Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Upptäck Jyväskylä genom Alvar Aaltos verk

Vem var han – Alvar Aalto? Och vad har han betytt för Finland, och Jyväskylä?

Efter mina 3 år i Finland har jag kommit att bli något bekant med Alvar Aaltos design och under resan i Jyväskylä i januari fick jag bekanta mig med honom närmare. Finlands genom tiderna främsta arkitekt och designer. Det slog mig dock, att det kanske faktiskt inte är alla svenskar som har koll på den här mannen och hans mästerverk? Jag gjorde en liten undersökning på instagram-stories och resultatet var följande:

  • 78% hade hört talas om namnet
  • 75% kände till något han skapat
  • men bara 42% visste att han är designern bakom bordet och stolarna på den här bilden.

alvar aalto design

Vårt köksbord och stolar i Aaltos design, som är en kombo av arv och secondhand-fynd. 

* Resan till Jyväskylä anordnades av Nordic Bloggers Experience och Visit Jyväskylä *


Det var när jag kom till campuset på Jyväskyläs universitet som mitt intresse vaknade till ytterligare. Jag tittade på byggnaderna med en blick utifrån och begrundade det jag såg. Detaljer som jag aldrig annars skulle ha lagt märke till. Det platta grästaket, det nedsjunkna caféet med stora fönster där det känns som om du är en del av naturen, tegelstenarna som inte färgmatchats utan placerats huller om buller, och den smala trappan mellan byggnaderna som påminner något om Salvador Dalis surrealism. Det är ett campus som får en att vilja plugga här, eller åtminstone att vilja veta mer. Det tycktes finnas en tanke bakom allt som han skapat, den där Alvar Aalto.

Här inne bakom glasfönstren ligger caféet där du sitter som omgiven av träden.

Vår guide i Jyväskylä som tog oss runt campus-området och här pekar ut grästaket som gömt sig under snön. 

Universitet i Jyväskylä, ritat och planerat av Alvar Aalto. 

Det var Aaltos andra fru, Elissa Mäkiniemi, som hjälpte till att slutföra arbetet kring Jyväskyläs Universitet efter Aaltos död 1976.

Alvar Aaltos möbler & design

De är kanske genom hans formgivning som de flesta är bekanta med Alvar Aalto utanför Finland. De mjuka formerna och träslaget björk är klassiska kännetecken för Aaltos möbeldesign.

Björk lyste mest gult i mina ögon till en början, och jag fann det inte alls smickrande. Men jag har lärt mig att älska detta och är inte längre sugen på att byta ut våra köksmöbler på första bilden – jag gillar dess karaktär, ålder och historia. Jag skulle kanske inte vilja flytta in i ett helt Aalto-inspirerat hem, men tillsammans med lite mer edge blir det spännande och trivsamt.

Möblerna säljs idag av Artek som från början grundades för att sälja Aaltos möbler och andra verk, men idag är de även återförsäljare av andra finska formgivare.

Vad som jag tycker gör Aaltos möbler intressanta är att de kan hittas i skolor, som i universiteten han planerat, och även i förskolor då han även designat möbler för barn. Ganska dyr och lite exklusiv design som gjorts tillgänglig för skolorna. Det tycker jag är lite häftigt.

Bilder från Alvar Aaltomuseet i Jyväskylä.

Beauty is the harmony of purpose and form. – Alvar Aalto

Iittala-vasen är kanske det första att introducera dig för Aaltos unika design (inspirerad av de finländska landskapen och naturen) och något som de flesta känner till då den är populär även utanför Finland. Väl på plats här i Finland upptäcker du att Alvar Aalto inte bara satt sitt spår genom design utan kanske främst via sin arkitektur, som inte går att undgå.

Alvar Aaltos arkitektur

Aalto-universitetet i Helsingfors/Esbo har fått sitt namn som en hyllning till honom (och han var tillsammans med sina två olika fruar under en längre tid med och planerade universitetsområdet) och universitetet i Jyväskylä är som sagt även det ritat av honom.

Här finns fler exempel på den finska modernismen och Alvar Aaltos verk i Helsingfors. 

