Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Fotodag ute i Tjautjas – skidor, kaffe & norrsken

Hej från Tjautjasjaure, den lilla fjällbyn 3 mil norr om Gällivare där min mormor har ynnesten att få vara bosatt. Jag älskar att komma hit just runt den här tiden när vårsolen är framme och snön sakta börjat smälta, det är perfekt upplagt för längdskidåkning, skoterturer, fika i snön och att bara ta in och njuta av naturens skönhet.

Jag och Rania / Rowan Tree kom ut hit igår förmiddag för att ha lite fotokurs. Jag tänkte nämligen att mormors lilla hus i den lilla byn skulle vara en lämplig miljö för att fånga lite av det norrländska friluftslivet. Och alltså varsågoda jag tänker att ni ska få se vad jag fångade genom min kameralins. 

Foto och redigering av Rania / Rowan Tree – vi stakade oss fram på skidor längs ett skoterspår då skidspåret hunnit smälta bort, det var inte helt enkelt kan jag meddela.

Vi hade såklart med oss lite äkta norrländsk rekvisita för fotona (och för att dricka vårt termoskaffe). 

Och här satt vi sen i snön, drack kaffe, åt smörgåsar och diskuterade foto in i minsta lilla detalj. Herregud så kul och lärorikt att få ha en fotograf vid sin sida en hel dag. Förhållandena var egentligen inte optimala, ni vet starkt direkt solljus och vit-blåaktig snö – men jag tyckte vi gjorde ett ganska bra jobb ändå. Sen har jag ju förstått att man inte vaknar upp och blir en riktigt duktig fotograf över en natt (Rania har hållit på i 10 år liksom!), men alla ska vi ju börja någonstans.

That motljus alltså, finns det något roligare att leka med i foton?

Jag tycker dock det är roligare att fånga “människor in action” än att fokusera på grankvistar och naturen – Rania är dessutom ett så tacksamt motiv, jag menar, hur mysig och skogsmullig ser hon inte ut?! Vi får väl se hur mitt fotointresse förändras och växer i takt med att jag (förhoppningsvis) förbättras. 

Foto och redigering av Rania / Rowan Tree

Sen gick vi in för att redigera men gick ut igen för att fånga den där gyllene timman innan solen går ner.

Efter en lång dag ute på skidtur som till största del bestod av fotograferande och följdes upp av timmar med redigering när vi väl kom in, så kröp vi tillsist ner i våra sängar strax innan midnatt.

Jag kan se stjärnorna härifrån, sa jag till Rania. Och inser i samma stund att vi helt glömt bort att kolla chansen för att få se norrsken (som man kan se i en app, såklart). Men så när jag fortsätter spana ut mot stjärnhimlen ser jag det plötsligt – det gröna ljuset som skimrar där ute. DET ÄR NORRSKEN! Och reaktionen hos Rania var väldigt lik reaktionen min kompis Julia hade förra året när hon också hunnit gå och lägga sig: att kliva upp sjukt snabbt, få på sig kläder och gå ut. Rania nådde toppen av bevis på att man är en trogen och passionerad fotograf, hon slet tag i kameraväska och sprang ut på isen. Jag kom efter när jag insåg att en sån här stjärnhimmel med norrsken och månljus och en räv som springer över isen, är ingen vardagsmat. En stund helt klart värd att fångas.

Här kan ni se Ranias fantastiska bilder av norrskenet.

Nu ska vi fortsätta dagens lektion – det har kommit någon decimeter snö under natten och är mulet idag så blir lite andra fotoförhållanden. 

FÖLJ:

16 svar

 1. Vad fina bilder det blir med din nya kamera! Du är ju duktig :) Men ja, det krävs lite träning det där. Jag började få upp intresset för foto tack vare bloggen, och har väl inte ansträngt mig så mycket med det de sista åren i Paris. Nu blir jag mer och mer sugen på att kanske gå en fotokurs till hösten.

  Ser för övrigt magiskt vackert ut. Du verkar njuta för fulla muggar där uppe i norr!

  1. Åh tack vad du är go!! Det värmer att höra :) Jaa, leta upp en fotokurs och gör det! Mitt återupplivade fotointresse är också helt tack vare bloggen. Hoppas vi får anledning att ses någon gång, då kunde det vara kul att fota lite tillsammans :)

   Och jo, jag har det rätt fint här uppe just nu – njuter av det!

 2. Låter (och ser ut som!) en alldeles underbar dag. :) Härligt med privatundervisning tillsammans med ett riktigt proffs. Rania tar magiska bilder!

  1. Jaaaa men visst gör hon? Älskar hennes bilder! Det var fint att få bli undervisad av någon som är så grym :)

 3. Jag ställer mig frågan VARFÖR så många gånger. Varför åkte jag inte med dig upp till Gällivare? Enda platsen på jorden som är sagolikt vacker. Norrsken kommer jag aldrig få nog av. Kanske vi ska åka upp ihop till vintern?? <3 älskade älskade Gällivare!

 4. så fina bilder!!! att köra fotokurs sådär är ju en ljuvligt bra idé, särskilt på vårvintern med golden hour. jag är avundsfrisk!!

  1. Hihi, avundsfrisk – fint att kunna smitta med det! ;) Och tack! Det var en riktigt riktigt bra idé, även om snö+starkt solljus är lite svårjobbat så var det en bra utmaning.

   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.