Jennifer sandström

Bästa datorskärm, tangentbord & mus för hemmakontoret

Det tog en pandemi och 6 månader av att både jag och min kille jobbade hemifrån, för att detta äntligen skulle bli av.

Minns ni hur mitt hemmakontor såg ut en gång i tiden? Fint och så i och för sig. Men minimalt bord = icke praktiskt. Och inte någon datorskärm hade jag heller! Samt att det var inne i sovrummet. Ett mörkt hörn, just intill sängen, inte optimalt. Så vi sålde bordet och jag flyttade mitt ”kontor” till köksbordet (som vi oavsett sällan använder).

Men så viskade en röst där någonstans… Föreställ dig hur det skulle vara att jobba med en skärm. Eller den där rösten var i själva verket T som helt enkelt droppade idén om att slå upp ett hemmakontor här pangbom i vårt vardagsrum. Och har han en idé så säger jag nästan alltid ja (har jag en idé så säger han nästan alltid nej, så det jämnar ut sig, nej okej riktigt så är det inte, men hans idéer är oftast väldigt bra och jag är lat).

Smarta tekniktips för hemmakontoret

Så vad behöver man då för ett lyckat hemmakontor? Det där med att lyckas jobba hemifrån har vi ju redan avhandlat, och det här snygga ståbordet känner ni till vid det här laget. Därför tänkte jag att detta skulle fokusera mer på tekniska tips för hemmakontoret. Vad för utrustning behövs? Och hur sållar man i den djungeln?

Främst är det skärm, tangentbord och datormus som kan vara svåra att välja bland alla alternativ. Men kanske finns det ytterligare något smart som du inte har tänkt på?

I den här artikeln så lyfter Mytrendyphone flera bra verktyg. Det lustiga är att de nämner väldigt liknande prylar till de vi redan köpt till hemmakontoret i vår lägenhet.

Bästa datorskärmen för hemmakontoret

Här finns det säkert de som är mer insnöade på teknik som har tusen och åter tusen åsikter om vad som utmärker en bra datorskärm.

Kan tänka mig att du funderar på vilken storlek på skärmen som är bra och förstås att priset väger in. Vi resonerade som så att det är lika bra att ha en rejäl skärm, annars kan man ju lika gärna använda sin laptop. Och att den också får kosta en del för att man vill ha bra kvalitet.

Skärmen vi landade i, efter min killes nog utforskande runt internet är denna: Dell 27 Professional P2720DC 27″.

Alltså en 27-tummare. Tycker inte den känns för stor, utan lagom. Skärmen känns också helt okej snygg eller liksom neutral. Jag vet att många köper iMacs för att de vill ha en snygg dator på sitt skrivbord. Men tycker inte riktigt den prislappen är försvarbar (inte om man dessutom behöver en bra laptop att kunna ta med sig). Viktigare är förresten att matcha detaljerna på skrivbordet. Så kör du svart datorskärm, kör på svart tangentbord och mus också.

Det bästa med en lite dyrare skärm är förresten att datorn automatiskt laddas via den kabel som är inkopplad i skärmen. Lyxig detalj och mindre kablar att trassla med!

Min bror, som är tekniknörd since 1989 (året han föddes, i princip), har själv en Dell UltraSharp U2719D. Alltså samma märke men lite annan modell. Fördelen med den verkar vara att man kan vrida skärmen i lite olika vinklar, han har dock den fastmonterad på väggen så ingen funktion han själv behöver.

Alternativ till skärm: stabilt laptopstöd

Om du trots allt inte känner dig sugen på att investera i en datorskärm, eller inte har möjligt till det just nu. Så måste jag i alla fall rekommendera dig att använda ett laptopstöd, eller så kallat laptop-stativ, för att få upp skärmen. Superviktigt för ergonomin! Det blir skönare att jobba.

Ett laptopstöd kan också fungera tillsammans med en extern datorskärm ifall du vill jobba med två skärmar, det kan vara nice att ha den möjligheten.

