Jennifer sandström

Botaniska Trädgården i Helsingfors

Jag inser att det är när vinterns mörka och gråa dagar tränger sig på som jag ska återvända hit, till Kaisaniemi botaniska trädgård i Helsingfors. Glasbyggnaden är vacker, så som växthus av denna sort ofta är. Och växterna är så himlans många. Växter har alltid fångat mitt intresse, liksom fascinerat mig. Jag minns så tydligt som barn hur häftiga de blomstrande träden i Göteborg upplevdes, jämfört med de mycket mindre och färre sorterna uppe i Gällivare.

Min resebloggarvän Sanna var på besök här från Sverige och jag och Malin passade på att möta upp henne. Så slog det mig, den där botaniska trädgården, dit har jag inte hunnit gå ännu. De tyckte det var en hur fin idé som helst så vi gick dit.

Alltid kul när någon från Sverige hälsar på i Helsingfors. Sanna är dessutom förtjust i Tove Jansson så när jag förra helgen i Salo hittade ett magasin från 2014 på loppis med ett specialnummer om Tove, hennes liv och Mumin var jag tvungen att köpa med och ge det till Sanna! Hon skriver också fint om Muminböckerna i sin blogg.

Botaniska Trädgården i Helsingfors ligger i Kaisaniemi, inte alls långt från tågstationen.

Vi gick omkring i trädgården som omger glashuset och kikade på blommorna som fanns där. Bästa hörnet var där man fick känna på spännande växter, alltifrån mycket ludna blad till en mossig och väldigt blöt växt. Enklaste tipset för att göra vilken grej som helst lite roligare är att göra det interaktivt.

Den här delen är också öppen för alla med fri entré.

Sen satte vi oss ner i caféet och tog en kaffe och en bulla. Eller ja, chokladboll till mig och en choklad till Sanna.

Pratade om mycket sådant som resebloggare avhandlar när de ses. Senaste resan och senaste skvallret. Men också lite jobb och bloggbusiness.

Att besöka själva inomhusträdgården kostar 10€ per person så det skippade vi först. Men när vi skulle säga hejdå så stannade jag kvar en stund och gick in i växthuset med mitt museikort som ger gratis inträde. Så bra grej, har inte hunnit utnyttja det på så många museer ännu. Får bli fler i vinter!

Och så mysigt det var.

Känner att några kaktusar behöver flytta in i vårt hem.

Och visst smyger sig längtan på om en roadtrip i ett land långt borta där vägrenen kantas av växter som dessa. Jag tänker mig en hyrbil såsom en från Discover Cars, och en vecka av att upptäcka nya mindre och större städer och tjusiga platser. Just den hyrbilsfirman erbjuder bland annat kundservice dygnet runt på en mängd språk, inklusive svenska och finska. De garanterar att de inte har några dolda avgifter och har dessutom bra betyg hos Trustpilot (4.5). Du som brukar hyra bil vet hur viktig tryggheten är.

Så tips för dig som bor i eller besöker Helsingfors: gå hit till botaniska trädgården och njut av alla spännande växter! Kan tänka mig att det är en bra plats för en dejt också, kanske?

Fritt inträde till utomhusträdgården, 10€ för att gå in i de flera växthus som finns.

* Här kan du läsa mer om trädgården.

* Och här ser du var den ligger på google maps.


Efter en halvtimma här gick jag för att köpa springskor. Fann de i första bästa butik och var så lycklig. Cyklade hemåt men stannade till på Drumsö och tog en promenad med Tanja. Älskar friheten som det här cykellivet under alla regnfria dagar innebär.

Min lördagskväll blev väldigt lugn. Slog på Brokeback Mountain som jag aldrig tidigare sett och slukades upp av den helt under två timmar. Gud så fin film. Sen avslutade jag kvällen med att testa mina nya skor och lägga mig redan kl 23, medan resten av Helsingfors dansade loss på Flow festival.

FÖLJ:

5 svar

  1. Tack för en mysig träff och för att ni visade mig ett grönt smultronställe i Helsingfors! Som jag sa där och då – jag älskar verkligen den där stan! Och kommer gärna tillbaka :-)

    1. Tack själv för at jag fick chans och anledning att äntligen ta mig till den där botaniska trädgården. Det var på tiden! :D Helsingfors hälsar tack detsamma!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.