Jennifer sandström

Varför ska man följa sin passion och göra något man älskar?

Många som väljer att bli egenföretagare gör inte det för varken framgång eller pengar, många gör det för att ha makten att styra över sitt liv – och sitt arbetsliv.

Jag har aldrig förstått det här med att skilja på jobb och fritid, att ett jobb är ett jobb – och sen har man ett liv? Och nu kanske du tänker att hey – alla behöver mat på bordet, men många har betydligt mer än bara mat på bordet, massor av grejer som man inte alls behöver. Att bo i en dyr innerstad, att äga en bil, att handla svindyra skönhetsprodukter, äta ute, shoppa kläder och prylar som egentligen inte behövs. Ett superfint hem man aldrig hinner vara i (bästa saken med att jobba hemifrån är att jag verkligen får njuta av hemmet!!)

Hur mycket pengar behöver man egentligen? Är det värt tiden man inte trivs på jobbet? Eller alla övertidstimmar? Och varför har vi ens 8-timmars arbetsdagar?

Hur som helst. Den här videon, du har kanske redan skrollat förbi den i ditt flöde någonstans på internet, men den är sevärd. Och kanske får den dig att fundera lite, på om du trivs med vad du gör eller vad du skulle kunna göra annorlunda.

When asked what surprised him most about humanity, the Dalai Lama answered, “We sacrifice our health in order to make wealth, then we sacrifice our wealth in order to get back our health.” 

“We eat on the go, meet on the go, we even sleep on the go and then we wonder why everyone cheats on the go.”

Mer om passion och att följa sin dröm


* Hur vågar man ta steget mot sin dröm?
* När en dröm blir verklighet
* Vad ska man göra om man inte vet vad man vill göra?

FÖLJ:

22 svar

   1. Ja det gör jag ju. Men det är också något som kommit med tiden. Det har inte alltid varit så.
    Det är jätteviktigt för nig att jag blir utmanad och stimulerad på jobbet. Det är mycket mindre viktigt med AW och nya vänner.även om jag sp klart uppskattar trevliga kollegor.

 1. Så enkelt är det tyvärr inte! Om alla skulle följa sin dröm och sin passion, vem samlar in soppen, vem städer gator och väg, vem gör allt de där ogillat arbete som måste göras? Och de flesta har inte en en tillräckligt lön att det räcker mer än bara maten på bordet.
  Visst är det bra att motivera, men det går inte för alla att göra vad de vill, drömmer av, följer sin passion…

  1. Sant. Att vi överhuvudtaget klassar olika typer av arbete som “ogillat arbete” är ju dock också problematiskt. Vad tyder på att de yrkesgrupper du nämner är mindre nöjda med sina arbeten? Sen kommer knappast alla människor känna samma behov av att ens följa sin passion – det här inlägget är ingen absolut sanning som hela världen bör ta del av :) Och givetvis pratar jag inte om hela världen och den enorma fattigdom som finns när jag skriver “men många har betydligt mer än bara mat på bordet,”.

   1. Nej, det är klart du menade inte så. Vill bara lyfta argument att det är inte så enkelt, bara lämnar allt och följer sina drömmer. Det hörs alltid från de efteråt som blev framgångsrik, aldrig från de som har inte lyckats. Konstigt, eller?
    Men även i de rika länder finns fattigdom, men ingen vill se detta förstas. T.ex. här i Tyskland är tusentals människor som köar för mat varje dag hos välfärdsorganisationer eftersom de har ingen pengar för mat eller inte tillräckligt. Och nja, tror inte att städaren följer sin passion genom golvskurning eller har inte behov all följa sin passion eller sina drömmar. Det vill väl alla eftersom alla människor har drömmar och vissa föreställningar av livet.

    1. Men det handlar inte om att lämna allt och följa sina drömmar. Det första steget är väl att reflektera över sin situation. För många finns kanske inte det utrymmet, men för de som kan. De som sitter i den där bilen påväg till ett jobb och är så fokuserade på så mycket annat att man inte hinner leva liksom. Sen att vi ska skapa ett samhälle som kan lyfta de som har det svårt – det är ju en helt annan, också viktig, fråga. För att jag gör något jag älskar betyder det ju inte att massor av andra människor kommer få en värre situation. Det finns kanske snarare utrymme för att faktiskt hjälpa.