Här är ett laptopstöd som påminner om det jag själv använder men som står på en platta som går att rotera. Mitt är från Rain Design och heter mStand.

Något jag faktiskt saknat det här året har varit ett bra stöd för min mobil (eller för en surfplatta om man använder det) och där tycker jag den här idén är genialisk. Ni vet när man tar videosamtal på mobilen och inte orkar hålla i telefonen? Perfekt för just det. Eller om man använder mobilen för att läsa recept, se på film etc. (okej hör inte till hemmakontoret, men ändå).

Urplock av teknikprylarna för hemmakontoret som nämns i det här inlägget. Bland annat Dell-skärm, samt tangentbord och mus från Logitech.

Praktiskt och bra tangentbord

Bland tangentbord och datormöss är det ett märke som utmärker sig: Logitech. Vi har Logitech MX Keys for Mac och vad som rekommenderas i Mytrendyphones artikel är också ett Logitech, nämligen Logitech K480 Bluetooth Multi-Device tangentbord.

Det senare är något mindre men har smart funktioner, så som att du kan placera din mobil i facket framför den. Dock ingenting jag skulle uppmuntra någon till eftersom man helst ska hålla sig borta från blinkade notiser när man vill jobba. Men tanken är kanske att du ska kunna använda det till exempel till en iPad? Dock verkar det gå på batterier och inte laddas genom en kabel som det tangentbord vi köpte.

Tips: det är skönt att ha ett lite större tangentbord när man har plats för det och kan också vara nice att ha ett som är för Mac om det är en Apple-produkt du har. Utan sladd, alltså Bluetooth-tangentbord, känns dessutom som standard idag – så satsa på det!

Visste du att det finns tangentbord för vänsterhänta också? Jag som är vänsterhänt har inte tänkt på att jag skulle kunna ha ett sånt, och T är ju högerhänt. Men det kanske skulle vara skönt? Skillnaden är då att du får pilarna och siffrorna till vänster på tangentbordet. Eventuellt är det lite overkill, om man inte är en flitig användare av just siffror.

Den bästa datormusen på marknaden?

Här funderade vi faktiskt på att skaffa en annan lite speciell modell innan vi till slut bestämde oss för Logitech MX Master 3 for Mac som är en något mer avancerad modell än den här som de tipsar om i artikeln. Men då är den också mer än dubbelt så dyr – och har massor av smarta funktioner. Ett tips är att läsa på om sin mus och lära sig allt den kan göra! Finns ett särskilt program för det till och med, haha.

Fördelen med både vårt tangentbord och mus är att det går att ha 3 olika bluetooth-lägen för dem. Så man kan byta mellan 3 olika datorer/enheter bara genom att trycka på en knapp på tangentbordet och byta läge för musen. Man behöver alltså inte göra om bluetooth-kopplingen gång på gång – en fördel om man är flera som ska använda utrustningen.

Vad gäller musmatta kan det vara skönt med stöd för armen med hjälp av en sån här musmatta med gelkudde.

Vi valde dock att låta vår fåfänga styra och satsade på en lädermusmatta från Satechi.

Datorskärm, tangentbord och mus för hemmakontor

Fler tips: kablar, laddningsstationer och adaptrar

 • Organisera alla kablar med hjälp av en självhäftande kabelorganiserare. Att ha ordning och reda på kablarna är inte att underskatta!
 • Multiadapter. Dagens laptops har ju i princip inga uttag, för att de ska vara så slimmade som möjligt. Därför kan en multiadapter vara skönt istället för flera olika typer av adaptrar. Den här är till exempel bra – med alla uttag du kan tänkas behöva, kompakt sammansatta i en adapter!
 • Laddningsstation! Jag använder iPhone, AirPods och Apple Watch. Ja det bara blev så. Och det innebär tre saker som kan ladda parallellt. För detta finns givetvis smarta lösningar. Till exempel den här supersmarta laddningsstationen. Ytterligare en variant med tillhörande lampa ser ut så här.
 • Rengöring! Kom ihåg att ha hemma en spray och duk du kan rengöra din skärm med.

