Här delar jag ett populärt recept på bifteki. Följ receptet för grekiska bifteki-biffar och avnjut en fantastisk måltid i grekisk anda! Har du någon kommentar angående bifteki-receptet? Dela gärna med dig i kommentarsfältet!
För någon vecka sedan lagade vi så goda grekiska biffar, så kallade biftekis – och eftersom vi lyckades så bra med dem tänkte jag att jag måste tipsa er med ett recept på bifteki. Har under de senaste månaderna insett hur fantastisk god just grekisk mat är! Under VM-matchen satt vi av en slump på en grekisk restaurang och delade på en enorm tallrik med grekiska biffar, souvlaki, gyros, potatis, tzatziki och vitlöksbröd. Sedan åt vi grekisk mat igen när vi åkte hem från Lech och Alperna, och då bara gyros – det är kanske det godaste, fast souvlaki är också mums! Det är dessutom inte särskilt svårt att tillaga.
Hur som helst ville jag laga biffar och så tänkte vi göra de lite roligare med fetaost i och då blir de ju plötsligt väldigt grekiska! Dessutom blir de extra goda. Så här kommer vårt recept på bifteki-biffar!
Recept på Bifteki – grekiska köttfärsbiffar
Det här behöver du:
- 2 skivor vitt bröd eller ströbröd (vi använde ströbröd)
- Ca 500 gram köttfärs
- 1 liten rödlök som man hackar fint
- 1 tesked fint hackad färsk timjan (eller torkad på burk, det hade vi!)
- 1 tesked fint hackad mynta (även här fungerar den torkade kryddan lika bra)
- 1 tesked fint hackad persilja (eller kryddan…)
- 1 tesked oregano (med fördel grekisk, men absolut inget måste)
- 1 tesked salt
- 1 ägg
- Svartpeppar
- Fetaost (se till att den inte är för vattnig utan torr när du stoppar i den i biffarna)
Så här tillagar du bifteki-biffarna:
Blanda ihop allting, gör biffarna enligt önskad storlek – gör en skåra med tummen och placera en bit fetaost där (så stor som möjligt) innan du stänger igen den. Stek dem litegrann och sätt sedan in biffarna i ugnen på cirka 200 grader i kanske 10-20 minuter? Jag kom inte ihåg hur länge vi hade dem, är man osäker kan man googla! Eller kontrollera efter cirka 10 minuter och se hur de verkar – att laga mat är alltid en väldigt unik upplevelse och det beror mycket på vilken ugn man har osv.
Sen tycker jag potatis i ugn är sjukt gott (även om jag egentligen inte är så förtjust i potatis, vanlig kokt är rätt tråkigt, men i ugn och mos är det bästa som finns!) och särskilt tillsammans med morötter – det passar bra till biftekis! Släng även ihop en tzatziki enligt önskemål, med grekisk yoghurt, vitlök, lite salt och peppar och vitlök förstås. Tips är även att göra en enkel grekisk sallad och ta med kalamata-oliverna där så är middagen komplett!
Ingen jättebra bild på dessa grekiska biffar. Men lovar att de smakade bra!
HÄR kan ni läsa läsa det fullständiga receptet på bifteki-biffarna, det var det vi använde (det är på engelska). De demonstrerar dessutom med väldigt vackra bilder på tillberedningen och maten! De gjorde biffarna på grill, men det går alltså lika bra att först steka dem på plattan för att ge dem lite yta och sen stoppa in dem i ugnen och låta de bli klara där!
Andra tips på liknande biffar (eller grekisk mat över huvud taget) mottages tacksamt :-) Har du provat det här receptet? Eller har du ett annat recept på bifteki-biffar?
Grekiska recept- och kokböcker
Vill du laga mer grekiskt mat kan jag rekommendera följande kokböcker:
- Meze: Det stora blå
- Min stora feta grekiska kokbok
- Grekland: mediterrana delikatesser
Fler recept du kanske gillar:
5 svar
Jättegott!
Kul att du fick nytta av receptet och att det blev lyckat! :)
Jag testade ett recept med citronskal i. Det blev friskare smak, https://farbrornikos.se/2021/02/13/bifteki-grekiska-pannbiffar/
Vilken bra idé Mikaela! Tack för tipset. Får kanske testa laga bifteki-biffar med citronskal i också. Det låter ju gott :)
Ja, blir liksom fräschare smak.