Nej men nu är hon väl ändå lite ute och cyklar? Snacka sommarpratare mitt i vintern?
Men faktum är att det tog mig 7 månader, att lyssna igenom exakt alla svenska sommarprat från 2019. Alla 58 stycken. Att försöka lyssna igenom alla under sommaren är nästan galenskap, tycker att man behöver tid att smälta många av sommarpraten, och låt dem sjunka in litegrann. Det har jag hunnit göra!
Nu när jag ser tillbaka på dem så kommer det upp flera minnen om exakt var jag var någonstans när jag lyssnade. Det har varit många promenader, cykelturer, tågresor – men mest är det under promenaderna som jag har lyssnat.
Jag är periodare vad gäller poddar och det senaste halvåret är det alltså Sommar i P1 som hållit mig sällskap när jag inte velat ha tystnaden, någon i telefonen eller musiken.
Tidigare berättade jag om varför jag vill lyssna på alla sommarprat. Och dessutom ganska helhjärtat, inte så där med halva öronen som jag vet att båda mina föräldrar (och säkert många andra) gör. Det är ett fint sätt att komma utanför sin vanliga bubbla, lyssna på något man kanske inte annars skulle fått tillgång till. En inblick i en värld man inte visste något om. Och en chans att bli kanske lite mer allmänbildad än när sommaren började.
De 23 bästa sommarpraten 2019
Jag kommer börja med att lista de jag tyckt varit absolut bäst. Sen lista de 6 som varit absolut sämst. Och slutligen lista alla övriga med mina kommentarer till. Egentligen tycker jag att majoriteten har något att ge och har antagligen lärt mig något. Men ungefär hälften hade något lite extra.
Listar här de jag tyckt varit bäst och med ett betyg från en (*) till tre (***) stjärnor.
1. Stina Wollter ***
Wow. Finner inga ord för den här berättelsen. Du får lyssna själv. Annorlunda än allt du tidigare, någonsin, hört.
2. Jonas Hassen Khemiri **
Det är ett sommarprat jag inte kan sluta lyssna på. Jag går in på gymmet och sätter mig på cykeln med hörlurarna i öronen och går helt in i hans berättelse. Det är vackert. Fint. Antagligen modigt. Öppet. Berörande. Det är en författare som berättar om livet, skrivandet och att förlora någon. Och när det tar slut, är jag glad att jag fått lyssna på det.
3. Erik Niva ***
Älskade det. För han vet hur man använder ord. Han gör slående liknelser. Och så, kommer han från samma plats som jag, typ.
4. Kodjo Akolor ***
Han är, som alltid, en fröjd att lyssna på och har det kanske mest intressanta musikval av alla årets sommarpratare. Ett av få sommarprat jag lyssnade på i normal speed pga. så fint att lyssna på honom. Ett bra sätt han bygger upp sin berättelse också + att han såklart är lite rolig.
5. Jonas Gardell ***
Vad finns det att inte älska? Han säger så mycket bra, så mycket fint, så mycket viktigt. Och ”botox är för idioter”. <3
6. Caroline Farberger *
Så viktig berättelse. Om den tuffa resan och perspektivet att förvandlas från man till kvinna och plötsligt få tillgång till en helt annan värld. Lyssna!
7. Hamid Zafar **
När jag lyssnar på Hamid Zafar gör sig lärardrömmen inom mig påmind. Tänk att få vara den där personen som lägger ner själ och hjärta, och på riktigt har en chans att påverka framtiden för barnen. Skolan är så viktig. Och det gör mig riktigt ledsen att Sverige misslyckats så.
8. Anne Sverdrup-Thygeson **
Norsk biolog och professor som faktiskt ger en riktigt spännande bild av insekternas värld. Framför allt lyckas hon lyfta fram hur häftiga OCH viktiga de är – och hur vi kan göra livet på planeten lite bättre, genom insekterna. Lyssningsvärt!
9. Emma Frans ***
Årets bästa sommarprat – enligt mig!
Jag låg och lyssnade på detta på en filt på stranden. Och samtidigt som Jag ville nicka uppmuntrande åt allt hon sa fick jag också torka ett par tårar ur ögonvrån. Vi tolkar hela tiden vår omgivning utifrån vår egen världsbild (bekräftelsebias). Och: vetenskapen är meningslös om människor inte tror på den.