    2. Men får ändå tacka för att du lyfter fler perspektiv – det är alltid värdefullt med fler infallsvinklar och diskussion <3

 2. Så himla bra video! Helt rätt! Jag håller helt med om att work life balance är felväg att gå. Jag vill ha ett blur av jobb och privatliv och friheten som det innebär. Ett jobb som ger glädje och inspiration och som man vill gå till på måndagen. Jag det står till och med på min bucketlist. Och jag försöker aktivt göra varje val i den riktningen! :)

 3. Min övertygelse, som fungerar för mig, är att om man ska lägga så mycket som 8-9 timmar på något varje dag måste det åtminstone vara lite rolig. Man kan inte checka bort sig själv, genomföra ett jobb, för att sedan checka tillbaka och bara leva på fritiden. Så funkar det inte för mig. Du lever medan du är på jobbet också. Ditt liv går medan du är på jobbet också.
  Med det inte sagt att jag har haft drömjobb som har varit superinspirerande hela mitt yrkesliv. Mina arbeten har gett mig något, en utveckling, något som passar just då i livet osv. Vi är olika och bra är väl det, hur skulle det annars ha sett ut? Men det betyder också att vi har olika drömmar och behöver olika saker för att stimuleras eller för att balansera vardagen.
  Det är väl just det, att vi ska ha kontroll över våra liv och ta makten att faktiskt utforma det som vi vill. Det inkluderar undersköterskor, sopgubbar, städare osv. De kan trivas jättebra på sina jobb. Ha bra chef, fantastiska arbetskamrater, fria dagar osv. Så var försiktig med att sätta dem i fack. Vi värdesätter olika och vi behöver olika.

  1. Jag håller helt med dig! Ett jobb man inte trivs på kan ju också absolut vara nödvändigt för att en dag gör något som man trivs med lite bättre!

 4. Att göra något för skoj och en buisness av det är ju helt olika saker. All marknadsföring och skit som kommer runt om det hela..

  1. Menar du att att om man gör en business av något så blir det automatiskt inte roligt?

 5. För mig är det superviktigt att skilja på fritid och jobb. “Den som brinner bränner ut sig.” sa en klok kollega en gång. Tydligt i mitt yrke att vissa går in helt i sitt jobb… för att sedan bränna ut sig. Det är inte värt det! Jag är verkligen Prestationsprinsessan som lagt ribban på en rimlig nivå.

  Sen älskar jag inte alla delar i mitt jobb, men det funkar… och skulle jag få designa min tjänst efter egna önskemål så skulle jag arbeta helt med mitt stora intresse, men de möjligheterna verkar inte finnas för min sorts lärare just nu.

  Äh! Jag gör mitt bästa på jobbet, sen går jag hem och stänger av helt. Jag vill dock alltid ha småbarn hemma, det är ju min dotter som ger mig den här balansen… (som är så svår att få om man är en allt eller inget-person).

  1. Det ligger nog något i det. Tack för fin kommentar!

   Kanske jag måste komma på ett citat att kontra med, typ “hellre brinna och bränna än att aldrig få känna gnistan?” ;) Skämt åsido, utbrändhet är förstås inget att ta lättvindigt på. Och jag tror att det är viktigt att hitta utrymme för vila/återhämtning och andra hobbys om man jobbar med något man brinner så mycket för. Som sagt, även om valet att vara egenföretagare innebär mycket jobb handlar det ju också om att kunna forma sitt liv och vara ledig (och faktiskt ta den ledigheten) när man vill. Och målet är kanske att inte ens jobba en 40 timmars arbetsvecka, när man jobbat upp sin business… Vi får se :)

 6. Man behöver pengar för att kunna förverkliga det man vill. Men det är ju inte pengarna i sig man vill åt. Man vill åt att kunna göra sånt man trivs med. Jag strävar efter det hela tiden men är inte riktigt där än. Å andra sidan har jag upptäckt att jag gillar själva strävan i sig självt ;)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.