Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Folk med ångest – Fredrik Backman

Inlägget innehåller annonslänkar

Ni vet han som skrivit En man som heter Ove? Och kanske har du också läst ett annat av hans mästerverk, Björnstad? Fredrik Backman har släppt ännu en roman, och så fort jag hade läst det första kapitlet som han själv publicerade på sin facebook, kunde jag inte göra annat än att öppna min ljudsboksapp och börja lyssna genast. 11 lyssningstimmar senare känner jag mig, berörd, lite förälskad? Ja, typ så som jag alltid gör efter Backmans texter. Så, tänkte att ni skulle få veta lite vad jag tänkte, och kände, om den här boken.


Kanske lättar den lite när vi pratar om den. Ångesten. Och kanske förtjänar vi en andra chans. För att vi alla gör fel, ibland. Det är vad jag tänker när boken tar slut.

Och hur kan man skriva så att jag skrattar högt på gatan där jag går för att i nästa mening känna hugget i bröstet och tårarna i ögonen. Liknelserna är oslagbara och jag är verkligen där. Vi kastas mellan olika perspektiv, spänningen trappas upp och vi överraskas. Det är stycken jag vill läsa igen. Tänker att jag måste köpa boken, inte bara lyssna på den som ljudbok, utan faktiskt titta på sidorna, stryka under – trots att jag inte brukar läsa böcker på det sättet. Det är så mycket jag tar med mig. Jag inspireras och tänker att om jag ens skriver en bok som är en tusendel av vad detta är, en dag, så kommer jag vara stolt.

Jag vet inte vad det säger om en bok, men när jag läst ut den så vill jag redan läsa den igen. Och trots att uppläsaren Anna Maria Käll hör till kategorin bättre ljudboksuppläsare, så vill jag också vara berättelsen rättvis och faktiskt läsa den med mina egna ögon. Så det måste jag göra. Köpa boken och läsa den.

Vad som slår mig som märkligt är dock hur en bok som denna, som är så mycket, kan ha ett så otroligt fult omslag? Och boken är förresten inte alls vad baksidestexten beskriver att den är. Den är något helt annat. Det handlar inte om ett bankrån, en lägenhetsvisning eller ett gisslandrama. Men vad det handlar om, det får du läsa om själv.

folk med ångest Fredrik Backman

Omslaget är kanske egentligen lika konstig som boken är. “En orimligt stökig komedi” som den beskrivs som.

Boken finns förresten att beställa här (annonslänk) eller att lyssna på hos Nextory där du kan använda det här erbjudandet (annonslänk) om du vill signa upp och lyssna gratis under 30 dagar.

Har du hunnit läsa Folk med ångest ännu – och vad tyckte du i så fall? Ska väl tilläggas att jag inte är särskilt kritisk när det kommer till Fredrik Backman utan gillat honom som person redan innan han skrev böcker, det gör ju att man kanske redan från början möjligen är lite partisk.

FÖLJ:

6 svar

  1. Omslaget ser fel ut när man ser det men samtidigt är det lika brokigt som boken. För det finns ju så mycket däri som man kan bena ut och reda upp. Där är så mycket trådar som löper tvärsöver varandra, under och genom varandra, men som Backman på något sätt lyckas reda ut till slut.
    Det är aktuella ämnen han rör sig med och han berättar det vacker, roligt och sorgligt. Han har förmågan att kunna kittla en så man skrattar och samtidigt slå en i magen.

    Det som stör mig mest med boken är en utseendefråga och det handlar inte om omslaget. På själva ryggen står ju som vanligt författare och titel, men det är upp och ner. Så ställer jag in boken med innehållstexten på rätt håll får man läsa ryggen nerifrån och upp. Ställer jag den på andra håller så jag kan läsa ryggen som vanligt uppifrån, då kommer jag att veta att texten där inne är upp och ner. Omslaget döljer det, men jag tror att det är en medveten handling. En blinkning från Fredrik Backman till läsarna helt enkelt.

    1. Oj, vilken intressant observation! Tänker som du säger att det måste vara medvetet? Coolt i så fall. Alltid lite annorlunda.. :) Undrar då om det var Backmans idé som han fått fightas med förlaget om eller om det varit deras/designers idé, haha.

      1. Tyvärr är det nog inte så ändå. Det hade varit häftigt om det var så, men när jag var på Maxi häromdagen så kollade jag på ett annat exemplar av boken och den har texten på ryggen åt rätt håll. Så jag har fått ett lite unikt exemplar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.