Jennifer sandström

Search
Close this search box.

Vad ska man göra om man inte vet vad man vill göra?

You can do it! Lyssna till ditt inre, följ din passion, jaga dina drömmar! Men, om man inte har någon “passion”? Om man inte vet vad man drömmer om? Vad ska man göra då?

Hur vet man vad man ska göra med sitt liv? Vad som är ens drömmar? Eller vad man vill jobba med?

För ett tag sedan skrev jag om känslan när en dröm blir verklighet och att längtan och resan mot drömmen ibland är härligare än att faktiskt kliva i mål. Men nu vill jag ta upp en annan sida av drömmar och mål – då det här är något som jag stöter på emellanåt.

Måste man ha en dröm?

Nej, alla har inte en given dröm eller självklar passion. Och en liten disclaimer: det ska erkännas att jag personligen har lite svårt att relatera till detta. Men i och med att jag har svårt att föreställa mig hur det är att inte ha en dröm, så har jag liksom en tanke om att nog faktiskt alla kan hitta just sin dröm, eller passion! Det kanske inte sker över en natt eller så, men det är fullt möjligt, om du vill.

måste man ha en dröm

Läs också: Mina gamla drömmar och hur det gick med dem

Och för att svara på frågan, måste man ha en dröm? Såklart inte. Men, om du känner att det är något som skaver, om du inte känner dig hundraprocentig, om du känner att du vill få ut mer av livet – då kanske du inte är exakt där du egentligen skulle vilja vara. Så hur tar man sig till en plats där man trivs? Jag tänker att om man får göra det man älskar att göra, så bör man rimligen trivas, åtminstone lite bättre än om man gör saker man inte älskar att göra.

Detta är till dig som vill göra något du älskar att göra, men är osäker på vad det är och vad just din dröm är. Kanske kan det hjälpa dig komma fram till något du drömmer om eller vad du vill jobba med.

5 steg för att hitta din dröm och vad du vill göra med ditt liv

Sätt dig ostört, kanske med en kopp kaffe. Ta fram ett anteckningsblock eller papper, och din favoritpenna (om du har en sådan annars går vilken penna som helst bra). Eller bara anteckna i mobilen.

Gå igenom följande 5 steg och anteckna:

1. Sluta begränsa dig själv! 

När du börjar fundera på vad du skulle vilja jobba med eller vad som skulle vara det roligaste jobbet i världen är det väldigt enkelt att tankar med alla möjliga hinder dyker upp, till exempel: men det finns ju inget sådant jobb, eller, jag har ju inte rätt kvalifikationer för det. Det är helt fel ände att börja i…

Föreställ dig istället att allt är möjligt – vart för dina tankar dig då? Vad skulle du göra om du inte fanns några begränsningar? Om tid och pengar inte var ett problem?

Var det något du älskade att göra som barn? Något du gjorde förut men inte längre har tid med? En dröm du haft men glömt bort?

2. Om 10 år…

Låt dig själv drömma fritt… Du vet inte vad du vill göra, men hur skulle du önska att livet såg ut om 10 år. Ditt absolut drömscenario.

Ställ dig själv frågan, hur skulle jag vilja att mitt liv såg ut om 10 år?

Släpp tankarna vilda och fokusera på det drömmigaste av drömmiga scenarion som du kan tänka dig! Var du är idag är helt oviktigt här. Fundera ett tag och skriv sedan ner svaret.

Du kan också göra en visionboard!

3. När hamnar du i flow? 

Fundera på det du jobbat med de senaste åren, både kortare och längre uppdrag du har haft. Skriv minst två svar på följande frågor:

  • Vilka arbetsuppgifter har känts roligast och mest meningsfulla?
  • Vilka platser har varit som mest inspirerande?
  • Vilka saker på to do-listan har fått dig att glömma tid och rum?

4. Start where you are – gräv där du står

Med detta menar jag att du kan börja där du är idag, med små små steg.

Du behöver inte säga upp dig från ditt jobb, resa jorden runt eller skaffa dig ett helt nytt liv.

Börja med att signa upp för en kurs, joina en facebook-grupp, köp en bok, testa något nytt och sök dig närmare det ämne du känner att hjärtat klappar lite extra för. 

Vad skulle du vilja göra? Skriv ner det. Även om du börjar en kurs som inte är exakt det du vill göra så får du kanske nya insikter och lärdomar som kan ta dig vidare…

5. Det är aldrig för sent

Kom ihåg: du är aldrig för gammal och det är aldrig för sent. Om du bestämmer dig för att det aldrig är för sent, så är det aldrig för sent. För att citera Dagny Carlsson “När jag inte dog var jag tvungen att börja leva”, hon är 105 år.

Läs också: det här ska du göra om du inte är nöjd där du är

hitta sin dröm

Vad står skrivet i ditt anteckningsblock nu? Och vilket litet litet steg kan du börja med?

FÖLJ:

5 svar

  1. åh dagny, vilken stjärna! Och SÅ bra tips verkligen Jennifer, du kanske anar att jag behöver ta åt mig av dessa efter mina något diffusa mail till dig, haha! tack <3

    1. Men visst är hon, man blir alldeles varm och go av henne! Men åh – tack för komplimangen. Ditt mejl var bara fint!!!! :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.