10. Leif Östling *
Lite torrt men också superintressant. Jag tror ju på privatisering av flera orsaker som han kust nämner i sitt sommarprat. Och som politiker borde man vara intresserad av hur andra länder lyckas framgångsrikt med t.ex. sjukvård och skola. Hur kan man lära av dem? Intressanta exempel om hur trivseln på en arbetsplats kan leda till bättre produktion, mående och lönsamhet.
11. Adam Pålsson **
Jag gillar verkligen hans sätt att beskriva sina minnen och känslor. Svårt att inte beröras av hans tankar om livet, tiden och döden. Och det är sådär poetiskt som konstnärer är särskilt bra på, så som jag gillar det. Men det är också ett väldigt bjussigt sommarprat där han delar med sig av inte bara en utan flera pinsamma händelser.
12. Madeleine In Hwa Björk (lyssnarnas val) *
Otroligt bra berättat och en historia som man snabbt drogs med i! En berörande berättelse om hur Madeleine fick reda på sanningen om när hon blev bortadopterad från Sydkorea. En insyn i hur det faktist kan gå till och hur adoptionsbyråerna osnyggt hanterar situationen.
13. Sissela Kyle **
Älskade detta! Hon kan verkligen berätta – så som en skådespelare bör. Det är berörande och imponerande plus att hennes röst är underbar! Och att hon sände live hörde man bara på ett enda ställe där hon sa lite fel men snabbt rättade sig.
14. Anna Rosling Rönnlund ***
Ett bra och viktigt sommarprat!
Presenterar intressant fakta och påstående i härlig factfulness-anda. Men också spännande att höra bakgrunden och i hur många år de faktiskt jobbat ihop, Hans, Ola och Anna med detta. Och att det var ett gemensamt arbete fast det var Hans som blev frontfigur. Kul anekdot att Anna och Ola först tackade nej till TED talk och sen när Hans några år senare blev inbjuden var det första TED talket som blev viralt.
15. Amanda Zahui *
Det kan hända att jag gillar den här berättelsen lite extra för att jag också spelat basket som ung. MEN hon lyfter ett par viktiga ämnen och en berättelse hon tar upp hoppas jag för alltid bära med mig. Den var bara WOW. Hoppa fram till minut 33 och lyssna om du inte lyssnar på hela hennes sommarprat.
16. Michael Tjernström **
Meteorolog som pratar bra om vädret och klimatet. Såklart, jobbigt och klaustrofobiskt. Men vettigt. Han säger dock, ”vi vet vad som måste göras” men jag vill ställa frågan, vet vi det? Är det inte just där problemet ligger, att vi faktiskt inte vet vad vi ska göra? Minska utsläppen, ja, men i praktiken: HUR? Han pratar också om de politiska medlen som krävs, och antagligen är det det som kommer ske förr eller senare.
17. Emma Leijnse **
Lyssnar på Emmas sommarprat med stort intresse. Skolan som segregeras, hur det påverkar resultaten – och Sverige. Hon går igenom skillnaderna mellan skolor i Sverige, skillnader mellan flickor och pojkar och utbildning också världen över. Och så säger hon också något riktigt spännande gällande tjejers vs pojkars uppfattning av skolan: om de lyckas är det tack vare att de arbetar (tjejer), eller tack vare att de har talang (killar). Och om de misslyckas är det deras eget ansvar (tjejer), eller någon annans ansvar (killar). Vad jag hoppas att man lyckas komma till rätta med det här!
18. Tilde de Paula Eby ***
Svår att inte älska! Så fint att höra hennes berättelse och det här blir faktiskt en av mina absoluta favoriter. Man vill liksom inte sluta lyssna på Tilde. Man vill sjunka ner i en soffa bredvid henne och prata om djupa saker, livet och roliga anekdoter. Hon känns så trygg och fin som människa.
19. Josette Bushell-Mingo **
“Maybe the biggest revenge is to plan for the future.”
Gripande från Inledningen. Hon pratar på lite brytande svenska med inslag av engelska. Men det är behagligt att lyssna på. Hon pratar om rasism, om det går att förlåta, vad hämnd är, och om hämnd kan vara försvarbart. Hon tar också upp det faktum att det finns en enorm okunskap kring rasismens historia även i Sverige.
20. Azita Shariati ***
En kärlekshistoria som tar sin början i Iran och slutar med en otrolig karriärresa i Sverige. Ett fint och bra berättat sommarprat, men med tanke på att Azita blivit utsedd till årets superkommunikatör är det kanske inte så förvånande.
