Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

#whitemonday istället för #blackfriday

Du kan inte ha missat vilken dag det är på fredag, black friday. Men förhoppningsvis har du också sett vilken dag det är denna måndag, nämligen white monday. En motrörelse till den extremt hetsiga och ganska sjuka black friday som på många ställen förvandlats till en hel black week. Ett genidrag från företagen som gör allt för att öka sin försäljning och få oss att hela tiden handla mer. Alltid mer.

Så ja, white monday behövs och jag är en av de influencers som ställer mig bakom initiativet:

“White Monday infaller alltid måndagen innan Black Friday. Vi lyfter fram cirkulära alternativ, som en motpol till den linjära konsumtion & hets som skapas på fredagen. One man's trash is another man's treasure.”

Jag älskar secondhand och när jag skrollade igenom mitt egna instagram-flöde i morse så blev jag glad av att se att mina favoritkläder den senaste tiden till stor del är second hand-fynd.

Blommig blus, blommig klänning – second hand-fynd. 

Guldigglittrig kofta, klänning med dragkedja, och polotröja, också second hand-fynd.

Jag önskar att fler vågade sig in i dessa butiker och la lite tid på att bläddra bland den mängder av kläder som säljs i andra hand. Det är såklart inte lika enkelt som att shoppa nytt, men det är roligare och känns bättre – och det inte bara känns, det ÄR bättre.

Förutom att våga dig in i second hand-butiken så: avfölj alla nyhetsbrev på mejlen som ständigt påminner dig om att du behöver nya saker. Installera en adblocker på datorn. Och fundera på om du verkligen behöver detta eller om du bara handlar för att det är “nice”? Och såklart: ta hand om dina prylar och laga det du kan. Och kanske kan du låna eller hyra istället för att köpa något alls?

Även Naturskyddsföreningen har dragit igång facebook-eventet I don't buy it på samma tema, som fått stor spridning. Kul att se så många som hakar på detta.

#whitemonday

Mer om White Monday från andra bloggare:

Läs också:

* Lev hur jävla mycket du vill – min kritik till influencers
* Visst är det skönt att inte bry sig?

FÖLJ:

12 svar

 1. Det är så roligt hur olika vi är som människor – jag köper gärna begagnat… typ alla mina Kockums-kastruller, och vackra dessert-assietter i glas, och… typ allt utom kläder. Men det är inte begagnade kläder jag har ngt emot, det är att handla kläder överlag. Tycker det är så trist. Vilket, för mig, är en stor fördel, för det trillar inte in mycket klädesplagg i garderoben per år inte, inte förrän de plagg jag har är så utslitna att de inte längre går att laga. :-) Och då köper jag gladeligen antingen ngt väl utvalt som jag vet har låååång livslängd, eller begagnat!

  1. Jaa, toppen att köpa även annat begagnat ju! Att handla kläder secondhand är ju lite svårare också eftersom storlek osv ska vara rätt. Så att handla annat kan ju vara enklare och kräver inte lika mycket sökande! :)

 2. Jättebra initiativ! Black Friday är ett märkligt fenomen som fått fäste. Vi konsumerar redan alldeles för mycket så att då lägga fokus på second hand är kanon tycker jag :) ska också börja tänka ännu mer på att hellre köpa begagnat än nytt, framförallt när det kommer till kläder!

 3. Jag har svårt för lukten av gamla kläder, men har börjat köpa begagnat till barnen och skulle nog kunna tänka mig det till mig själv också om butiken inte stinker haha..

  Har du några secondhand favoriter i Göteborg? :)

  1. Åh, förstår vad du menar. Du får gå och secondhand-shoppa när du är lite förkyld och luktsinnet inte är optimalt ;)

   Jag gillar Myrorna nära Järntorget, den har flera våningar! :) Men har inte gjort jättemycket secondhand-shopping i Göteborg om jag ska vara ärlig, borde utforska det mer.

 4. Second hand är bra och låter den egna fantasin leva lite. Har man sömnads skills eller som i mitt fall en mor som äger en symaskin kan man ju modiefiera plaggen lite åxå. Skulle det mot förmodan skita sig skulle det inte göra så mycket ifall plagget var billigt. Då kanske plagget duger till pyssel? Fina fynd har du hittat second hand i alla fall!

  1. Åh ja, lite sömnadsskills eller en mamma med symaskin i närheten skulle definitivt underlätta ;)
   Tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.