Som ni ser är vårt kontor ganska spartanskt ännu. Kanske får det förbli så eftersom det är placerat i vårt vardagsrum. Eller så pyntar vi det med lite bra kontorsgrejer som ställ för pennor, papper och lite annat. Det finns en risk att det snabbt blir fyllt med diverse grejer och svämmar över av räkningar och att göra-listor. DET tror jag i alla fall vi ska försöka undvika.

Det är egentligen bara en sak som fattas: en ordentlig kontorsstol! Vi har spanat på någon klassisk modell men också på vad IKEA erbjuder. Har du något tips? Vår research fortsätter…

Och vilka fler tekniktips för hemmakontoret har du? Använder du extern skärm, tangentbord och mus eller nöjer du dig med din bärbara dator när du jobbar hemifrån?

FÖLJ:

11 svar

 1. Riktigt bra tips och jag kör själv en Macbook Pro som jag kör extern skärm, mus och Apples egna svarta tangentbord till. Jag vill passa på att göra några tillägg.

  Skärm. Se över vilken paneltyp det är. Ska det jobbas med bilder så duger inget annat än en bra IPS-skärm (vilket det är på P2720DC). Förutom bättre färgåtergivning så har den också betydligt bättre betraktningsvinkel än andra skärmar. Lite dyrare men inte så mycket, och värt varenda krona.

  Red upp kabelhärvor och städa skrivbordet. Det är nog det viktigaste för mig så att det ser rent och städat ut.

  Sedan funderar jag också på en rejäl musmatta som täcker hela skrivbordet, typ gamingmatta. Vet inte om de är så hygieniska men jag har fått för mig att de är sköna och att de dämpar en del ljud som annars fortplantar sig från tangentbordet ner i skrivbordet. Har inte köpt men är spekulant. :)

  1. Bra input gällande att jobba med bilder 👌
   Det där med en stor ”gamingmatta”, min bror har en sån och jag tvättade den faktiskt i helgen. Med tvål och vatten, haha. Så det ska nog inte vara något problem! ☺️

    1. Jag har inte själv testat den, men den verkar inte störa/påverka upplevelsen desto mer? Frågade honom nu och han menar att det bara är för att inte få kaffefläckar eller slita på själva bordet, hehe.

 2. Jag måste testa om din blogg fortfarande fryser när jag kommenterar. Ofta blir det å när jag fyller i formulären.
  Jag läste härom dagen att man inte skall vända skrivbordet mot fönstret därför att det tröttar ögonen mera än nödvändigt. Bättre då att sitta så att man får ljuset från fönstret från sidan. Jag vet inte, kanske det ligger någon sanning i det? Annars, en 27tums skärm börjar bli standard för hemmabruk och speciellt om man jobbar på distans. Själv kör jag med en 27 tum Samsung.

  1. Jag vet inte riktigt hur jag ska felsöka problemet 😲 Haft problem att man inte kan klicka ibland.. men det hjälper alltid om man refreshar sidan. Är det vid dator du haft problemet? Nu verkade det funka iaf ☺️

   Och ja här funkar det vid fönstret mest om det är mulet, annars får man gärna dra ner persienn eller dra för gardinen. Märker att det är ganska ansträngande annars. Så bra poäng!

    1. Så underligt! Aldrig upplevt problem vid dator… Säg till, på något vis hehe, om det skulle hända igen!

  1. Lustigt att du frågar, har precis sålt det. Och såg att skivan var utgående och benen tyvärr inte verkar finns kvar. Men det är från IKEA, bordskivan GERTON och benen LERBERG. Du kanske kan hitta second hand, till exempel Facebook marketplace :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.