Jennifer sandström

Varför jag inte skriver några bokrecensioner

Jag älskar att läsa böcker och sedan ljudboken kom in i mitt liv har det blivit fler böcker än tidigare år då jag mest läst studentlitteratur och bloggar. Och jag delar ofta med mig av mina boktips. Men, jag är inte särskilt förtjust i att skriva mer klassiska “bokrecensioner”.

Och vet ni varför jag inte skriver några bokrecensioner? Inte här på bloggen och inte ens på min goodreads. Jag är rädd för att jag ska recensera fel. Att jag inte vet hur man skriver om en bok och framför allt, hur man vet vad som är bra eller dåligt. Jag är rädd för att jag inte är lika “beläst” som andra och därför inte kan avgöra om det är en bra eller dålig bok. Min värsta tanke är liksom: tänk om jag tycker något är bra som alla andra ratar? Gud vad pinsamt!

Haha alltså, det här är ju så knäppt. Vi är ju alla olika med åsikter och framför allt tycke och smak som skiljer sig åt. Men jag är nog lite rädd för alla fina kulturnissar som skrattar bakom ryggen på alla som läser Camilla Läckberg.

Som om det fanns ett rätt sätt att skriva. Eller ett visst sätt en bok ska vara på.

Kanske känns det också ofta som att folk letar fel i böcker de läser, istället för att ta boken för vad den är. Eller det är känslan jag får när jag läser negativa recensioner. Man liksom klankar ner på författaren och det känns så respektlöst?! Du behöver inte gilla boken du läser, men det betyder väl inte att den är fel?

Så, om jag inte ens vågar skriva en bokrecension, kan ni ju ana hur livrädd jag är för att överhuvudtaget skriva en egen bok. Men gissa vad, i höst ska jag läsa en kurs i kreativt skrivande på distans. Det kanske kommer hjälpa mig att komma över dessa fåniga rädslor. Skrivande och läsande går ju hand i hand.

Påbörjade Där vi en gång gått under semestern, men eftersom min semester bestod mest av att upptäcka och umgås så har jag inte hunnit läsa klart den ännu. Den recensionen får vänta.

Just nu läser jag faktiskt en bok som är sådär galet förutsägbar som många pratar om att de inte gillar (jag har tänkt att jag är lite naiv och liksom inte upplever att allt är förutsägbart när andra gör det, haha) + har läst en annan som jag ska försöka skriva någon recension på. Men förutom att det är läskigt tycker jag också att det är knepigt, hur berättar man om en bok utan att avslöja för mycket? Sandra Beijer är någon som gör detta galant.

FÖLJ:

18 svar

 1. Hmm, undrar om det är i den som min släkt är med? I nån av Westös böcker nämns vi iaf :P

  Jag tycker åxå det är svårt med bokrecensioner, sen man slutade gymnasiet typ… För mig är en bok bra om jag hittar ett flow i språket typ. Den kan vara hur banal som helst (läste om Black Beautys föl i somras typ…). Sen kan jag tycka att såna böcker som SKA vara bra är jättesvåra och jag fattar ingenting (typ De kommer drunkna i sina mödrars tårar som jag åxå läste i somras).

  Men jag övar mig i vår 925-cirkel!

  1. Är det sant? Måste läsa noggrant ;) Har du läst den själv?

   Ja det har jag också upplevt med vissa böcker. Bokcirkel låter som en bra grej! Hur lång tid har ni på er att läsa varje bok?

   1. Ja, har nog läst alla hans böcker, har lite samma vurm för Helsingfors och New York faktiskt. Har ju nääästan bott i Helsingfors ju!

    Ungefär sex veckor mellan träffarna kör vi, över sommaren har vi läst Ett litet liv. Träff på den nästa vecka!

    1. Åhhh, jag förstår!! Ah, kul. Vad tyckte du om Ett litet liv? Förstått att den ska vara tung.

     1. Ärligt talat tycker jag den är misery porn. Men man fastnar i den, det gör man. Det är åxå en ganska vanlig läsupplevelse för mig. Helt uppslukad medan jag läser, efteråt lite meh.

 2. Spännande! Så där tänker jag aldrig om böckerna jag läser. :D Jag gillar att skriva lite om handlingen, oftast direktkopia från bokens baksida och sen någon kommentar kring vad jag tyckte om boken. Jag känner mig som en ganska normal läsare, som läser de där vanliga böckerna. Jag orkar inte med långrandiga handlingar och speciella böcker som “den finare kretsen” läser. Ledord för de böcker jag lånar brukar vara; intressant och lättläst. :)

   1. Strunta i vad andra kan tänkas tycka. Om du vill rekommendera böcker på din sociala kanal så ska du göra det. :) Jag läser gärna andras boktips.

 3. Vad som är ”rätt eller fel” är ju DIN uppfattning om boken.
  Skriv rescensioner, du skriver ju så bra och gärna en bok.

 4. Kanske handlar grunden om att vi (?) skriver mycket bokrescensioner i skolan som blir bedömda och då gäller det att skriva ”rätt” för ett högre betyg?

  Jag älskar att läsa om böcker i andra bloggar. Blir så inspirerad både av de som skriver att en bok är fantastisk kan locka nig men också de som skriver negativt om en bok. Jag har hittat bloggar som har lite samma smak som mig så deras åsikter ör ofta som mina, alltså jag får bra tips där. Skulle verkligen gilla att läsa vad du tänker om böckerna du läser.

  Älskade förövrigt ett litet liv, den är dock väldigt tung men jag tyckte om språket.

  1. Kanske ligger något i det också.

   Och med ditt pepp känner jag mig motiverad att skriva lite mer om vad jag tycker om böckerna jag läser framöver! Tack :)

 5. Fast alltså. Är det inte så rent generellt, att ditt tyckande är just DITT tyckande? Jag tänker att det gäller oavsett böcker, filmer, platser, resor, hotell, mat… rubbet? Vad är rätt och vad är fel? Vem bestämmer det? Du kanske har din alldeles egna vinkling av en bok som ingen annan har, som du baserar på dina känslor, livserfarenheter och så vidare. Om jag flyger business första gången så kanske jag blir helt upp över öronen förtjust, när det hos en mer frekvent fin-resenär finns sextioåtta andra bolag som har mycket bättre businessclass-produkter. Men hur ska jag veta det när jag inte testat?

  Jag recenserade TV-spel i över tio år och fick ibland stå till svars för recensioner där jag sågat spelet eller där utgivaren hörde av sig och tyckte att jag missat saker. Well, så är det. Man kan inte tillfredsställa alla. Och ibland missar man saker. Ibland inte.

  “Skriver du om en synål kan du ge dig fan på att nån enögd jävel kommer att känna sig träffad.”. Typ.

  1. Jo, förvisso. Men kanske är jag rädd för att min vinkling ska vara sjukt platt och ytlig? Hehe. Men inser ju att jag bara ska strunta i det. Typ istället för att lyckas skriva en riktigt bra och intressant recension blir det bara “den här boken var jättebra”. :D Att öva hjälper ju ofta så det är väl bara att börja…

 6. Om du gillar att skriva om böcker du läst så tycker jag att du skall köra hårt, men om du endast gillar idén om att skriva recensioner skall du koncentrera dig på det mera roliga: att läsa! :) Var skall du börja studera kreativt skrivande?

  1. Du tänker så, haha. Hmm. Jag vet inte? Jag tänker att det är bra att kunna reflektera över och analysera det man läst ;) Har skrivit om en bok nu i alla fall, ska publicera det senare i veckan!

   På LTU, Luleå universitet – så det är helt på distans!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.