Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Bästa receptet på morotskaka.

Morotskaka alltså, jag hade aldrig gjort det innan men fick för mig att göra det i veckan och vill nu dela med mig av ett morotskaka-recept. Tycker nämligen det är lite förvirrande när man hittar två väldigt olika recept på morotskaka – vanligtvis när man bakar kan recepten skilja sig något mellan varandra men inte så mycket som för dessa två jag försökte följa. Leilas recept på morotskaka är det jag alltid följt tidigare, men nu har jag också kikat på ett annat jag hittade. Hur många olika sätt kan man egentligen göra morotskaka på, och vilket är det bästa receptet?

Bästa receptet på morotskaka?

Jag öppnade upp två olika recept, det första var Leilas recept på morotskaka och det andra hittade jag här (det verkar komma från Nyhetsmorgon). Men dessa två visade sig vara ganska olika. Leilas innehöll till exempel malen kardemumma och ingefär, något som Flickorna Lundgrens recept på morotskaka inte gjorde – och det även det som fick mig att välja det första, det var mer spännande helt enkelt. Men jag hittade också något som jag gillade i det andra receptet och förklarar längre ner varför jag inte följde Leilas morotskaka-recept hela vägen ut.

Leilas morotskaka – recept

Du behöver: 

 • 3 ägg
 • 3 dl strösocker
 • 3 dl vetemjöl
 • 1 tsk vaniljsocker
 • 3 tsk bakpulver
 • 1,5 tsk malen kanel
 • 1 tsk malen kardemumma
 • 0,5 tsk malen ingefära
 • Lite salt
 • 1,5 dl olja (solros eller raps t.ex.)
 • 4,5 dl rivna morötter
leilas morotskaka recept

Gör såhär:

 1. Börja med att slå på ugnen, den ska vara 150 grader. Här är en sak som skiljer sig från det andra receptet. Där instruerade de nämligen 200 grader men hälften så lång gräddningstid. Man får prova sig fram helt enkelt och se vilket man gillar bäst.
 2. Vispa de tre äggen och 3 dl strösocker tills det blir vitt och pösigt.
 3. Blanda de övriga torra ingredienser. Vänd sedan ner dem i smeten du just vispat.
 4. Tillsätt oljan och morötterna du rivit.
 5. Smöra och bröa en rund kakform med löstagbar kant, 24 centimeters. Häll i smeten.
 6. Grädda i mitten av ugnen. Tid, cirka 55 minuter. Kolla tidigare och testa med en sticka, när den inte är kladdig är den klar!
recept morotskaka

Frosting / topping till morotskakan

Här valde jag att följa det andra recept av Flickorna Lundgren, då det var betydligt mer smör och Philadelphia – jag resonerade helt enkelt så: ju mer frosting, desto godare kaka! Jag brukar resonera liknande när jag bakar kanelbullar: ju mer smör-kanel-socker blandning, desto godare bullar!

Till frostingen behöver du: 

 • 200g  smör
 • 200g  Philadelphia-ost (behöver inte vara märkt, kan vara annan variant av creme cheese)
 • 3 dl  florsocker
 • 2 tsk  vaniljsocker
 • 1 lime – det rivna skalet och pressad saft

Såhär gör du: 

 1. Smält smöret. Låt det svalna.
 2. Rör ihop florsocker och vaniljsocker.
 3. Riv ner skalet från limen, önskad mängd – vill du har mer limesmak = mer skal. Jag pressade hälften av limesaften. Det går även bra att använda citron, det stod faktiskt i receptet.
 4. Rör ihop allt med Philadelphian och det svalna smälta smöret.
 5. Bred ut över kakan när kakan också svalnat.

Klart – ät & njut eller bjud på morotskaka på fredagsfika på jobbet!

Det roligaste var att jag fick för mig att baka morotskaka igår! Det var en typisk torsdag då jag var typiskt trött + att jag hade sovit extra dåligt. Jag var egentligen helt slut. Men jag hade ett måste för kvällen, nämligen att städa, då det är min duty här hemma med min sambo (han lagar allt mat och håller rent i köket, gissa om jag känner mig som vinnare i dealen?) Och så fick jag absolut lust att baka också. Så googlade “morotskaka recept” på vägen hem från jobbet och stannade på Lidl för att handla det som behövdes. Och gissa vilka lyckostar som får ta delen av den? Det får kollegorna göra på jobbet idag!

Det återstår dock att se om min morotskaka blev god eller inte.Jag är fortfarande lite orolig att den ska vara helt katastrofal. Men hey, övningar ger färdighet säger dem ju! Det är väl snarare att det skulle vara lite jobbigt att bjuda jobbet på en misslyckad kaka… :-)

Vilket är ditt bästa tips för godaste morotskakan? Har du något favorit-recept eller brukar du också baka Leilas morotskaka?

FÖLJ:

5 svar

 1. Carrot Cake! I love it! I’ve decided to go dairy free for a month as of this weekend and I can do a delicious vegan carrot cake.
  I’m definitely putting cardamom in it this time!

  (I loved seeing all the ingredients in this post with Finnish names! )

  1. It’s so yummy I know!! And cardamom + cinnamon worked really nice!
   What will you put to make it vegan? Maybe recipe will be on the blog?

   Ah yea together with little Moomin on the right ;)

  1. Tack Anna! Hoppas du hittar något bra recept på glutenfri morotskaka! Borde väl fungera med någon annan mjölblandning kanske?
   Och den blev faktiskt mycket lyckad och omtyckt på jobbet kan man meddela ;)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.