Jennifer sandström

Search
Close this search box.

2019 i resor

De senaste åren har verkligen handlat om att upptäcka Norden och många delar av Europa. Och jag har verkligen älskat det! Som om min kropp och själ efter alla upplevelser längre bort under tidiga år, suktat efter att få spendera mer tid nära. Nä, det är bara en efterkonstruktion. Det handlar snarare om tillfälligheter, livet och vad som passat. Sommaren 2019 kretsade till exempel mycket kring två bröllop, placerade i Österrike och Norge. Våra resor fick helt enkelt ha dessa destinationer som utgångspunkt.

Karriär och jobb har dessutom fått ta mer utrymme. Mitt första år som företagare var t.ex. tufft ekonomiskt, och i år har min kille bytt jobb.

Det finns delar av mig som suktar efter indiska stränder, bergstoppar i Nepal, japanska och kinesiska storstäder, natur jag aldrig upplevt, Sydamerikas allt för lockande länder, och allt det där med Afrika som känns särskilt främmande. Medan en annan del av mig har blivit extremt hemmakär och lite mindre äventyrslysten (att bila i östra Europa är dock ett ganska äventyrligt äventyr, allt är ju relativt).

Mina resor 2019

Så här såg året ut när det kom till årets resor.

Kraków, Polen

Att resa bort en helg när min kille fyller år har blivit en tradition sen hans 30-årsdag. Så en kall, ruggig och regnig helg i januari spenderade vi i Kraków.

Sommarens roadtrip genom östra Europa

Redan i mars bokade vi sommarens stora resa. Första helgen i juni väntade Tanjas bröllop i Österrike och vi var supertaggade. Vi började och avslutade resan i Budapest (allt ligger ju så nära varann där nere!) och hann med massor av stopp under våra två veckor med bil genom 6 olika länder.

– Först ut var en dag i Bratislava tillsammans med våra vänner som också skulle med på bröllopet.

– Tre dagar i Österrikes vinregion och ett fantastisk sagobröllop.

– Vår resa fortsatte söderut och äntligen fick vi byta ut klackar och finkläder mot kängor och höga berg. Så här såg vår vandring i Slovenien ut! Vi bodde dessutom på ett härligt hotell eller “Eco resort” där mitt ute bland stillheten och naturen.

– Efter tre dagar bland slovenska berg och ett kort stopp i Ljubljana fortsatte resan mot Serbien. Men en natt fick vi stanna till i Kroatien eftersom det var för långt att köra. Här är ett vykort från Zagreb, Kroatien.

– Och så sista sträckan med bil från Zagreb till Belgrad

– Belgrad var resans absolut mest intressanta stad! Så spännande att få upptäcka och strosa igenom (väldigt hög puls att bila in i dock).

– Resans sista stopp blev ännu en huvudstad: Budapest. Vi lämnade bilen och njöt av att kunna strosa fritt ett par dagar i en vacker stad, utan att behöva tänka på parkeringar eller att vi skulle vidare. Budapest var exakt så turistig som man kan föreställa sig, men också: vilka byggnader.

Och efter denna och förra sommarens alla kilometrar genom Balkanländerna blev det läge att sammanfatta själva roadtripupplevelsen i det här inlägget: bila på Balkan – allt du behöver veta!

Höstens roadtrip genom Norden

Årets andra stora roadtrip blev också av tack vare ett bröllop. Den här gången var det Amandas tur att gifta sig en bit norr om Gällivare (som är den hemstad vi båda delar). Vår resa började med ett tåg genom Finland, bil till farmors barndomshem/sommarstugan, ett stopp hos mormor i Tjautjas, två nätter i Abisko och sen äntligen Lavangen i Nordnorge.

Abisko
Lapporten, Abisko
Lavangen, Norge
Lavangen, Norge

Sverige

– Efter en vintrig vistelse i Gällivare blev nästan Sverigebesök en bloggresa till Åre för VM och vi hann med lite sightseeing i Östersund.

– Gällivare har varit en återkommande favoritplats det här året (blir femte gången nu i jul). Aldrig sen jag flyttade hemifrån 2010 har jag besökt hemstaden lika ofta. Återvände redan i april och beskrev stadens framtida förfall i en mörk dystopi. Och när jag kom hit nästa gång var det i midnattssolens vackra värld.

Besökte Gällivare i januari, april, augusti och september. Bilderna är från januari.

Och fått umgås massor med mormor i år. Hände en hel vecka hos henne i april.

– En av sommarens finare upplevelser i Sverige var min och min killes helg i Uppsala. Solen sken och med nyfikna ögon såg vi oss runt i Sveriges fjärde största stad, och blev lite förälskade. Inte i varandra alltså (det är vi ju redan), men i Uppsala.

Så när jag under hösten fick återvända hit tillsammans med en bästa vän visste jag ungefär vad jag hade att se fram emot. Och som vi njöt. Fokus blev fler inomhusaktiviteter, men höststaden var minst lika vacker.

– Hösten bjöd på ett mycket efterlängtat besök till Göteborg. Det hade gått alldeles för många månader sen sist. Tog tillvara på hösten som om jag aldrig upplevt höst förr!

Finland

– Fick åka två nätter med det finska nattåget, det var inte första gången men påmindes om hur en mycket trevligare upplevelse det är än de svenska nattågen (trots att jag gillar dem också).

Också dagtåget i Finland är nice, här i typ “privat” kupé för samma pris.

– Eftersom vi var hemma redan 12:e juni från sommarens resa med bil i östra Europa kunde vi ägna resten av sommaren åt att njuta av Finlands sommarskönhet. Midsommar fick vi spendera ute i skärgården på ön Brännskär. Och så hoppade vi runt bland tre-fyra olika landställen under julimånad. En särskilt fin plats vi återkommer till är Mathildedal, precis vid havet.

– En höstig helg vandrade vi i nationalparken Liesjärvi, och vad vackert det är med alla dessa åsar som finns på så många platser i Finland!

– Staycations blev det faktiskt två stycken av i år. Jag har bott på hotell i Helsingfors några gånger redan och i år blev det en retreathelg på Hanaholmen och ett fint dygn för att fira på St. George spahotell.

Mer om resor och resande från 2019

Vilken kabinväska är bäst?
Vad gör man vid en dålig Airbnb-upplevelse?
Resa med endast handbagage – packa smart
Att tänka på när du hyr bil
Hur jag och min kille är när vi reser ihop
Vilken försäkring passar en digital nomad?


Året borde kanske egentligen inte sammanfattas så mycket i resor som i upplevelser. Och nästa år är ännu nästan helt öppet. I januari har jag en resa planerad, i februari Sverige.

Men sen då? Vad ska hända sen?

Jag vet i alla fall en sak jag vill göra, ofta. Men det ligger bara 40 minuter bort, med bil.

2018 i resor
2017 i resor

FÖLJ:

5 svar

    1. Väldigt fina upplevelser har det varit. Och ju mer man ser av Norden, desto mer inser man hur mycket det finns att se!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.