Viktiga ord om integration. Hon menar att 7 år för att integreras i Sverige (som det tar enligt statistiken) är på tok för länge.
Spännande case med hur de strävar efter jämställdhet bland cheferna på Sodexo, de kollade t.ex. varför så få kvinnor drogs till ledarpositionerna och det visade sig för att ingen lockades av tidiga och sena möten. Vad man gjorde? Införde en ny mötespolicy. Ibland behövs bara små medel för att uppnå förändring, men först måste man identifiera källan!
21. Erik Lundin **
Gripande berättelse som tar oss med på ett besök in i Stockholms förort. Kanske så gripande för att det är så nära. Det är en värld i Sverige som utspelar sig nästan isolerat. Och när man hör Erik berätta så förstår man. Att vara både svensk och utländsk – men känna störst tillhörighet med just orten. Och om att vara så så nära droger och kriminalitet, men klara sig undan.
22. Björn Frantzén *
Vem betalar priset för våra drömmar? Och när blir priset för högt?
Vad kan en kock med trestjärnig michelinkrog möjligen ha att lära oss? Mer än vad jag anade. Pratet blir inte tråkigt en enda gång, och lärdomen är värd att lyssnas på!
23. Carin Bergfeldt *
Till sist tog jag mod till mig och lyssnade på det här. Och ja det var tungt, men det var också viktig lyssning. Känslan var förstås den som så ofta uppstår: jäääävla män. Man inser hur lyckligt lottad och förskonad man varit som inte stött på så många assholes genom livet. Känner också enorm respekt för journalister och vilket jobb det gör <3
Här kan du se vilka sommarprat som fått flest lyssningar och reaktioner i sociala medier.
De 6 sämsta sommarpraten
OBS: Det betyder förstås inte att sommarpratarna i sig är dåliga människor, men de här sommarpraten var helt enkelt inte vad som föll mig i smaken.
1. Isabella Löwengrip
Nu så här efter krisen, nära konkurs och när det inte blev något “Hejdå Sverige!” känns sommarpratet ganska fejk och pinsamt. Men här är vad jag skrev om det då:
”I offentligheten har jag gått från en dum blondin till en vuxen affärskvinna”. Men hon erkänner också att det finns en delad bild kring henne och att folk nog undrar om allt bara är ett luftslott? Jag skulle också sägs att vi är en skara som bara tröttnat. Hon känns prestigelös MEN lyfter också alltid bara det positiva och väldigt vinklat.
Det blir lite bättre mot slutet. Vad hon menar med att hon säger hejdå till Sverige är dock fortfarande oklart – men det finns garanterat med på en plan över ”ämnen som drar trafik under 2019” i hennes innehållskalender.
Och ärligt talat? Jag tror det är lika bra för Sverige att Isabella tackar för sig, det känns helt enkelt lite tröttsamt.
2. Nicklas Lidström
Hade inte alls koll på honom (är kanske för ung?) och blev till en början inte jätteimponerad. Men tyckte mot slutet att det ändå var en intressant historia, och att få höra om utvalda händelser en så framgångsrik hockeyspelare varit med om. Tar dock inte med mig någonting särskilt.
3. Sven-David Sandström
Med tanke på att han var sjuk och gick bort i sommar redan innan hans sommarprat hann sändas, och delar mitt efternamn, skulle jag önska att jag hade mer positivt att säga. Men tyvärr var det här, för mig, sommarens tråkigaste sommarprat. Han pratar om sitt yrke och musik, hur bra han varit och hur bra det gått. Men för andra som rör sig i samma bransch är det kanske mer intressant? Det gick bra att lyssna på i speed x2.
4. Björn Runge
Otroligt självupptagen. Om han varit lite mindre självupptagen hade kanske någon velat läsa hans första bok. Jag lyssnade halva, sen gav jag upp. Det verkade inte finnas en tanke på att detta skulle ge lyssnaren någonting alls?
5. Gunilla Kindstrand
Kanske fanns där några spännande och bra poänger om typ Sveriges historia, glesbygden och konsten. Men det är för tråkigt, segt och ointressant. Jag fastnar inte, vet inte vad Gunilla vill ha sagt, och lyssnar igenom i speed x2.
