Jennifer sandström

Alla skills förra företagsåret lärde mig – utan en enda kurs

Inlägget innehåller annonslänkar (nummer två på listan)

Lär man sig verkligen något som företagare?

Tja, under det senaste året har jag i alla fall gjort det och verkligen känt att jag byggt på min bank av erfarenhet och kunskap – och det utan att gå en enda kurs.

Det här med kompetensutveckling är inte bara bra för “karriären” och faktiska jobbuppdrag – men det är motiverande och skapar en känsla av att man tar sig framåt. Det ÄR ju kul att lära sig saker.

För mig går det här dock i vågor. Det finns stunder då suget efter kunskap är stort (känner jag att dras ditåt igen) och tillfällen då jag inte kan ta in mer och helt enkelt bara måste get shit done (förra året hade jag ett totalt förbud mot kurser av alla dess slag). Jag tror nämligen det är lätt att fastna i att bara gå kurser, ta till sig kunskap och aldrig få någonting gjort. Eller inbilla sig att man inte kan tillräckligt ännu, och jag ska bara…

Så måste man verkligen gå kurser för att lära sig saker och utvecklas?

Onlinekurser i överflöd?

Jag upplever att folk är lite väl fixerade vid kurser och certifieringar. Om man ska vara helt krass: bara för att du är certifierad innebär det ju inte att du är bra. Dessutom finns det andra sätt att lära sig på.

Det finns tillfällen där du behöver kunna intyga att du är den (expert) du utger dig för att vara – och det finns för all del skäl att vara kritisk när människor slänger sig med titlar i dagens värld där vem som helst kan vara precis vad som helst. Det räcker med att gå in på Instagram för att vilja svimma av alla experter med bristande kunskap.

Men finns det områden där det faktiskt inte spelar någon roll?

Om du är riktigt bra på det du gör, om de kunder som anlitar dig får resultat och är nöjda – spelar det då någon roll om du är självlärd eller gått en tjusig kurs?

Jag tycker förvisso att det finns en tyngd i kunskap och att känna till allt runt ett ämne, liksom på djupet. Men personen med mest kunskap – är kanske ändå inte personen som är bäst lämpad för uppdraget. Eller hur?

Om jag ska anlita någon funderar jag väldigt lite på vilka kurser eller utbildningar hon har gått – och betydligt mer på vad hon faktiskt verkar kunna och vilka resultat det ger. Även om en utbildning kan inge en viss sorts trygghet och garanti, så räcker inte bara det.

Och oavsett vad vi kan eller lärt oss har vi väl förresten alla stunder då vi tvivlar och inte känner oss som experter på något?

Alla skills förra företagsåret lärde mig

Så vad har jag då lärt mig under det senaste året?

👩🏻‍💻 Skapa en kurs. Började med en idé och efter många många timmar och en hel del grubbel gick den till sist live inför sommaren ifjol – och nu för tredje gången i vår. En skarp deadline var definitivt min räddning där – det går ju inte att lansera en kurs i juli.

🛒 Sätta upp webbshop + integrera med betallösning. Woocommerce är både överraskande enkelt och sanslöst komplicerat.

🖥 Bygga hemsida i WordPress (inkl. köpa tema och försöka förstå WP Bakery) – att göra det så från grunden har jag aldrig gjort på egen hand förut. Förvisso med hjälp av Kugge, men hon hade lika lite om inte mindre WordPress-kunskaper. Resultatet är vi så stolta över!

📒 Skapa snygga och bra arbetsböcker för både digitalt och i tryck (alltså de här två). Och här kanske främst vad man behöver ta hänsyn till just för en printprodukt. Färger som ska bli rätt, marginaler osv.

🎨 Designa ovan produkter i Canva, med hjälp av färdigköpt mall (här kan man hitta snygga mallar till Canva). Också en intressant process. Skönt att inte behöva skapa en design själv, men utmanande att anpassa en mall utifrån de behov vi hade. Bara att välja mallen är en alldeles särskild konst.

🎙 Göra live-sändningar och webinars. I juni gjorde jag mitt första webinar och sen har det bara fortsatt med diverse livesändningar och onlineföreläsningar. Innan jul bestämde jag mig även för att ordna egna webinars och har nu lärt mig hur man sätter upp en sådan process (från att folk signar upp till hur de får infon osv) utan ett betalverktyg som man annars kan använda. Det går utan dyra investeringar i varken utrustning eller program!

📸 Fotouppdrag! Mina typ första betalda fotouppdrag gjorda jag under 2020 och det lärde mig massor. Alltifrån att våga ta plats men inte vara i vägen som fotograf i en kyrka under ett bröllop (hej utmaning) – till hur man ska prata med någon man tar porträttbilder av.

Och säkert något mer jag missat nu?


Att lära sig på det här sättet tar massor med energi, kan vara aningen stressande och kräver sina googlingar. Inte konstigt att jag var trött i slutet av året. Men det är också ett spännande sätt – att bara hoppa in i något och se var man landar.

Man kan och får lära sig längs med vägen. Det är ett jättebra sätt att börja, inte göra allt perfekt och förbättra med tiden.

Så poängen är, om du verkligen vill något är inte kurser den enda vägen att gå.

Det är dock utmärkt att gå en kurs till exempel när:

  1. Du aldrig prioriterar tiden för det där du vill göra eller lära dig.
  2. Du verkligen inte vet var du ska börja eller hur du ska göra. Trots att du googlat.
  3. Du har ett tydligt mål som du vill nå och kursen hjälper dig framåt.

Många kurser säljer dessvärre en dröm, och många som köper kurser köper just den där drömmen, kanske förgäves. Mitt tips är därför att fråga dig själv går jag den här kursen som en ursäkt för att faktiskt slippa do the hard work eller behöver jag den?

Det är förstås en enorm fördel och mycket lättare att gå en kurs, där någon satt ihop ett paketerat program för dig. Allting är pedagogiskt presenterat och ofta på ett sätt som dessutom ser till att hålla dig ansvarig – så det faktiskt blir av. Och mänsklighetens största allmänna problem är väl att faktiskt få saker gjorda, så inte undra på att kurser är populära.

Hur ser du till att du inte står stilla, stagnerar och snart blir utdaterad?

Behöver du tjusiga och trevliga kurser – eller tar du till andra sätt?


Har du ett sug efter ny kunskap? Läs då Kugges tips på fyra kurser att gå i vår – där hon bland annat lyfter min SEO-kurs som snart drar igång!

FÖLJ:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.