Han är en ikon för Finland, något att vara stolt över – men känner du till hans historia?

Alvar Aalto (1898-1976) växte delvis upp i Jyväskylä innan han som 18-åring flyttade till Helsingfors för att plugga. Karriären började han sedan i sin hemstad i Jyväskylä, men genombrottet kom när han bosatte sig i Åbo och i början på 30-talet skapade flera byggnader. Bland annat vann han en tävling och fick i uppdrag att designa Pemars sanatorium som kom att ha stor betydelse för hans framtida karriär.

Bilder från Villa Mairea, som ligger mitt ute i ingenstans (16 mil norr om Åbo) – “Villa Mairea var ett tillfälle för de likasinnade arkitekterna Aino och Alvar Aalto till fri och experimentell planering.”

En annan ny sak jag lärt mig under mitt forskande kring Alvar Aalto är att det finns tre byggnader i Sverige som han ritat. Bland annat huset som har namnet Aaltohuset, i Avesta.

Följ Alvar Aalto genom Jyväskylä – The Aalto Route

Det finns en tur man kan promenera eller följa genom Jyväskylä för att upptäcka Aaltos olika verk. Här finns hela beskrivningen, men jag har listat de olika byggnaderna och stoppen här:

* Alvar Aaltomuseet – pris 6€
* Seminaarinmäki – den äldsta delen av campusområdet som ligger i närheten av museet.
* Stadsteatern
Rakentajantalo– kontorsbyggnad
Tietotalo – (tidigare polishuset)
Säynätsalo Town Hall – 15 kilometer söder om stan finns kommunhuset som är en av Aaltos viktigaste byggnader. Ett funktionellt hus som har både bibliotek, kontor och bostadsutrymmen. Det har årligen mellan 2-3000 besökare.

Fler Alvar Aalto-hus att besöka

Alvar Aalto har skapat några exeptionella bostadshus där han själv också bott, utspridda runt om i Finland och idag går dessa att besöka. Jag är faktiskt lite nyfiken på allihopa och tänker kanske passa på att göra ett besök i något av dessa i sommar. De är nämligen öppna mestadels sommartid.

Här är 4 Aalto-hus du kan besöka:

Muuratsalo Experimental House – det här spännande huset ligger på en ö strax söder om Jyväskylä. Här går guidade turer under specifika tider juni-september och de måste förhandsbokas.
Pris: 18€

The Aalto House – ligger i Helsingfors och här finns guidade turer nästan under hela året.
Pris: 18€

Studio Aalto – placerat inte långt ifrån Aalto-huset i Helsingfors passar det bra att kombinera dessa två under ett besök, då kan du dessutom köpa en biljett för ett något billigare pris, 30€.
Pris: 18€

Villa Mairea – det här är lite mer svåråtkomligt från Finlands huvudstad då det ligger 25 mil nordväst, utanför Björneborg. Det går guidade turer året runt, men mestadels under sommaren.
Pris: 20€

Här kan du läsa mer om Alvar Aalto.

Alvar Aaltos klassiska stolar på museet i Jyväskylä. Jag gillar kombinationen av björk och det svarta – som sagt, det behövs något (i mina ögon) som kan bryta av det annars lite tråkiga och gula träet.

Vad tycker du om Aaltos design och arkitektur? Spännande? Typiskt finsk?

Oavsett så kan jag rekommendera en resa till Finland och kanske till och med ett besök i Jyväskylä för att lära dig mer och se mer av hans verk. Jag hoppas själv på att få besöka det experimentella huset utanför Jyväskylä vid tillfälle, eftersom det var stängt vintertid när vi var i området.

FÖLJ:

4 svar

  1. Vilket bra inlägg, till och med jag lärde mig nåt! Och insåg att jag inte har EN ENDA Aalto-möbel. Inte ens en vas. Eller en riktigt liten, men ingen riktig. Hmm. Är jag en dålig finländare? :D

    1. DET ÄR DU! Betyder det att det måste bli din nästa födelsedagspresent? Jag får dra ihop aaaalla dina vänner och ordna upp en gemensam sån ;)
      Tack förresten – så roligt att du gillade inlägget!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.