Hennes avslut var dock ganska slagkraftigt och knöt ihop allt fint. ”Historien tillhör ingen men minnet är alltid någons. historien vill alltid ta kommandot över våra minnen och berätta om oss inte så som vi egentligen var utan så som framtiden bör komma ihåg oss.”
6. Nina Stemme
Ger jag bara en halv chans, alltså det enda sommarpratet som jag bara lyssnar till hälften. Ett klassiskt tråkigt sommarprat där det konstnärliga djupa och flummiga (om opera etc.) får ta plats bredvid den enskildas inte jätteintressanta berättelse.
Och så resterande 26 sommarprat…
Varav flera som jag är glad över att ha lyssnat på och egentligen också kvalar in på listan över de bästa sommarpraten. Men, var tvungen att dra en gräns någonstans. Så då blev det ungefär så här.
1. Fares fares
Med behaglig röst delar han med sig av sin berättelse. Och pratar om rasism, det kan inte lyftas tillräckligt. Kom från Libanon och Beirut på 80-talet. Lyckades först efter 5 försök att komma in i Sverige. Pratar också en del om sitt yrke som skådespelare.
2. Anders Hansen
Enligt kanske en självklar plats på listan över de bästa sommarpratarna.. Men känns samtidigt så självklar och lite för hypad, därför hamnade han här.
Det är en blandning av allt vettigt han har att säga om hälsa. Motion hjälper mot depression! Tycker detta är SÅ INTRESSANT. Men också: fungerar inte sömnen fungerar inget. I takt med att vi lärt oss mer om sömnen har dock vår genomsnittliga sömntid minskat – ironin? Och allt han har att säga om mobilerna… det är inte att vilja rata all teknik, utan att ha sunt förnuft. Jag gillar hur Anders kunskap ger en helt annan förståelse för hur vi och våra kroppar och hjärnor fungerar. Och gillade detta: hur vi ursprungligen är skapta, inte för att vara lyckliga jämt. Då känns ångesten plötsligt ganska naturlig.
3. Grynet Molvig
Vackert mysigt och fint språk, med mysiga berättelser. Poetiskt. Lite norsk dialekt. Och en människa utan hemligheter är en tråkig människa – kanske ligger det något i det.
4. Magnus Ranstorp
Om hans långa historia väldigt nära terrorismen. Tungt, mörkt och deppigt – på något annat sätt går det inte att beskriva. Vill inte tro att det är vår verklighet. Blir samtidigt lite skeptisk och vill inte svälja hans ord helt och hållet.
5. Tony Irving
Om de olika kostymer han haft på sig genom livet. Olika roller han haft, gömt sig bakom. Giftermål för att inte avslöjas som homosexuell – och om första gången han vågade följ med danskollegorna på en aw på en gayklubb. Om sin tro i hur närvarande den varit. Ganska intressant att höra hans berättelse faktiskt och hur han tagit sig genom svårigheter.
6. Anne Ramberg
Jag kände mig först lite skeptisk – hur roligt kan det här bli, med en advokat? Och roligt blev det kanske inte. Men tyckte Anne hade både bra och kloka poänger. Hon pratar om demokratin och hur hotbilden mot den idag ser annorlunda ut än vad den gjort tidigare. Och vikten av ett fungerande rättssamhälle. Kan dock inte låta bli att tänka att de som skulle behöva höra hennes ord, kommer antagligen inte lyssna på dem. Lite deppigt känns det också, att en tredjedel av alla länder idag inte lever i en demokrati. Och att det är något som har ökat de senaste åren.
7. Carin Rodebjer
Bjuder på berättelsen om hur hon tog sig från Gotland till new York och hittade inspiration för att bland hårt jobb och antagligen lite flyt kunna bygga sitt modemärke. Jag gillar hennes berättelse. Ända till punkten där hon spär på någon sorts myt om att man måste jobba ihjäl sig och offra kärlek såväl som hälsa på vägen, som hon själv säger ”kanske nödvändigt om det ska födas ett kvinnopalats”.
Det finns någon sorts romantisering i det där att stänga in sig och jobba liksom dygnet runt. Att det är bara bakom alla de timmarna som framgången finns. Jag slås av detta hela tiden själv. Borde jobba hårdare. Lite till. Lite mer.
Hon spär också på myten om att skapande måste komma ur smärta och sorg. Elisabeth Gilbert diskuterar detta ur ett annat perspektiv i sin bok Big Magic – tips för den som inte bara vill finna kreativitet ur det mörka.
