Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Vad är skillnaden på svenska och finska semlor / fastlagsbullar?

Det var för två år sedan som jag första gången bloggade om de finska semlorna. Och nu får jag för tredje året i rad bli besviken på de semlor som syns i caféerna här i Helsingfors såhär i semmel-tider. Men när jag klagar på de finska semlorna, eller fastlagsbullarna som de vanligen kallas här, så undrar alla – vad är egentligen skillnaden på finska och svenska semlor? Så ja, jag tänkte att jag skulle ta och visa er ungefär vad skillnaden är.

Läs också:
Recept på semmelkladdkaka
Bästa receptet på vanliga semlor

Såhär ser finska fastlagsbullar / semlor ut:

finska semlor

Och ja, för er som uppmärksammar detta faktum, bulle heter “pulla” på finska.

skillnaden svenska och finska semlor
semlor i Finland

Första två bilderna är Fazer Cafés semlor… Sista bilden färska semlor på ett annat café… Tycker de ser så ledsna ut.

Skiljer sig de här finska fastlagsbullarna mot de svenska semlorna?

Här kan du se “svenska” semlor som jag bakat.

De är kanske inte helt perfekta, men framför allt så ska “locket” vara lite mindre och överöst med florsocker.

Och sen när man tar sig in i semlan upptäcker man den värsta skillnaden. De gröper liksom inte ur semlorna i Finland? Utan skär dem mitt itu och lägger på lite sylt (så mycket oftare sylt än mandelmassa) och lite grädde. De skippar sen gärna det vackra florsockret och duttar på lite mandelspån eller pärlsocker.

Fastlagsbullar kallas de förresten alltid i Finland, eftersom semlor betyder frallor.

Fler varianter på semlor…

Det här året har jag fått syn på ännu en variant: marsipan-semlor. Alltså som små prinsesstårtor, fast semlor! Men jag har inte ännu sprungit på en sådan här i Helsingfors. Det skulle vara drömmen, jag älskar ju semlor OCH jag älskar marsipan. Ska säga till Mumin att jag skulle bli SÅ GLAD om “någon” lyckades baka en sådan till mig på min födelsedag på söndag! Förra året överraskade han med en hemmagjord prinsesstårta, så det vore inte alldeles för mycket att hoppas på.

Ps. Semla kan vara ett av mina bästa bakverk (eller det känns i alla fall så varje år runt den här tiden) och kanske är det för att det ligger mig så varmt om hjärtat som det gör mig så engagerad. 

Pps. Finland, you know I love you.

FÖLJ:

37 svar

  1. Just det, det stämmer ju!
   Ja de var kanske i det extremaste laget, men tycker du inte de översta också skiljer sig? ;)

 1. Näe, min farmor, född och uppvuxen i Helsingfors, bakade de bästa semlorna! Små och gulliga, med florsocker och urgröpta med mandelmassa i! Så Finland KAN göra semlor rätt!

  Om jag (som inflyttad till Sverige) får kritisera de svenska så tycker jag att bullen ofta är supertråkig, torr och inte alls den här kompakta välsmakande bullen som jag är van vid!

  1. Jag är från Finland och är van att äta mina fastlagsbullar med mandelmassa sedan barndomen. Jag vet inte när bullarna med sylt dök upp men har läst någonstans att man började använda sylt efter kriget när det var brist på ingredienser. Sedan tyckte väl några att de med sylt var godare och man fortsatte med dem.

 2. Cafe Esplanad hade en god fastlagsbulle (tycker jag). Prinssessemlor lär det finnas på Cafe Artist, alltså Svenska teaterns kafé! :)

  När jag bakar själv har jag gröpt ett hål i mina fastlagsbullar! :)

 3. Jag hade faktiskt missat denna lilla detalj, aldrig varit i Finland på våren, vi åker alltid sommar, ibland vinter, aldrig vår. Men så lyssnade jag på morgonpasset för en tid sedan och då blev jag uppmärksam på sylt-versionen! Att jag inte kommer få avnjuta prinsess-tårtevarianten är ett stort trauma för mig. Min (nyfunna) Mumin är ingen fena vad det gäller bakning. Men så kan man ju inte vara bäst på allt ;-)

  1. Har du också en Mumin nu? Men så kul! :) Och nej, så är det ju, man kan inte vara bäst på allt – och man kan inte heller få allt…
   Och de pratade alltså om sylt-semlorna på morgonpasset också, ryktena sprider sig ;)

    1. Oj, de såg riktigt goda ut… Levererar du hit en nästa fettisdag eller när jag fyller 26? ;)

 4. Jag har jobbat på bageri i Österbotten som gör fastlagsbullarna så som du beskriver dem. Men så är ju svenskspråkiga Österbotten mer rikssvenskt till kulturen också, så kanske beror på det? Mitt tips är att leta i mer genuina bagerier, if that makes sense.

