kommer jag dela med mig, kommer ju bli en hel del fotande nu så kommer nog skriva om det också ;) I morse var jag uppe 05.50 för att fånga den “blåa timman” som jag aldrig tidigare hade hört talas om, haha!

   Oh, vilka bra tips. Har aldrig tyckt att Strängnäs låter som en mysig stad, men man kan ju inte döma ut en stad efter namnet… Jag kanske får bila dit nästa gång och ta en liten roadtrip i samma veva!

 2. Jag har en liten kamera före resonerar som så att den bästa kameran är den man tar med sig. Och en mindre är jag mer benägen att plocka med än en stor klumpig för jag får lätt ont i axlarna. Till och med med min lilla kompakta systemkamera kan jag få ont av om den hänger runt halsen för länge.

  1. Helt rätt inställning! Så har jag också resonerat ända sen 2012 när jag åkte till NZ och lämnade min systemkamera hemma i Sverige, orkade inte släpa runt på den längre ;) Nu har jag äntligen förälskat mig i fotandet med en kamera igen, och har svårt att se att min blogg skulle bestå av bara mobilbilder…

 3. Vad kul att läsa! Jag går i liknande tankar. Läser just nu fotografisk bild på folkuniveritetet en dag i veckan. Det är en kurs från början om man säger så, och efter vill jag gärna fortsätta. Sneglar nu på en 1årigutbilfning på Art College i Göteborg. Frågan e nu bara, vågar jag…?😜 Hade varit så kul att verkligen gå in för detta.

  1. Men kul att du också läser foto just nu! Och vad spännande det låter med Art College. Det är klart du vågar, om du verkligen vill göra det så måste du! :)

 4. Kan du inte berätta lite mer om vad du har för kamera osv, eller har du kanske redan gjort det i något inlägg som jag missat? :)

  1. Hej Sandra! Jag har nog inte berättat så detaljerat egentligen. Kameran är jag fotar med är en Lumix G7 och förutom kitobjektivet så har jag ett 25 mm F1,7. :) Jag ska ta och skriva ett inlägg längre fram om kameran, tack för tipset!

 5. Vad kul med fotokurs! Jag gick en sådan på gymnasiet. Det var så roligt att gå ut på fotouppdrag och framkalla bilder i mörkrum. Nu blev jag lite inspirerad att gå en ny kurs faktiskt. Måste kolla upp vad som finns här i krokarna :)

  1. Oh, det där med att framkalla bilder i mörkrum ja, det skulle vara kul att prova!! :) Och ja, gör det! En perfekt syssla att pyssla med på fritiden. Fast ja, lite jobb är det ju också i och med bloggen ;)

 6. Din kamera tar inte vara snygga bilder, själva kameran är också snygg! :D
  Hör av dig om du vill ha guidning i Sigtuna, det är ju trots allt min hemort…nästan haha. :)

  1. Haha, snygg kamera är förstås livsviktigt det också ;) Och tack det vore ju perfekt, nästa träff är i början på nästa sommar så det kanske blir aktuellt då! :)

  1. Jaaa, kika om det finns någon du kan börja nu i höst eller till våren! Det är jättekul och bra för att boosta sitt fotande ju :)

 7. Kul med fotokurs!! Jag har själv en Lumix, fast en gf6. Älskar den! Undrar var du använder för objektiv, jag har lite svårt att hitta recensioner om de och vågar därför mig inte på ett köp :) rekommenderar du något?

  Hälsningar
  Frida Björkroth

  1. Hej Frida! Så roligt att du har en liknande modell! Och jaa jag har ett objektiv som är 25mm F1,7 och det älskar jag, det är väldigt bra för att få kort skärpdjup och blir därför till exempel bra porträttbilder. Nackdelen är väl att det är ett fast objektiv och att vidvinkeln inte är så stor. Så jag är själv sugen på att köpa detta: https://www.scandinavianphoto.se/produkt/1007144154/panasonic/lumix-g-14mm-f-2-5-ii-asph-svart

   Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.