Men hennes berättelse visar också på att det hårda arbetslivet kanske inte var helt hållbart. Och som alltid, kommer ett barn in i bilden och en hårt arbetande kvinna tvingas hitta balans. Hennes avslut är hur som helst väldigt vackert, och det studsar rakt in i hjärtat på mig.
8. Isabelle Guldén
Bra berättat och jag gillade att få en inblick i handbollens värld, kanske främst för att de kommit längre med jämställdheten där än inom de flesta andra sporter. Isabelle byggde upp sin story bra och har gjort en intressant resa. Hon pratar också lite om problematiken kring kroppar, vikt och dieter – och hur detta är ett problem också inom idrotten.
9. Joakim Lundell
Han ger en ärlig berättelse om sig själv och sin bakgrund – och jag kan erkänna att jag inte hade en aning om vem han var bakom den där fasaden som jag minns lite vagt från för många år sen. Han lyfter flera viktiga poänger och särskilt när han säger att det finns alltid en anledning till varför människor agerar som de gör – och ändå frågar folk aldrig varför. Han menar att det finns så mycket mer bakom det vi ser, och att vi formas under uppväxten, och att det därför är de viktigaste åren.
10. John Lundvik
Faktiskt ett roligt och trevligt sommarprat att lyssna på. Lite stereotypen av sommarpratsberättande där särskild händelser har varit avgörande och utgör en riktigt bra story. Lite det som Emma Frans dissar i sitt sommarprat. Men jag gillar det åndå. John bjuder på några misslyckanden som får mig att skratta högt – och är ödmjuk som person.
11. Ola Serneke
Go göteborgare som berättar om sin entreprenörsresa som byggherre och drömmen om höghuset i Göteborg som nu blir verklighet. Han låter övertygande och säger en del kloka saker. Ganska intressant och mysigt att lyssna på, men ingenting superrevolutionerande. Jag gillade dock vad han sa om sitt mål med företagandet, att ett större företag har möjlighet att påverka till skillnad från ett litet företag.
12. Mats Strandberg
Jag blev nyfiken på det här sommarpratet av två anledningar: författare, och ska berätta om vad skräckberättelserna grundar sig i och varför vi gillar dem. Jag undviker skräck så långt som det bara går och tyckte därför det var intressant att höra Mats perspektiv. Dessutom kommer han in på samma tes som Emma Frans drev i sitt sommarprat: ”Sanning har inte ens med fakta att göra längre, utan vem som berättar den mest övertygande historien” – det sammanfattar vår värld så läskigt bra!
13. Britta Marakatt-Labba
Jag tror det är bra för alla att lyssna till samernas historia för att få bättre förståelse för vilka utmaningar de genomgått. Precis som Britta själv jämför 50-60-talet för samerna med hur de svarta hade det i USA. Dagens diskussion som samerna tampas med är svårare att uttala sig om.
14. Vera vitali
Började lyssna utan att känna till vem det var, men in i halva sommarpratet googlade jag och insåg att jag ju visst kände till henne. En bra berättad historia om hur hennes barndom med en pappa inom filmvärlden lett henne till en karriär som skådespelare idag. Kanske inte jätteunikt, men småmysig lyssning. Hon är en bra berättare och det väger ofta tungt!
15. Molly Sanden
Anekdoter från Mollys liv och år som artist. Berättelser som gör ont och gör en förbannad. Känns bra att hon lyfter allt och vill prata om det – en eloge för det! Även om det kretsar mycket runt henne är det relevant för hela musikbranschen. Hon berättar också om hur hon såg på nära håll hur dåligt Avicii mådde.
16. Lisa Miskowsky
En artist efter den andra. Lite intressant att höra om hennes bakgrund som jag inte hade så bra koll på men framför allt berörande om hennes dotter och hennes autism. En vuxen man skulle aldrig säga åt någon i rullstol, men en flicka med autism som pratar för högt eller för mycket får minsann höra det, för autism syns inte utanpå.
17. Alexandra Mahmoud
Berörande om perspektivet från någon som varit väldigt överviktig. Och om hans journalistiska arbete för de papperslösa i Sverige. Och om alla som kommer utifrån till Sverige ”om du jobbar hårt så kan du spara pengar och så kan du köpa något för pengarna”.