  1. Hmm, jaa, jooo. Jag får nog göra en mer djupdykning i Helsingfors cafévärld nästa år och se vad jag kan lyckas fiska fram… :)

 5. I den kommun här i sydösterbotten där jag bor gör ett av två bagerier “svenska” fastlagsbullor medan det andra gör den finska varianten. Så det finns riktiga semlor att få tag på här i Finland med! ;)

  1. Ja nu har jag fått höra det från flera håll, att de finns i Österbotten. Men då känns det nästan enklare att åka till Stockholm om jag ska ha tag i en “riktig” semla, hehe ;)

 6. Oj nästa fastlagstisdag måste du bara tillbringa i Österbotten :) här är fastlagsbullorna fyllda med mandelmassa, locket mindre, floursocker på locket och underbara att äta. Här verkar det vara 50-50 på vem som äter med mandelmassa och vem som vill ha med sylt. Så alla bagerier och butiker säljer både ock och det är tydligt märkt vilken som är vad ?

  1. Intressant! Har ju förstått att Helsingfors inte är representerande för hela Finland… :) Och kul att det också är så tydligt märkt med vilket som är vad, det har jag inte uppfattat här (men sen är ju det mesta på finska och då är det lätt att missa).

  1. Åh tack för att du delade ditt inlägg om varför det heter semla Anna! Intressant läsning ju! Och jag kan nästan tycka att som ordet “semla” används i Finland faktiskt är mer logiskt om man tittar på dess betydelse. Sen att vi överhuvudtaget äter dessa bullar är egentligen inte alls logiskt eftersom vi inte fastar ;)

 7. Besök ett wibox café!
  De har goda fastlagsbullar. Locket är mindre, den är aningen gröpt, fylld med antingen sylt eller mandelmassa + grädde och den finns med eller utan florsocker! Jättegott iallafall.

  1. Tack för tips! Aldrig hört talas om just “wibox” men det kanske kunde vara något :)

 8. Kul att se skillnaden, mot de svenska semlorna!
  Jag gillar semlor (svenska) om de inte innehåller för mycket mandelmassa. Hellre för mycket grädde ;)

  1. Ja det ryktas om det – jag måste ta mig dit och hoppas att de har några rester kvar… :) Tack för tips!

 9. Själv tycker jag inte ens om semlor, och det trots tappra försök att lära mig år efter år. Ha, ha! Men å andra sidan kommer det nya smaker/varianter på dem hela tiden så något år kanske jag hittar en som passar mig. Årets godaste svenska semla-nyhet har jag förstått bland bekanta ska vara “nutella-semlan”.

  1. Oooh, nutella ja – det går ju sällan fel! ;) Fast ja, det är ju helt okej att inte gilla semlor heller, hehe.

 10. Skandal, Jag håller med, snacka om att ta en fin grej och göra den sämre. Pärlsocker!!!

  Jo det är lite uppdaterad design på bloggen men det är en ständig förändring där känns jag. Kan inte låta bli då jag tycker det är så otroligt roligt att hålla på med designen:)

  1. Haha, eller hur! Åhh jag önskar jag hade samma intresse, jag blir så otålig och har lämnat över allt till min bror. Den är superfin din blogg nu ju!

 11. Hihi.. näe, de såg inte riktigt ut som semlor, det håller jag med om :-). Men å andra sidan så har vi här hemma börjat med så mycket skumma semlor så jag vet knappt snart vad en riktig semla är. Många av dem ratar jag rakt av, men när jag såg en kanelbulle som de delat på mitten och lagt mandelmassa och grädde på.. då börjar det suga i min tarm.. för kanelbullar är nog det godaste som finns.

  Kram och stort GRATTIS på födelsedagen <3

  1. Tack så mycket Ulrica!! Jag hade faktiskt turen att få en prinsess-semla levererad hit till Finland på min födelsedag och den var SÅ GOD! Ska man experimentera får man göra det så länge man förbättrar semlan ;)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.