18. Maria Borelius
Ja oj här har vi ett rörigt sommarprat som brottas med allting Maria Borelius går omkring och bär på. Det finns vissa saker jag inte gillar men när hon pratar om småföretagande och hur viktigt det är för att skapa arbete – och faktiskt integrationen – så känner jag HALLELUJA YES! Hennes tankar kring hälsa är också intressant även om jag direkt vänder taggarna utåt när någon börjar snacka om ”antiinflammatorisk kost” (har min bror att skylla för det). Dock så tror jag att alla människor mår bra av att äta bra/balanserat och röra på sig. Det är en hyfsat enkel ekvation som är förvånansvärt svår att efterleva. Som Anders Hansen menar på: om människan fick göra vad hen ville skulle det vara att ligga i soffan och äta pizza. Sen kommer hon in på gud och då tappar jag lite intresset – men samtidigt, begravning: de känns så naturliga att ha i kyrkan. Som ett sista hopp även för oss icketroende att, kanske finns det någon där ute som tar hand om oss!
19. Eija Hetekivi Olsson
Författare som bjuder på ett ganska uppfriskande sommarprat som skiljer sig från det mesta annat vi får höra (hon dissar kultureliten rejält). Av den anledningen ganska nice att lyssna på. Och bra vad hon gör genom sitt författarskap!
20. Thomas Sandell
Jag brukade titta på vårt Artek köksbord + stolar hemma och tänka ”suck, när ska vi få köpa något nytt och fint?” Nu tittar jag på samma möbler med kärlek. Det som hände var att min kille öppnade mina ögon för både design och arkitektur. Därför gillar jag också Thomas sommarprat. Han pratar om sin bakgrund (som råkar ha med Finland att göra – trevligt) och nämner givetvis Alvar Aalto. Men han pratar också om stadsplanering och DET är intressant. Han menar tex på att småstäderna i Stockholms utkant inte borde fokusera på ”bara 2 h till Sthlm” utan snarare lyfta motsatsen. Och visste du att 50% av all mark i städerna är tillägnat bilarna? Så kommer det antagligen inte se ut i framtiden. Men vad jag gillar mest är hans avslut som går att applicera på alla oavsett yrke, att man inte måste välja en väg, eller en sak man gillar (=en nisch), man får blanda.
21. Måns Möller
Ett sommarprat som kretsar runt samhället som inte är anpassat för barn med autism, och någon som valt att göra något åt detta. Ett väldigt fint sommarprat, med inslag av humor som den komiker han är, och tårfyllda ögon mest hela tiden.
22. Olof Skoog
Bjuder på ett par roliga/spännande anekdoter tillsammans med en hel del snack om vad FN pysslar med och hur mötena faktiskt går till och saker han sagt till Trump. Lämnade inga djupare intryck på mig egentligen, men var helt okej att lyssna på.
23. Nick Bostrom
Filosof som bott utomlands så länge att han tappat lite av svenskan och därför har lite märklig dialekt. Nåväl, gick bra att lyssna på ändå. MEN första halvan var supertråkig (drog sin livshistoria steg för steg) och andra halvan betydligt mer intressant (när han kom in på ämnen kring Future Human Institute och vad det egentligen är de jobbar med). Ett tips för framtida sommarprat: att högläsa din egna dikt är inte alltid en hit.
24. Jill Johnson
Inleder med att hon känner press efter att gå ut sist av alla sommarpratare och frågar sig själv hur hon ska kunna bidra till detta? Varpå hon konstaterar att hon inte tänker ta upp kampen. Där känner jag att: Happ, varför ska jag ens lyssna vidare? Men, jag ger hennes några minuter och det mynnar faktiskt ut i en riktigt fin och lite intressant berättelse som kändes mysig att lyssna på. Dessutom kom det mot slutet några berörande ord från Kristian Gidlund och det var längesen jag tänkte på honom, så de gick rakt in i hjärtat. Den återkommande påminnelsen om att ta vara på livet, att leva det, och vad som faktiskt är viktigt.
25. Agneta Pleijel
Har tidigare sommarpratat både på 70- och 80-talen. Ett inspirerande prat för den som gillar att skriva och skriver eller vill skriva. Ganska snällt och mjukt. Lite konstnärsflummigt. Men jag gillade det!
26. Ingrid le Roux
Hennes gedigna erfarenhet som läkare i Sydafrika öppnar upp för viktiga berättelser. Hon har i över 40 år arbetat med utsatta kvinnor och barn i de fattigaste områden. Man vill höra om landet och apartheid på sjuttiotalet. Men Ingrid är lite trött att lyssna på och i mitten blev det lite för troende och hon tror väldigt hårt på att vi alla är ”födda goda” vare sig vi vet om det eller ej. Hur som helst spännande att höra om när hon fick träffa Nelson Mandela efter att han just blivit frisläppt. Och vilka livsöden hon fått möta!
27. Ali Abbasi
Regissör till filmen Gräns, som jag bara sett början av men som väcker många tankar. Den är en bra kontrast till all perfektion inom filmbranschen, vilket också var Ali Abbasis mening. Han inleder med en något underhållande och bra berättelse från Oscarsgalan, när filmen Green Book tog hem segern (vilket jag iofs tycker var ganska rimligt) och han uppriktigt och ärligt var besviken. Fortsätter med många spännande vinklingar och ”friska fläktar”. Jag gillade att lyssna på honom och han gav intressanta perspektiv på saker och ting.
28. Marie Nilsson Lind
Mysigt med gotländska och lite poetiskt (som den författare och artist hon är). Också lite om Gotland och ganska komiskt när hon beskriver turisterna från Stockholm i sina vildvuxna trädgårdar.
Går in på psykisk ohälsa, elchocksbehandling… och bara det är tunga ämnen. Men tyngst är berättelsen om systern, Josefin Nilsson. Sommarpratet slutar i en berörande berättelse om henne. Jag har inte sett dokumentären ”Älska mig för den jag är”, men hört mycket om den och berättelsen skär i hjärtat.
Flera timmar av många berörande, roliga, viktiga, sorgliga, helt vanliga och helt fruktansvärda berättelser. Ta och välj ut några från listan och lyssna på det nästa gång du tar en promenad, reser eller vill ha sällskap medan du städar/tvättar. Det finns så många otroliga berättelser, och man lär sig alltid någonting.
Bonus: spana in årets vinterpratare 2019
Jag blev faktiskt pepp när jag såg vilket årets vintervärdar är i år (gillar Fredrik Lindström, och Johan Rockström låter intressant!) Under juldagarna kör nämligen P1 en sommarpratsspecial där radiolyssnarna har fått välja vilka av alla tidigare sommarvärdar som ska prata under jul- och nyårshelgen.
I år är det dessa som pratar:
- 25/12 Fredrik Lindström – “Jag ska prata än en gång om julens historiska bakgrund, men allra mest om på vilket sätt vi moderna individualister omformat den här högtiden efter vår nutida livsstil och världsbild.”
- 26/12 Stina Wollter – hennes Sommarprogram fick allra flest reaktioner i sociala medier.
- 27/12 Madeleine In Hwa Björk – lyssnarnas val som sommarpratare, och nu igen vald av lyssnarna!
- 28/12 Caroline Farberger – vd för ICA försäkring som gick ut och berättade om sin könskorrigering och transition från man till kvinna.
- 29/12 Olof Wretling – skådespelare och mest önskad av lyssnarna och vintervärd för sjunde gången!
- 30/12 Anders Hansen – hans sommarprat slog alla rekord.
- 31/12 Petra Mede – Sveriges mesta galaprogramledare sänder direkt på nyårsafton.
- 1/1 Johan Rockström – leder ett av världens främsta klimatforskningsinstitut. Menar att läget för miljön är akut men tycker inte att man ska känna klimatångest.
Trevlig lyssning i jul och vinter!
14 svar
Kul med recension av sommarpratarna. Jag lyssnade inte alls på alla, men jag gillade Anders Hansen trots att det blev hypat. Marie Nilsson Linds program var också bra. Stina Wolters minns jag också som bra. Anna Rosling Rönnlunds gillade jag också.
Kanske ska lyssna på några av dina favoriter som jag inte lyssnat på :)
Tack! Ja det finns så många bra berättelser! ☺️
Underbar genomgång och översikt över alla årets pratare :) Mycket intressant dessutom att få ta del av vad du tyckte och tänkte om vart och ett av dem. Ett minst sagt gediget arbete! Tror också att det ligger mycket i det du säger om att få låta lyssningen ta tid, så att budskapen och vad personerna säger och berättar faktiskt hinner sjunka in. En taktik att anamma inför nästa sommar!
Märkte att det faktiskt var en bra övning att efter varje sommarprat reflektera lite och anteckna vad jag tyckte och de tankar som kom upp ☺️ Det var ju också nödvändigt för att få ihop den här sortens inlägg. Hehe.
Och ja, rekommenderar det! Har inte lyssnat dem helt i ordning heller utan ibland valt något ”som verkar roligare” ifall jag inte känt för ett särskilt ämne.
Att du satt tid på det här inlägget såpass mycket som du har är ju helt fantastiskt! Jag lyfter på hatten (som inte finns) :D Sjukt fint!
Haha tack ska du ha! Det blev kanske bloggens längsta inlägg någonsin… ☺️
Alltså det finns så mycket jag älskar med det här inlägget, du och jag är ungefär lika sommarpratsnördiga. Jag älskade också Emma Frans samtal! Har du någon favorit från svunna tider? Själv återkommer jag till Tomas Sjödin om och om igen. :)
Underbart att höra! Faktiskt så har jag inte lyssnat så här flitigt alla år. Men minns att radion alltid stod på hela somrarna när jag var barn.
Det kanske vore läge att leta fram några gamla som varit riktigt riktigt bra.
Ett som fastnat är Fredrik Backmans från 2017. Kanske måste lyssna på Tomas Sjödin, från vilket år?
Fredrik Backmans är guld, ja. Har nog lyssnat om den två gånger. Än så länge är vi ganska överens, förutom Björn Runge ;) Oj, svårt. Jag tycker att han briljerar stadigt i alla sina vinterprat, men kanske 2017.. Eller någon annan. Om du lyssnar måste du berätta vad du tycker! Ser fram emot en kommande recension av gamla guldklimpar!
Björn Runge var också bland de mest lyssnade!! Fattar inte. Vad har jag missat? 😂
Haha! För det första är hans röst behaglig. För det andra gillade jag den filosofiska ton som genomsyrades i hans prat och angående självupptagenheten så var det ingenting jag tänkte på. Tyckte det var befriande när han berättade att ingen kom till hans signering på bokmässan. Och hans ord “En relation är ett enda långt samtal” följer fortfarande mig. Jag är nyfiken på om du delar min slutsats – att upplevelsen av sommarpratet färgas starkt av det känslotillstånd och den kontext man befinner sig i? De prat jag lyssnat på i blåbärsskogen eller under ljumna, soliga skogspromenader blir nästan alltid mina favoriter och dom jag minns. Björns lyssnade jag på en tidig morgon när blåbären var som störst ;) Men blir sugen på att lyssna om och inta dina glasögon!
Jaaa det håller jag verkligen med om – att det påverkas, kanske främst av ens känslotillstånd och hur man mår, mer än var man befinner sig. Man är säkert inte alltid mottaglig för alla sorters sommarprat. Så blir också nyfiken på att lyssna om herr Runge! Haha
Kul att läsa, synd att jag inte minns alla såhär i efterhand.
Jag tyckte Stina Wolters var bland det konstigaste jag hört. Gifta sig med ett barn? Att alla bara “gud vad gulligt”, men för mig… Jättekonstigt. (samtidigt en fruktansvärt sorglig berättelse såklart om ett sjukt barn).
Mysigaste rösten tycker jag var Rosling Rönnlund. Hon låter trygg och klok. Väldigt känslig för vilken röst jag lyssnar på, så ger det alltid någon minut och beroende pp rösten bestämmer jag om jag kan lyssna vidare.
Reflekterade över det fina i att autism lyftes fram i tre sommarprat som jag hörde på (Miskovskys fina, Möllers berörande och Joakim Lundells). Läste faktiskt Lundells bok och den berörde, öppnade verkligen för en ny syn mot honom. I min lärarroll har jag verkligen funnit hur spännande jag tycker npfdiagnoser är, så sommarprat en passade fint.
Fin sammanställning (även om det ska erkännas att jag gjorde lite som med sommarpeaten och bara läste om de namn som intresserade mig).
Ja förstår din poäng. Men jag vet inte, det var väl mer bara en grej. Oavsett så kändes det som om Stina spelade en stor och viktig roll i hennes liv där och då. Och det är väl fint? Ur sin kontext är det ju märkligt att en främling vuxen kvinna gifter sig med ett barn hon aldrig träffat, men i hela berättelsen kändes det bara som en del av allt.
Eller hur tänker du?
Håller med dig med rösten, tycker det är svårt ifall de låter trötta/likgiltiga. Men lyssnat på de flesta i snabbare takt och då blir de mer trötta rösterna mer hanterbara 😄